Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Seful de post de la Mihaeti, arestat pentru luare de mită

” Flagrant

Șeful de post de la Mihăești, arestat pentru luare de mită

” un taximetrist l-a denunțat pentru luare de mită și a fost prins în flagrant în timp ce primea 50 EURO pentru rezolvarea favorabilă a unui dosar penal, aflat în lucru

 

1 cartuș de kent, o sticlă de whisky și 50 Euro. Atât a costat cinstea și onoarea fostului șef de post de la Mihăești, Gheorghe Șerban. Procurorii vâlceni au finalizat dosarul în cazul șefului de post, care a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită. Polițistul a fost denunțat de Valentin Daragiu, care s-a plâns organelor de urmărire penală că șeful de post de la Mihăești i-a cerut bani pentru a da o soluție favorabilă într-un dosar penal aflat în lucru.

Flagrantul

S-a organizat un flagrant în data de 17 aprilie a.c., iar Gheorghe Șerban a că zut în plasa întinsă de procuror și polițiști. Taximetristul Valentin Daragiu l-a sunat pe mobil pe polițist, pentru a stabili o întâlnire. Aceasta a avut loc chiar în acea zi, în jurul orei 6.30. Cei doi s-au întâlnit în cartierul Copăcelu, iar Gheorghe Șerban s-a urcat în mașina lui Daragiu și au plecat împreună spre postul de poliție Mihăești. Discuția dintre cei doi a fost înregistrată audio și video, discuție defavorabilă șefului de post. Taximetristul s-a plâns lui Șerban că trebuie să-i plătească patronului unde lucra 8 milioane lei vechi pentru repararea mașinii, care fusese lovită. „Dornic” să-l ajute, Șerban i-a promis lui Daragiu că va face tot posibilul să-i recupereze permisul de conducere și să-l scoată de sub urmărire penală. Ajunși la post, au intrat în biroul polițistului, unde, din nou, au discutat despre cât costă serviciile lui Șerban, în timp ce acesta i-a prelungit dovada de circulație auto provizorie. Daragiu i-a dat polițistului o bancnotă de 50 EU, pe care anterior fusese inscripționat de polițiști cuvântul „MITĂ” și data de 17 aprilie 2006, bancnotă pe care Șerban a băgat-o în buzunarul stâng al pantalonilor. De menționat că atunci când a primit banii, Gheorghe Șerban era îmbrăcat în uniforma de polițist. În momentul în care au intrat în birou procurorul și polițiștii și i-au cerut să arate banii, Șerban a scos din buzunar bancnota de 50 EU. Martor a fost o elevă de la Școala de agenți de poliție „Vasile Lască r”, Mirabela Matei, care era în practică la postul de poliție Mihăești. Pus în fața faptului împlinit, Gheorghe Șerban a recunoscut că a primit banii pentru soluționarea favorabilă a unui dosar penal.

Cauza .

În data de 1 aprilie 2006, la un control de rutină, Gheorghe Șerban a depistat în trafic un autoturism condus de Elena Belgun, prietena lui Daragiu, care nu avea permis de conducere. Cum în mașină era și Valentin Daragiu, polițistul i-a întocmit dosar penal pentru încredințarea autoturismului unei persoane fără carnet de conducere. Cei doi și-au recunoscut faptele în fața șefului de post. A doua zi, lui Daragiu i-a fost eliberată o dovadă de circulație provizorie pentru 15 zile, urmând ca acesta să se prezinte din nou la postul de poliție din Mihăești pentru prelungirea dovezii, până la soluționarea cauzei. însă , pentru obținerea dovezii, Daragiu a fost nevoit să-l cinstească pe polițist cu un cartuș de țigări „Kent”, o sticlă de whisky și 1 milion lei vechi. Flagrantul s-a realizat cu ocazia prelungirii dovezii de circulație.

Șeful de post, în spatele gratiilor

După prinderea în flagrant, s-a pus în mișcare acțiunea penală, iar Tribunalul Vâlcea a emis un mandat de arestare preventivă pe 30 zile, care expiră în data de 17 mai 2006. Cu ocazia flagrantului, s-a verificat și fișetul lui Șerban, însă acolo nu s-au găsit banii și bunurile pe care taximetristul susține că i le-a dat în data de 2 aprilie a.c. S-a mai efectuat și o percheziție domiciliară în casa polițistului din Rm. Vâlcea, însă nici acolo nu au fost găsite bunurile primite de la Daragiu. Procurorul și polițiștii care s-au ocupat de anchetă au aflat ulterior că Șerban mai deține o garsonieră tot în Rm. Vâlcea și mai avea și o locuință de serviciu, din care soția lui a luat toate bunurile cu o mașină.

În schimbul banilor și a bunurilor primite, Gheorghe Șerban intenționa să schimbe declarațiile vechi ale taximetristului și ale prietenei lui, cu unele noi. Polițistul i-a dat de înțeles lui Daragiu că nu lucrează singur, ci cu un ofițer de la cercetări penale și un procuror, pe care „trebuie să mulțumească „, ieșind cu ei la un restaurant, însă nu i-a spus numele celor doi.

Nu-și recunoaște fapta

Fostul șef de post nu și-a recunoscut fapta și a solicitat audierea lui Gheorghe Casapu, prin care taximetristul ar fi intervenit să-l favorizeze, precum și audierea colegilor săi de serviciu.  Procurorul a apreciat că nu este necesară audierea lui Casapu, deoarece polițistul nu trebuia să accepte promisiunea de dare de mită și nici să primească bani sau bunuri, chiar dacă mituitorul a insistat personal sau prin alte persoane. În calitatea pe care o avea, polițistul trebuia să respingă orice încercare de a fi mituit. Șerban a susținut că Daragiu i-ar fi băgat banii în buzunar, însă această afirmație nu are suport real deoarece atunci i s-a cerut să scoată banii din buzunare, a introdus mâna în buzunarul stâng al pantalonilor și a scos bancnota de 50 EU, recunoscând că i-a dat-o Daragiu. Gheorghe Șerban se face vinovat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită și riscă o pedeapsă de la 3 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.