Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Peste 1000 de valceni au trecut prin sita Politiei de Investigare a Fraudelor

” Comisarul Daniel Munteanu recunoaște că , în primele nouă luni ale anului, ” în aceiași perioadă , au fost descoperite 1180 de fraude de natură economico-Financiară , din care 100 de infracțiuni de evaziune fiscală ” polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea și procurorii vâlceni au stat cu ochii pe primarul de la Frâncești încă din luna februarie a acestui an, când au fost sesizați de patronul de la Covamar SRL cum că în luna iunie 2005 i-a dat primarului Nicolaescu suma de 8.000 de dolari pentru a-i facilita câștigarea unei licitații pe teritoriul comunei Frâncești

 

Despre polițiștii de investigare a fraudelor economico-financiare din Vâlcea se aud relativ puține lucruri. Ceea ce oamenii nu știu este că ei au un rol foarte important în asigurarea siguranței mediului de afaceri din județ. Cei 14 polițiști vâlceni din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea din cadrul IPJ Vâlcea, conduși de comisarul Daniel Munteanu, sunt specializați în efectuarea activităților de constatare a infracțiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale și de cercetare penală.  Ei își desfășoară activitatea de cercetare penală și de soluționare a cauzelor sub controlul, conducerea și dispoziția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Un ultim raport efectuat pe o perioadă de nouă luni de zile, relevă  faptul că peste 1.000 de vâlceni au fost cercetați și au fost descoperite aproximativ 1.180 de fraude de natură economico-Financiară . „În primele nouă luni ale acestui an, o prioritate a Serviciului de Investigare a Fraudelor a constituit-o descoperirea infracțiunilor privind evaziunea fiscală, concurența neloială, înșelăciunea și abuzul în serviciu” ne-a declarat comisarul Daniel Munteanu, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Vâlcea.

 

Bicomet SRL și-a „tras” de la bugetul de stat 7 miliarde lei vechi

 

În ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, lucrătorii SIF au soluționat în jur de 100 de dosare. Dintre acestea, în 14 cazuri s-au adus prejudicii statului de peste 5 miliarde lei vechi fiecare. Unul din cazurile în care statul a fost păcă lit cu 7 miliarde lei este cel al lui Gheorghe Iliescu. Acesta, prin firma sa, SC BICOMET SRL Rm. Vâlcea, a efectuat tranzacții cu deșeuri de fier vechi pe care nu le-a evidențiat în contabilitatea societății. De asemenea, alți doi bărbați au păcă lit statul cu peste 2 miliarde lei vechi. Ionel V. de 28 de ani  și Ionică S., de 35 de ani, din județul Vâlcea erau în perioada mai 2001- decembrie 2002 administratorul, respectiv contabilul unei societăți comerciale din Băbeni. Încă din primele cercetări polițiștii SIF au descoperit că bărbații au înregistrat în evidențele contabile mai multe facturi false de achiziție cereale, societatea comercială sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit și a TVA-ului. Ionel V. și Ionică S. au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, falsul intelectual și falsul în înscrisuri sub semnătură.

 

O singură firmă a emis file cec false în valoare de 3,5 miliarde lei vechi

 

Infracțiunile de înșelăciune prin emitere de file CEC fără acoperire în contul bancar, Continuă să dea bătăi de cap polițiștilor SIF Vâlcea și anul acesta. Oamenii de afaceri vâlceni cad în plasa escrocilor de cele mai multe ori din tentația de a acorda încredere partenerilor de afaceri sau pentru a încheia o tranzacție cât mai rapid. Rezultatele sunt, însă , aceleași – când furnizorii încearcă să ridice banii din bancă , descoperă că în conturile bancare nu există acoperire. „până acum, în ceea ce privește înșelăciunea prin emitere de cec-uri fără acoperire, am soluționat 94 de dosare penale, dintre care au rezultat 32 de infracțiuni” a mai spus comisarul SIF Vâlcea, Daniel Munteanu. Unul din cazurile instrumentate de polițiștii economici se referă la administratorul societății comerciale GREEN Comunication Group, Vasile Deaconu, care în perioada august 2005 martie 2006 a înșelat mai multe firme din întreaga țară prin emiterea de file cec în valoare totală de 3,5 miliarde lei vechi. Ulterior, administratorul a fost reținut, iar în momentul de Față el este arestat la Penitenciarul Colibași.

 

130 de dosare penale la „drepturi de proprietate intelectuală”

 

O altă prioritate a lucrătorilor Serviciului de Investigare a Fraudelor o reprezintă apărarea drepturilor de proprietate intelectuală și de contracarare a fenomenului contrafacerilor. În primele nouă luni ale anului 2006, au fost organizate mai multe acțiuni în vederea eradică rii acestui fenomen, în colaborare cu reprezentanți ai Gărzii Financiare Vâlcea, Protecției Consumatorului Vâlcea, precum și cu cei ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor. Au fost verificate peste 160 de societăți comerciale și întocmite 130 de dosare penale. Dintre acestea, polițiștii SIF Vâlcea au soluționat 120, celelalte 10 fiind în curs de rezolvare. „Am confiscat mărfuri contrafăcute în valoare totală de peste 2 miliarde lei vechi: adidași, îmbrăcă minte, accesorii de telefoane etc. Majoritatea acestor mărfuri sunt aduse din China, Turcia, Emiratele Arabe Unite, SUA” a precizat șeful SIF Vâlcea.

