Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ne asteptam oricând la un val epidemic de hepatita’

       ” Mirela Cazan, medic șef al Secției de Infecțioase spune ” „Față de anii trecuți, cazurile de hepatităsunt într-o scă dere semnificativăîn special cele de tip B, asta datorităcampaniei de vaccinare. Oricum, de vreo 5 ani avem numai cazuri sporadice. Hepatita în valuri epidemice vine la o perioadă de 5 ani. Noi, ne așteptăm oricând săaparăși mai ales acum că au început școlile, grădinițele etc.” ne-a mărturisit Mirela Cazan, medic șef al Secției de Infecțioase din cadrul Spitalului Nr. 2

 

         Hepatita acutăviralăreprezintăuna dintre cele mai grave probleme de sănătate publică pe plan mondial, morbiditatea prin această boalăfiind dintre cele mai mari și într-o ascensiune Continuă . Gravitatea bolii constă în potențialul ei ridicat de cronicizare. Acest virus este responsabil și de consecințele economice provocate de lunga perioadă de spitalizare, capacitatea de muncă a bolnavului fiind mult diminuată, posibilitățile terapeutice de astăzi fiind nesatisfăcă toare în acest sens. Hepatita viralăacutăeste o boalăinfecțioasăspecifică omului, cu leziuni inflamatorii la nivelul ficatului, însoțite sau nu de icter, cu fenomene clinice variate determinate de tipul de virus, dar și de felul în care reacționeazăorganismul fiecă rui individ în parte. Mai mult studiate sunt două entități clinice și anume hepatita cu virus A și hepatita cu virus B, aceasta din urmăcu evoluție mai severăși cu tendințăde cronicizare. Boala evolueazăcu o perioadă preicterică , cu astenie, febră, dureri musculare și articulare, tulburări digestive ca inapetență, greață, dureri epigastrice și abdominale difuze, vărsături, fenomene care fac în această perioadă ca boala săfie mai greu de depistat. La un număr mare de bolnavi, hepatita viralăare o evoluție prelungităși, de aceea, este necesar ca toate cazurile de boalăsăfie urmărite periodic, atât din punct de vedere clinic, cât și de laborator. Aceasta deoarece numeroase cazuri, în special cele de hepatităB și C trec repede spre cronicizare și spre cirozăhepatică .

         Peste 65 de vâlceni bolnavi de hepatităau fost internați în spital

         De la începutul anului și până în prezent la Secția de Infecțioase din cadrul Spitalului Nr. 2 au fost internați peste 45 de persoane suferinde de hepatităacută. „Ne-am confruntat anul acesta cu toate tipurile de hepatită, însă cei mai mulți pacienți au avut hepatităde tip A și B. însă , ce pot săvăspun este că Față de anii trecuți, cazurile de hepatităsunt într-o scă dere semnificativăîn special cele de tip B, asta datorităcampaniei de vaccinare. Oricum, de vreo 5 ani avem numai cazuri sporadice. Hepatita în valuri epidemice vine la o perioadă de 5 ani. Noi, ne așteptăm oricând săaparăși mai ales acum că au început școlile, grădinițele etc.” ne-a mărturisit Mirela Cazan, medic șef al Secției de Infecțioase din cadrul Spitalului Nr. 2. Mai mult, la Secțiile de Gastroenterologie și Boli Interne din cadrul Spitalului Județean Vâlcea de la începutul anului au fost tratați peste 20 de pacienți cu hepatităviralăcronică . până acum, nu s-a înregistrat niciun deces.

         Tratamentul costăpeste 1 miliard lei vechi/an pentru fiecare bolnav de hepatită

         Persoanele cu problemele grave de sănătate ce necesitătratamente scumpe, cum ar fi SIDA, TBC, cancer, diabet, dializăși hepatita, sunt înscrise în programe naționale și pe fiecare lunăbeneficiazăgratuit de medicamente. Astfel, lună de lunăCasa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea alocă aproximativ 100 de miliarde lei vechi pentru a acoperi cheltuielile pentru medicamentele persoanelor cu boli grave. În județul Vâlcea, în Programul Național pentru tratarea bolilor hepatice sunt înscrise 59 de persoane, dintre care 40 sunt tratați cu interferon, 12 cu zeffix. Pe lista de așteptare la CAS Vâlcea pentru a putea beneficia de fonduri de la Guvern pentru tratament mai sunt înscriși alți 42 de vâlceni, din care, se pare, că vor fi aprobați 29 deoarece îndeplinesc toate condițiile. „Pentru că este vorba de o sumăfoarte mare de bani, aproximativ 1 miliard de lei vechi pentru fiecare bolnav în parte, analizele  sunt evaluate de o comisie mixtăformatădin medici de la Spitalul Județean Vâlcea și de la CAS Vâlcea. Ei stabilesc un punctaj care ulterior e trimis la București unde o altăcomisie evalueazădosarul. Cei de la București, în funcție de punctajul dat de la Vâlcea și de conținutul analizelor hotărăsc cine are dreptul sau nu la tratament. Trebuie săne asigurăm că odatăînceput, tratamentul nu este întrerupt pentru că este vorba de o sumămare de bani, iar fondurile sunt limitate. Tratamentul pentru hepatităeste unul din puținele care se plătesc integral” ne-a declarat Dorel Costantinescu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea.    

         România, pe primul loc în lume la hepatită

         Potrivit ultimelor statistici, România se situeazăpe primul loc în ceea ce privește numărul de pacienți decedați din cauza hepatitei cronice. În aceste condiții trebuie avut în vedere că statul alocă fonduri foarte puține pentru tratamentul bolilor hepatice, care este foarte scump. Spre exemplu, pentru fiecare pacient tratamentul costăaproximativ 700 de milioane de lei vechi, sumele fiind asigurate de Casa Naționalăde Asigurări de Sănătate. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) relevăfaptul că 26,2876 de persoane la un milion de români, mor din cauza hepatitei cronice. Specialiștii OMS-ului susțin că în România sunt peste două milioane de persoane infectate cu unul din virușii hepatitelor B sau C și că majoritatea habar nu au că suferăde această boală. 

Claudia Stanciu