Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SCANDALUL LOCUINTELOR

Scandalul locuințelor nu putea să ocolească județul nostru. Avem și noi „inginerii” noștri și, se pare, niște polițiști, ce au că pătat dreptul să cumpere locuința de serviciu în care stau, au încă lcat legea. Pe că i specifice, am intrat în posesia listei cu beneficiarii locuințelor de serviciu din cadrul MAI – apartamente cumpărate cu sume între 180 milioane de lei și 350 milioane de lei vechi. Este ceva sădevii proprietarul unui apartament ce costăîn realitate 1,3 miliarde de lei vechi, cumpărându-l cu numai 300 de milioane de lei vechi! Facem mențiunea că nu toți lucrătorii nominalizați în articol au încă lcat legea, dar așteptăm rezultatele verifică rilor făcute de comisarul Dan Enăchescu – șeful comisiei  special constituită, pentru a înlătura suspiciunile privindu-i pe alți trei dintre ei. până acum, se contureazăîncă lcarea legii doar de că tre doi polițiști: comisarii Dan Drăghici și Ion Turcu. Declarațiile de avere îi deconspiră

 

Înainte de schimbarea din funcție, ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a dispus instituirea unei comisii de verificare a tuturor vânzărilor de locuințe efectuate de MAI, începând de la data intrării în vigoare a Legii Locuinței (nr.114/1996)  prin care se permite angajaților ministerului dreptul de a-și cumpăra locuințele de serviciu. La Ministerul Administrației și Internelor (MAI) situația este clară: se aflăîn proprietatea ministerului 2.137 de locuințe de serviciu, dar ar mai avea nevoie de 16.661.

Ce spune legea

Privind locuințele de serviciu, art.53 alin.4, din Legea locuinței, reglementeazăposibilitatea vânzării locuințelor de serviciu, cu aprobarea Guvernului, în situația în care activitatea care a generat realizarea locuințelor respective s-a restrâns ori a încetat. Prin urmare, locuințele ce au regim de „locuințe de serviciu” în înțelesul legii pot fi vândute numai în situațiile de excepție menționate în actul normativ și numai cu aprobarea Guvernului. Locuințele de serviciu pot fi vândute în următoarele condiții: săfie finanțate de la bugetul de stat și de la bugetele locale, săaibăaprobarea prealabilăa Guvernului în vederea vinderii și activitatea care a generat realizarea acestor locuințe săse restrângăsau săînceteze.

Precedentul spune multe

Este de la sine înțeles că și în cazul acestei facilități s-au creat „inginerii”, beneficiind din plin de lege și cei care dețin deja locuințe, pe care cu puțin timp în urmăle-au înstrăinat. Legea nouăconține o prevedere care, aparent, încearcă sălimiteze „ingineriile financiare” de acest gen, folosite pe scara largăînainte de anul 2000, când a fost adoptată o lege similară, soldatăcu scandalul intitulat „case pentru generali”. Concret, nu vor putea să-și cumpere locuințele de serviciu persoanele care au în proprietate, în aceeași localitate, ele, soțul, soția ori copiii aflați în întreținere o locuințăcare îndeplinește condițiile minimale prevăzute de Legea Locuinței nr. 114/1996.
Scandalul de la IJP Vâlcea

Scandalul locuințelor nu putea săocolească județul nostru. Avem și noi „inginerii” noștri și, se pare, unul dintre polițiștii ce au că pătat dreptul săcumpere locuința de serviciu în care stăa încă lcat legea. Pe că i specifice am intrat în posesia listei cu beneficiarii locuințelor de serviciu din cadrul MAI – imobilele de la Vâlcea cumpărate cu sume între 180 milioane de lei și 350 milioane de lei vechi. Este ceva sădevii proprietarul unui apartament ce costa în realitate 1,3 miliarde de lei vechi, cu numai 300 de milioane de lei vechi! Facem mențiunea că nu toți lucrătorii nominalizați în articol au încă lcat legea, dar așteptam rezultatele verifică rilor făcute de comisarul Dan Enăchescu pentru a înlătura suspiciunile privindu-i pe vreo trei dintre ei. Surse din cadrul IJP Vâlcea, ne-au confirmat informația că unul dintre polițiști, mai precis comisarul Dan Drăghici se aflăîn afara legii, acesta mai deținând un apartament pe care l-a vândut, cu puțin timp înainte de a primi o locuințăde serviciu..

Bani puțini – casăscumpă

Iatălista „fericiților”, așa cum ne-a fost furnizată: ” comisar Dan Drăghici – IJP ” subcomisar Șerbănescu Silvian – IJP ” ag. șef Nicolae Dumitrescu – IJP ” ag. șef Constantin Nucula – IJP ” comisar Ion Turcu – IJP ” ag. șef Cristina Ionescu (Bloț) – IJP ” subcomisar Dănuț Dumitrică – IJP ” ag. șef Marian Jidovu – IJP – UTAI ” cpt. Aurel Gheorghe – Jandarmerie ” plt. adj. Sorin Puicescu – Jandarmerie ” mr. Adrian Pătru – Jandarmerie ” lt. Col. Ion Dudău – Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) ” plt. adj. Constantin Orleanu – ISU ” comisar Marius Popa -Pașapoarte

Afaceri cu locuințe

La puțin timp După scandalul locuințelor de serviciu în care au fost implicați diverși angajați din Ministerul Apărării, un nou scandal pe aceeași temă, în poliție de această dată, a ieșit la iveală. La vârf, un caz a atras atenția. Adjunctul șefului IGP, chestorul Eugen Corciu, și-a cumpărat apartamentul de serviciu la un sfert de preț, scriu jurnaliștii de la „Cotidianul”. L-a vândut doar După șase luni cu 70.000 de euro, bani cu care a plătit avansul la o vilăcu etaj din Capitală. Potrivit contractului încheiat cu MAI în vederea achiziționării locuinței de serviciu, el a achitat un avans de 20%, urmând săplătească diferența în rate lunare, pe o perioadă de cinci ani. După doar patru luni, Corciu a achitat integral prețul apartamentului din economiile familiei și din salariile lunare ale sale și ale soției.

Portițe pentru șmecheri

Concret, nu vor putea să-și cumpere locuințele de serviciu persoanele care au în proprietate, în aceeași localitate, ele, soțul, soția ori copiii aflați în întreținere o locuințăcare îndeplinește condițiile minimale prevăzute de Legea Locuinței nr. 114/1996. Dar această prevedere nu se refera și la copiii care nu se mai aflăîn întreținerea persoanelor în discuție, dar care au fost făcuți proprietari peste noapte de că tre tăticii lor prin vânzarea directăa primelor locuințe de serviciu, ceea ce lasăo portițălegalăde acțiune, ca și în cazul precedentei legi din 2000.

Armata bate recordul

La MApN, în cazurile descoperite până acum, toată paguba se „regăsește” la bugetul de stat, care, astfel, a subvenționat cu miliarde bune de lei câteva mii de persoane, al că ror principal „merit” este că s-au dedicat carierei militare și au avut norocul săprimească o locuințăde serviciu. Senatorul de Vâlcea Mihail Popescu are un apartament cu trei camere în Cluj, un      apartament luxos în București, obținut în acțiunea „case pentru generali” în 2004 și o casăde vacanțăîn construcție la Vatra Dornei, cu un teren de 200 mp în acțiunea „case pentru vânători de munte”.