Acasă Arhiva Ruxanda si Ghita au intrat in turul II

Ruxanda si Ghita au intrat in turul II

Alegeri parțiale la Vlădești

 

    Comuna vâlceană Vlădești a intrat duminică , 2 iulie a.c., în focurile alegerilor. Tineri și bătrâni au străbătut, pe jos, kilometri buni pentru a ajunge în timp util, la secțiile de votare. Trebuie să-și desemneze noul primar. Au de ales între trei candidați  puternici, care au pornit în bătălia pentru Primăria Vlădeștiului cu șanse egale: Dan Constantin Ruxanda (Alianța D.A), Sorin Ghiță(PSD) și că tălin Mamotă(PC). Restul au șanse reduse, pentru că sunt membrii unor partide, aproape insignifiante pe scena politică românească : PPCD, AP, PNG și PRM. Încă de la primele ore ale dimineții, președinții partidelor vâlcene care și-au aruncat în luptăcandidații pentru Primăria Vlădești, se postaserăîn fața circumscripțiilor electorale, urmărind atent procesul de vot.

     Probleme majore nu au fost până acum. Pe ici, pe colo, câte un taximetru, de culoare portocalie, care își transporta electoratul, gratis la vot, spun pesediștii. Puțin mai departe de grupul social-democrațiilor, era cel al Alianței D.A. Surprindem aceiași discuție. Nu au fost incidente, doar câteva taxiuri „pesedizate” care transportau, moca, alegătorii la urne, afirmăreprezentanții Alianței D.A. Se acuzau unii pe alții, de zor, vorbind în șoaptă. La câțiva metri, președintele PSD, Ion Cîlea își răcorește fața cu apărece, de izvor. Din nori nu răzbate nici o razăde soare, dar șeful pesediștilor vâlceni, s-a încins, probabil, din cauza emoțiilor. Companie la acțiunea de răcorire, îi ține secretarul executiv al PSD, Dumitru Persu. Dumitru Bușe, președintele peciștilor, bea tot timpul dintr-o sticlătransparentă, apăplată Zice că urmeazăo curăde detoxificare. Îi urăm succes și plecă m spre urnele de vot. În apropierea unei circumscripții, Sorin Ghițăși Constantin Ruxanda, poartăun dialog interesant. Au început jocurile de culise

„Dacă ajung eu primar te pun viceprimar, dacă ieși tu Oricum, peste doi ani, ești primar. Eu nu te mai încurc, pentru că nu mai candidez” spune candidatul PSD. Ruxanda nu-i răspunde, de parcă nici nu l-ar fi auzit.

 

       Absenteismul, bată-l vina

     Intrăm în secția numărul 1. Vlădeștenii nu prea se înghesuie să-și aleagănoul primar. până la ora 1.45, din 1989 de alegători, votaserădoar 600. „Nu prea vin la urne. Cred că îi reține timpul urât. Și, în plus, unii dintre ei, trebuie sămeargă5-6 kilometri săajungăla urne. Poate vin mai târziu, că acum e și o înmormântare în comună” ne spune Gheorghe Cârjan, unul dintre membrii comisiei de votare. Afară, pesediștii vorbesc despre șansele candidaților în alegeri. „până acum, Ruxanda e-n Față . Tinerii îl preferă Dacă vin bătrânii, poate se echilibreazăsituația” e de părere un membru PSD. Ceilalți candidați nu se văd prin preajmă. Din superstiție, probabil, stau ascunși până la numărătoarea finală. Sorin Ghițăe de vorbăcu colegii de partid. Pare cam neliniștit. Puțin absent. În schimb, Constantin Ruxanda e mult mai degajat. Sprijinit de portiera unei mașini, se joacă cu telefonul mobil și discutăceva cu președintele TNL, Bogdan Pistol, care, a venit la Vlădești, fărășeful său, Emilian Frâncu. Liberalul e puțin plecat, din oraș, aflăm de la Pistol. L-a lăsat pe președintele mai mic, om de încredere

Orele trec repede. Atmosfera se tensionează. Au mai rămas puțin până la numărătoarea finală. Unii, politicienii prognosticheazăun al doilea tur de scrutin, între Ruxanda și Ghiță, alții sunt mai sceptici. Nu cred că va mai exista un nou scrutin.

 

      Ultima oră

      La ora 9.00, urnele s-au închis, iar membrii din comisiile de votare s-au apucat de numărat. Din cei 1989 de votanți, până la închiderea urnelor s-au prezentat la vot doar 1.365, adică 62.82%. În jurul secțiilor de votare, oamenii vorbeau de zor. Unii dintre ei spuneau că spre seară, balanța s-a înclinat în favoarea lui Ruxanda. După ce toată ziua, Sorin Ghițăar fi condus, După ora 17.00, tinerii au venit la vot și au întors sorții în favoarea lui Ruxanda. Numărarea voturilor exprimate a evidențiat exact ceea ce vorbeau oamenii în jurul secțiilor de votare. Constantin Ruxanda, candidatul Alianței D.A. a obținut 604 voturi, iar Sorin Ghiță, candidatul PSD, a obținut 586 de voturi, ceea ce înseamnă că cei doi se vor întâlni din nou, în turul doi, peste o săptămână. Doar 18 voturi i-au diferențiat pe Ruxanda și Ghiță. La secția din centru, Constantin Ruxanda a condus cu 85 90 voturi, în timp ce la secția de votare de la Priporu, în avantaj cu 70 75 voturi a fost Sorin Ghiță.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.