Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

In Valcea au ramas doar doua abatoare

Zilele trecute, Serviciul de Integrare Europeană , Dezvoltare Economică și Coordonare Servicii Publice Deconcentrate din cadrul Prefecturii Vâlceaa emis un comunicat de presă cu privirela îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în procesul de negociere cu Uniunea Europeană precum și impactul economic și social, determinat de integrarea în U.E. Astfel, s-a dorit punctarea unor aspecte de interes major pentru populație și agenții economicii, ale că ror activități sunt puternic afectate de impunerea normelor europene de funcționare. Una dintre ele este respectarea noilor norme în reautorizarea unităților procesatoare de produse de origine animală și non-animală, a unităților de alimentație publică și a serviciilor hoteliere. Așadar, din cele 139 de unități procesatoare de produse de origine non-animală, la acest moment, doar două normelor europene, corespund doar, alte 54 fiind necorespunzatoare (pentru acestea s-a eliberat ordonanță de suspendare definitivă a activității), iar restul, de  80 unități se vor închide la data 1 octombrie 2006, dacă nu se conformează cerințelor legislative. De asemenea,  numărul de abatoare pentru animale (bovine și porcine) s-a redus la două : SC Diana SRL Bujoreni și SC Prod Cot Impex SRL Berislăvesti unități care pot, însă , acoperi, ca și capacitate de prelucrare, necesarul județului probleme ridicând  doar activitatea de achiziție a animalelor de la populație. În ceea ce privește produsele din lapte, în județ situația este destul de gravă, atât la prelucrare cat și la colectarea laptelui de la populație. În Vâlcea există, doar o singură unitate de procesare în localitatea Horezu, și aceasta în faza incipientă de funcționare.

        De asemenea, agricultorii trebuie să înțeleagă că După integrarea în Uniunea Europeană , vor fi puși în situația de a renunța la venitul produs în gospodăria proprie dacă nu îndeplinesc cerințele europene privind măsuri de igienă și ecologizare. Reale probleme există și la capitolul „protecție a mediului înconjurător”. În plus, se caută soluții pentru rezolvarea problemei tratării deșeurilor medicale, întrucât incineratoarele de la Spitalul Județean Vâlcea și Spitalul de Pneumoftiziologie Mihăești au termen de închidere 31 ianuarie 2006, precum și pentru asigurarea condițiilor de acreditare a laboratoarelor Inspecției Sanitare de Stat. În ceea ce privește gestionarea deșeurilor menajere și amenajarea de rampe autorizate de colectare/transfer de deșeuri menajere, situația la nivelul județului, nu se prezintă prea bine.

        Pentru rezolvarea acestei probleme, reprezentanții serviciului mai sus amintit, au propus deplasarea unor echipe mixte formate din angajați ai DADR Vâlcea, Oficiului de Consultanță Agricolă Vâlcea, DSVSA Vîlcea, APIA Vâlcea și Instituția Prefectului în teritoriu, unde împreuna cu autoritățile administrației publice locale (primăriile) să se realizeze o prezentare informativă și o discuție liberă în gospodăriile cu potențial economic (care dețin animale si/sau suprafețe de teren agricol) și la micii întreprinzători sau asociațiile agricole din mediul rural.

Graficul privind traseele stabilite și data desfășurării vor fi stabilite de comun acord cu cei nominalizați, acțiunea urmând a se desfășura în intervalul: 1.08.2006 – 31.10.2006.