Acasă Arhiva Ion Iliescu la Vâlcea

Ion Iliescu la Vâlcea

Fostul președinte al țării a electrizat cetățenii din Tetoiu

Cu o zi înainte de sosirea fostului președinte al României la Tetoiu, candidatul PSD la primărie, Emilia Burerteța a împărțit colivăși colaci. Ea spune că a dat de pomanăpentru soțul său, care a fost răpus de o boalăcumplităla începutul acestui an. Liberalii nu au văzut cu ochi buni acest lucru, considerând că , de fapt, a fost vorba de mităelectorală. Au confiscat mâncarea făcutăpentru pomanăși au întocmit o plângere penalăîmpotriva Emiliei Burețea

 

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, și-a lansat, zilele trecute, la Drăgășani, cartea „Marele șoc – din finalul unui secol scurt”, apărutăla Editura Enciclopedică . „Șocul” este analizat printr-un dialog amplu între Ion Iliescu și Vladimir Tisă măneanu și prezintăo perioadă zbuciumatădin istoria țării noastre. Evenimentul de la Casa de Culturădin municipiu a fost succedat de o scurtăconferințăde presă, în cadrul că reia, fostul președinte a analizat modul în care se prefigurează, acum, scena politică românească . În plus, Ion Iliescu nu a ratat ocazia, aducând zeci de acuze președintelui României Traian Băsescu, pe care-l considerămarele vinovat pentru criza, care zdruncină, de ceva vreme, clasa politică . „Băsescu ar trebui săfie un factor de echilibru, nu unul de destabilizare în societate și viața politică . În nicio țară , președintele nu-și permite săjignească Parlamentul, așa cum a procedat Băsescu” – a opinat ex-președintele României, Ion Iliescu. Întrebat care este, în concepția sa, cauza principalăpentru care PSD a pierdut în 2004 alegerile, el a precizat: „Este clar că în PSD a existat, la nivel de conducere al partidului, o mare bulibășeală. această formațiune politică a pierdut, foarte mult, la nivel de imagine. Electoratul ne-a taxat, în alegerile trecute și ne-a asimilat cu un partid al corupților și  îmbogățiților Desigur, nu putem spune că suntem pregătiți sutăla sutăsăconducem de mâine, țara. Mai avem însă timp săne punem la punct un program de guvernare, de care România are nevoie pentru a prospera pe toate planurile”. Mai mult, el a explicat, răspicat că PSD nu va face nicio alianțăpolitică cu partidele aflate în arcul de guvernământ, pentru alegerile din 2008. „Nu vom face alianțe preelectorale. Avem, deja, experiența uneia care nu ne-a avantajat prea tare ” – a încheiat Ion Iliescu, referindu-se la alianța PSD+PUR.

„Jos liberalii!”

La numai câteva minute După încheierea întâlnirii cu reprezentanții presei vâlcene, de undeva, din sală, s-a auzit vocea unui bătrân, care a strigat, plin de înverșunare: „Jos cu hoții de liberali!”. Bărbatul a încercat să-și motiveze afirmația, spunând că , După părerea sa, liberalii sunt corupți și impasibili la doleanțele românilor. „Părinții mei au fost amândoi liberali, dar eu nu vreau să mă înscriu în acest partid. Nu mai e ce era odată Ăștia de acum sunt puși pe îmbogățire și furăfărărușine. Săplece de la conducerea țării. Repede, până nu se alege praful de tot de ea !” – a spus, supărat, bărbatul. Apoi, profitând de prezența lui Ion Iliescu la Drăgășani, el i-a spus fostului președinte de stat că justiția nu vrea să-l punăîn posesie cu terenurile care-i aparțin legal și pentru care, povestea el, deține acte de proprietate. „Justiția din România e coruptă. Coruptă, coruptă Mori cu dreptatea în mână. Am făcut toarte eforturile ca săintru în posesia unor vii, care mi-au fost lăsate moștenire de familie. În van. Tot timpul mafia liberalădin Drăgășani pune bețe-n roate sănu mi le iau înapoi. Există, pentru aceste terenuri, multe interese ” – a mărturisit bărbatul. După întâlnirea de la Drăgășani, Ion Iliescu a fost așteptat la Tetoiu, pentru a susține candidatura social-democratei, Emilia Burețea, la primăria comunei. Deși Ion Iliescu trebuia săajungăimediat După lansare, vizita sa în localitatea vâlceanăs-a lăsat mai multe ore așteptată.