 

14 persoane au fost descoperite că au luat mită

 

Mai mult decât atât, lucrătorii Serviciului de Investigare a Fraudelor Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție au acționat intens, prin obținerea de informații și sesizare a Parchetului Vâlcea, în ceea ce privește prevenirea și combaterea actelor de corupție. Astfel, în acest an au fost date spre soluționare 27 de dosare penale, în care s-au săvârșit nu mai puțin de 46 de infracțiuni de corupție. Așadar, 14 persoane au fost descoperite că au luat mită, șase că au dat mită, patru că au făcut trafic de influență, iar alte patru persoane că au primit foloase necuvenite. Printre cazurile de luare de mită putem enumera situația șefului de post al Poliției Mihăești, Gheorghe Şerban, prins în flagrant pe 17 aprilie a.c. Totul a început în momentul în care polițistul a fost denunțat de Valentin Daragiu.  El s-a plâns organelor de urmărire penală că șeful de post de la Mihăești i-a cerut bani pentru a da o soluție favorabilă într-un dosar penal aflat în lucru. S-a organizat un flagrant în data de 17 aprilie a.c., iar Gheorghe Şerban a că zut în plasa întinsă de procuror și polițiști. Taximetristul Valentin Daragiu l-a sunat pe mobil pe polițist, pentru a stabili o întâlnire. Aceasta a avut loc chiar în acea zi, în jurul orei 6.30. Cei doi s-au întâlnit în cartierul Copăcelu, iar Gheorghe Şerban s-a urcat în mașina lui Daragiu și au plecat împreună spre postul de poliție Mihăești. Discuția dintre cei doi a fost înregistrată audio și video, discuție defavorabilă șefului de post. Taximetristul s-a plâns lui Şerban că trebuie să-i plătească patronului unde lucra 8 milioane lei vechi pentru repararea mașinii, care fusese lovită. „Dornic” să-l ajute, Şerban i-a promis lui Daragiu că va face tot posibilul să-i recupereze permisul de conducere și să-l scoată de sub urmărire penală. Ajunși la post, au intrat în biroul polițistului, unde, din nou, au discutat despre cât costă serviciile lui Şerban, în timp ce acesta i-a prelungit dovada de circulație auto provizorie. Daragiu i-a dat polițistului o bancnotă de 50 EU, pe care anterior fusese inscripționat de polițiști cuvântul „MITĂ” și data de 17 aprilie 2006, bancnotă pe care Şerban a băgat-o în buzunarul stâng al pantalonilor. Atunci când a primit banii, Gheorghe Şerban era îmbrăcat în uniforma de polițist. În momentul în care au intrat în birou procurorul și polițiștii și i-au cerut să arate banii, Şerban a scos din buzunar bancnota de 50 EU. Martor a fost o elevă de la Şcoala de agenți de poliție „Vasile Lască r”, Mirabela Matei, care era în practică la postul de poliție Mihăești. Pus în fața faptului împlinit, Gheorghe Şerban a recunoscut că a primit banii pentru soluționarea favorabilă a unui dosar penal. În prezent, fostul șef de post al Poliției Mihăești se află în arest la Penitenciarul Colibași.

 

Dosarul primarului din Frâncești a fost elaborat de SIF Vâlcea

 

Un alt caz, recent și intens mediatizat în mass-media, este cel al primarului localității Frâncești, Daniel Nicolăescu. În data de 12 iulie a.c., Parchetul Vâlcea a emis o ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele primarului vâlcean, el fiind reținut și dus la arestul I.J.P. Vâlcea. Polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea și procurorii vâlceni au stat cu ochii pe primarul de la Frâncești încă din luna februarie a acestui an, când au sesizați de patronul unei societăți comerciale. Constantin Duțulescu, administratorul SC COVAMAR SRL, spune că în luna iunie 2005 i-a dat primarului Nicolaescu suma de 8.000 USD pentru a-i facilita câștigarea unei licitații pe teritoriul comunei Frâncești. Conform spuselor denunțătorului, banii i-au parvenit primarului în 3 tranșe. Licitația pentru construcția unui pod a avut loc, iar câștigătoare a fost Regia Județeană de Drumuri și Poduri Vâlcea și nicidecum firma lui Duțulescu. Patronul a mai fost, o perioadă , dus cu vorba de primar, însă când a văzut că nu este el câștigătorul licitației Duțulescu s-a hotărât să depună o plângere penală împotriva edilului. Astfel, deși procurorii au propus emiterea unui mandat de arestare pe 29 de zile, acesta a fost respins, iar acum primarul Daniel Nicolăescu este cercetat în stare de libertate pentru luare de mită.

Claudia Stanciu