Acasă Arhiva Liberalii vor să roadă singuri ciolanul Puterii

Liberalii vor să roadă singuri ciolanul Puterii

Liderul liberalilor vâlceni are în vedere schimbarea șefului ITM ” de înlocuire, nu vor scă pa nici directorii de la ARR și Direcția Apelor Olt ” în plus, gurile rele spun că Emilian Frâncu a făcut, deja lista cu liberalii care vor ocupa posturile de manager al Spitalului Județean Vâlcea și director al AJOFM ” După modul în care se prefigureazăscena politică vâlceanăactuală,  în lunile care urmează, vom asista la o adevăratăprigoanăa directorilor democrați plănuităîndelung de peneliști

 

Cu puțin timp în urmă, că lin Popescu Tăriceanu a anunțat, furtunos, decesul oficial al Alianței Dreptate și Adevăr. Faptul în sine nu a mai surprins pe nimeni. Alianța devenise nefuncțională, din punct de vedere politic, cu multăvreme în urmă. Se afla, deja, în moarte clinică . Relațiile între PNL și PD (partidele aflate în defuncta Alianță) erau de mult compromise, contribuind în foarte mare măsurăla acutizarea actualei crize politice. Desele dispute dintre premier și președinte au contribuit și ele la adâncirea crizei până în pragul colapsului. Așadar, D.A. a murit, trăiască alianța PNL – PSD! Trebuie remarcat că înlăturarea pediștilor de la guvernare și compromisul cu forțele politice din opoziție (mai ales cu social-democrații), reprezintă, fărăîndoială, motive serioase pentru liberali pentru a se decredibiliza în fața propriului electorat. Mai mult decât atât, susținerea procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu, în condițiile în care președintele se bucură, încă , de un sprijin serios din partea poporului, pare un gest politic sinucigaș din partea lor. În plus, la ora actuală, niciun partid important aflat pe eșichierul politic românesc nu are un candidat, serios, credibil la funcția de președinte al României. Ultimele analize politice ale momentului aratăcă în eventualitatea în care, mâine, ar avea loc alegeri anticipate partidele nu ar putea ieși, în fața electoratului cu personalități marcante pentru funcția de șef al statului, motiv pentru care liberalii, au început, deja, săbatăîn retragere, spunând că vor săreconsidere decizia de suspendare a președintelui Traian Băsescu.   

Acum, După ce Partidul Democrat a fost trimis în opoziție, liberalii au început sătragăițele pentru ca democrații săfie schimbați din fruntea instituțiilor unde au fost numiți politic. Așadar, în lunile care urmează, vom asista la o adevăratăprigoanăa directorilor democrați plănuităîndelung de liberali. Nici la Vâlcea lucrurile nu stau altfel Față de restul țării.

Toma Boncan vrea să rămână director

Președintele liberalilor vâlceni, Emilian Frâncu a spus, în ultima sa conferințăde presă, că are, deja, în vizor schimbarea câtorva directori democrați din fruntea instituțiilor denconcentrate. Mai mult, liberalul a declarat că s-a gândit foarte serios la înlocuirea din funcție a inspectorului-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea, Ion Nicolăescu. Șeful inspectoratului nu este singurul că ruia Frâncu îi pregătește, de pe acum, schimbarea. El susține că nici Iuliana Moise, directoarea Autorității Rutiere Române (ARR), nu va fi „iertată”. Emilian Frâncu viseazăde multăvreme la momentul în care, acest post va fi ocupat de un liberal de-al său. În stilu-i caracteristic, deputatul penelist s-a ferit sădea numele activiștilor liberali care vor lua locul democraților în fotoliile de directori. „Nu vom începe deocamdatăschimbarea directorilor democrați. Nu e momentul acum. însă , în instituțiile unde existăprobleme serioase, vom propune controale riguroase. În cazul în care vor descoperi chestiuni legate de management defectuos sau acte mari de corupție, vom propune, desigur, înlocuirea directorilor. Acolo unde se va putea vom încerca să”cosmetizăm”” – a spus, misterios, Emilian Frâncu. Nici directorul de la Direcția Apelor Olt, Toma Boncan, nu va rămâne pe scaunul de șef al instituției. Frâncu a mărturisit că are în vedere schimbarea acestuia. La bursa zvonurilor se vorbește că liberalul care îi va lua funcția este chiar directorul adjunct al instituției, liberalul Tudor Șindrilaru. Pe de altăparte, însă , Toma Boncan ne-a declarat că nu crede nici în ruptul capului că va fi schimbat din postul pe care, încă , îl mai deține. „Nu comentez momentan, pentru că nu am avut nicio discuție pe tema schimbării mele din funcție. Am auzit comentarii potrivit că rora directorii susținuți de Partidul Democrat vor fi înlocuiți. Nu știu ce a declarat domnul Frâncu în conferința de presă, dar eu nu cred că ne vor schimba. Cred că totul se va decide la nivel central iar eu, repet, nu am auzit nicio discuție despre aceste lucruri. Mai mult, m-am întâlnit și cu adjunctul meu, domnul Șindrilaru, care este liberal, și nu mi-a spus nimic de schimbare” – ne-a spus, mirat, Toma Boncan.