Pomanăcu scandal

În aceeași zi, candidatul PSD la Primăria Tetoiu, Emilia Burerteța a împărțit colivăși colaci. Ea spune că a dat de pomanăpentru soțul său, care a fost răpus de o boalăcumplităla începutul acestui an. Liberalii nu au văzut cu ochi buni acest lucru, considerând că , de fapt, a fost vorba de mităelectorală. Au confiscat mâncarea făcutăpentru pomanăși au întocmit o plângere penalăîmpotriva Emiliei Burețea. Mai mult decât atât, candidatul PSD la primărie spune că a fost agresatăde câțiva bărbați, în momentul în care încerca săîmpartăde pomanăoamenilor din comună. Pe de altăparte, însă , liderii liberali neagăorice implicare în acest scandal și spun că nu au încercat în niciun fel hărțuirea candidatului social-democrat. Ei sunt de părere că pomana s-a vrut a fi mităelectoralămascată. Aceiași opinie este împărtășităși de șeful liberalilor vâlceni, Emilian Frâncu, care a declarat: „Este „interesantă” pomana asta de 1.000 de euro, făcutăde Emilia Burețea. E o infracțiune foarte gravă. Știam că PSD va recurge la o campanie electoralămurdară, în stilu-i caracteristic. Noi, spre deosebire de ei, am făcut o campanie curată, legală. această încă lcare grosolană a legii, este, din punctul nostru de vedere, o sfidare a legii electorale”.

 „Doctorul”

Joi, 22 martie, la Tetoiu, era veselie mare. Chiar în centrul comunei, cetățenii veniți la spectacolul de muzică popularăorganizat de PSD, încinseserăo horămare, în care am găsit dansând, rătăciți, și câțiva liberali de marcă ai PNL Vâlcea, ce țopăiau de mama focului, mai ceva ca la o nuntă. Mai încolo, candidatul PNL Georgel Popa convingea niște bătrâne să-l voteze. „Popa ne-a luat și tensiunea. Pe gratis” – povesteau ele. Pesediștii erau alarmați. Auziserăcă liberalii pun la care o contramanifesație. „Cică vor săîmbete oamenii și să-i convingăsă-l huiduiască pe Ion Iliescu” – spuneau ei. Hora s-a încins. Cei mai înverșunați dansatori, liberalii, păreau chiar mai bucuroși decât atunci când, în comună, a venit penelistul Ludovic Orban, pentru a susține candidatura la primărie a liberalului, Georgel Popa.

Vizita

În sfârșit, vizita mult așteptatăs-a produs. Ion Iliescu a fost întâmpinat, la Tetoiu, de peste 400 de oameni, care au dorit să-l vadăîn carne și oase pe fostul șef al statului. „Candidatul nostru la Primăria Tetoiu, Emilia Burețea, este un om cu foarte multe calități. Un intelectual de marcă ” – a spus Ion Iliescu, în discursul său. Pe margine, deputatul liberal Emilian Frâncu, venit și el la Tetoiu să-l asculte pe Ion Iliescu, părea că soarbe fiecare cuvânt din speach-ul fondatorului Partidului Social Democrat. Aproape că nici nu clipea. Câțiva metri mai încolo, liberalul Constantin Monceanu nu se arăta deloc interesat de venirea lui Iliescu, în Vâlcea. Fotografia de zor cu un aparat digital, chipuri și locuri cu un scop numai de el știut. Câțiva cetățeni, cam amețiți de aburii alcoolului, înjurau de mama focului, strigând: „Jos Iliescu! Huoooo!”. După cuvântarea lui Iliescu a urmat cea a Emiliei Burețea, care a apelat, în discursul său, la latura sentimentalăa electoratului, promițând celor din Tetoiu, o comunăEuropeană .

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.