Acasă Arhiva Francu a recunoscut public ca a colaborat cu Securitatea

Francu a recunoscut public ca a colaborat cu Securitatea

          În conferința de presăde miercuri, 16 august a.c., susținutăde deputatul liberal Emilian Frâncu, acesta a declarat că a avut relații nevinovate cu Securitatea: „S-a întâmplat în perioada în care am lucrat la PTTR (actuala Companie NaționalăPoșta Română), dar și când am fost ghid la BTT (Biroul de Turism pentru Tineret). Îin sămenționez că nu am făcut poliție politică , întrucât acestea erau doar niște rapoarte nevinovate, care nu au făcut rău nimănui. La BTT, ghidul, șoferul și șeful de grup semnau câteva rânduri informative, că , de exemplu, în timpul excursiei nu s-a întâmplat nimic. Am semnat note și în perioada în care am fost șef al Compartimentului Personal de la PTTR, dar această sarcinăera prevăzutăîn fișa postului”. Aceasta este destăinuirea făcutăde Emilian Frâncu în fața a peste 10 jurnaliști din presa localăîn data de 16 august 2006.

          De asemenea, o altădovadăa colaborării lui Emilian Frâncu cu Securitatea constă în declarația liberalului datăîn noiembrie 2000, pentru a candida la funcția de deputat la alegerile parlamentare din data de 26 noiembrie 2000. Reproducem integral declarația autentificatăde notarul public Ion Holohan:

„Subsemnatul Emilian-Valentin Frâncu, cetățean român, fiul lui Cornel și al Valentinei, născut la data de 13 februarie 1956 în municipiul Rm. Vâlcea, județul Vâlcea, cu domiciliul în mun. Rm. Vâlcea, strada Carol I, nr. 4 (fostă stradăMareșal Ion Antonescu), bloc M, scara A, ap. 5, județul Vâlcea, legitimat cu BI seria GX nr. 486166, eliberat de Poliția mun. Rm. Vâlcea la data de 29 mai 1997, de profesie inginer, cunoscând prevederile art. 292 Cod Penal cu privire la falsul în declarații, După luarea la cunoștințăa conținutului Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității ca poliție politică , declar pe propria răspundere că nu am fost agentul sau colaboratorul organelor de securitate, ca poliție politică , în interesul art. 5 alin. 1 5 din lege.

          Menționez faptul că am avut relații de serviciu cu organele de securitate, în calitate de angajat al Direcției Județene de poștăși telecomunicații Vâlcea și ghid B.T.T.

Dau prezenta declarație fiindu-mi necesară pentru a candida la funcția de deputat la alegerile parlamentare din data de 26 noiembrie 2006.

Redactatăși dactilografiatăîn cinci exemplare, astăzi data autentifică rii, la Biroul Notarului public, Ion Holohan, cu sediul în municipiul Rm. Vâlcea”.

Știindu-se cu musca pe că ciulă, Emilian Frâncu s-a simțit dator săsarăîn apărarea Monei Muscă : „Într-adevăr, PNL este pentru fermitate în problema lustrației politice, însă în același timp, Mona Muscă reprezintăo valoare din punct de vedere parlamentar. Situația prin care trece acum Mona Muscă se datorează, probabil, unei răzbunări din partea celor care urmeazăsăintre sub incidența Legii lustrație începând din această toamnă: securiști și foști activiști PCR”. De asemenea, Frâncu a recunoscut și că s-a încercat racolarea sa atunci când era elev: „Au încercat să măracoleze, însă mama s-a dus la g-ral Andreescu, care era șeful securității vâlcene, și i-a cerut să mălase în pace. Mama o medita pe fiica generalului, și astfel am fost lăsat în pace”. Neîncetând săne uimească , Emilian Frâncu a încheiat apoteotic: „Nu am semnat nici un angajament cu fosta securitate” .

          însă , note ați scris, domnule Frâncu? Întrebăm și noi ca neștiutorii și, dacă da, în baza că rui document le-ați scris? Eventual, a unui angajament de informator nevinovat?

Magda Tolea

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.