Love story: PNL+PSD

Deși a spus sus și tare că se gândește la „epurarea” câtorva democrați din funcții, Emilian Frâncu încercând săparăși mai demagog decât este a declarat că la Vâlcea, Alianța D.A. încă mai funcționează. Și încă bine, zice el. „Desigur, sunt județe în care Alianța nu mai merge de mai mulăvreme. La Vâlcea, însă , lucrurile stau altfel. Noi ne înțelegem…” – a explicat Frâncu, trăind parcă într-o realitate politică vâlceanăvirtuală. Și, pentru a întări, pe plan local, armistițiul din umbrăcreat între PSD și PNL, După formarea guvernul Tăriceanu II, Frâncu a spus că partidul din care face parte va primi, în rândurile sale, oameni de valoare din PSD. Adică din partidul pe care, până mai ieri, liberalii îl huleau de mama focului și la adresa că ruia aveau doar insulte. Iatăcum a încercat Frâncu sămotiveze mai noua atitudine politică a PNL-ului: „Știți bine, eu am spus mereu că nu vom primi membri din PSD. însă , avem nevoie de cât mai mulți oameni de o realăvaloare politică și umană. De aceea, am hotărât săprimim și social-democrați. Este mai puțin important dacă la anul sau peste doi ani vor mai rămâne în PNL, important este săcreadăîn valorile liberale”.  Deși nu o spune fățiș, Emilian Frâncu e convins că liberalii trebuie săprofite de actuala conjuncturăpolitică și săpreia frâiele guvernării „locale”.

Democrații nu pleacă

Emilian Frâncu, spun gurile rele, s-a gândit serios și la înlocuirea din funcție a managerului general al Spitalului de UrgențăVâlcea, Georgeta Săliște.  „Nu am fost numităpolitic pe postul de director, ci în urma unui concurs organizat la nivel național. Am învățat pentru acest test și l-am luat cu notămare. Din scaunul de manager al spitalului nu vreau săfac politică , așa că măabțin de la comentarii” – ne-a declarat ea. Nu știm deocamdatăce liberal a ales Frâncu pentru funcția de director al spitalului, și ne ferim a face, acum, speculații. Cert este că Georgeta Săliște nu va mai sta pentru mult timp în scaunul de director. Aceeași soartăo va avea și directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vâlcea, Iulian Răduică . Ca și Georgeta Săliște, șeful AJOFM s-a abținut săfacă prea multe comentarii vizavi de iminenta sa schimbare. „În primul rând, vreau sămenționez că nu fac politică în fruntea instituției pe care o conduc. În al doilea rând, nu cred că se va întâmpla acest lucru pentru că nu au nici un motiv săne schimbe. Sunt funcționar public și îmi fac treaba indiferent de cine este la guvernare” – ne-a declarat el sec.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.