Acasă Arhiva Deputati de bani gata

Deputati de bani gata

• Aleșii vâlceni și-au publicat declarațiile de avere • deputatul PRM Dumitru Dragomir pare săse mențină, încă de la câștigarea fotoliului de parlamentar, printre cei mai bogați aleși din România. Bossul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) deține nu mai puțin de 3 terenuri intravilane, unul de 5 000 mp în Pantelimon, unul în Pipera de 4 500 mp și unul în Mogoșoaia, a că ror valoare de impozitare se apropie de 1 milion euro • un alt deputat vâlcean care se descurcă destul de bine în semi-capitalismul românesc, este liberalul Emilian Frâncu. Acesta deține un teren agricol și unul forestier în comuna Rădești, județul Alba • Petre Ungureanu deține 3 terenuri intravilane în Tulcea, Rm. Vâlcea și Constanța, a că ror valoare de impozitare se ridică la 119 mii RON și au peste 1900 mp

 

De curând, deputații de Vâlcea și-au postat pe site-ul Camerei Deputaților (www.cdep.ro), declarațiile de avere. Unii dintre ei se pot număra printre bogații României, în timp ce alții sunt mai modești, însă, deloc săraci. Deși, conform legii, toți deputații aveau obligația să-și publice declarațiile, câțiva dintre aleșii vâlceni au preferat sănu facă acest lucru, deocamdată. Printre aceștia, îl găsim și pe deputatul independent, Dumitru Becșenescu, care a lăsat, pe pagina web a Camerei, declarația de avere, completatăla începutul anului, mai exact la 13 ianuarie 2006. Nu știm exact cu cât s-a îmbogățit sau sărăcit (deși pare cam greu de crezut), Dumitru Becșenescu în anul care s-a încheiat, însă, conform declarației din 2006, acesta nu stădeloc rău la „capitolul”, terenuri, mașini sau conturi în bancă . Parlamentarul se poate lăuda cu un teren intravilan în municipiul Rm. Vâlcea – de peste 500 de metri pătrați – cu o valoare de impozitare de 1,36 lei, o cifrăireală, de altfel. Și asta nu este tot. El mai deține un teren agricol (Rm. Vâlcea) și două forestiere în Voluntari, pe care le-a achiziționat cu peste 15 mii RON.

În ceea ce privește clădirile, Dumitru Becșenescu, este proprietarul unei case de locuit aflat în municipiul Rm. Vâlcea și două apartamente (Rm. Vâlcea și București). În 2006, Dumitru Becșenescu a avut un venit de 37 mii lei ca deputat, iar veniturile provenite din investiții s-au ridicat la aproape 700 mii lei noi.

 

Richie Rich, în variantăromânească

Și deputatul PRM Dumitru Dragomir pare săse mențină, încă de la câștigarea fotoliului de parlamentar, printre cei mai bogați aleși din România. Bossul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) deține nu mai puțin de 3 terenuri intravilane, unul de 5 000 mp în Pantelimon, unul în Pipera de 4 500 mp și unul în Mogoșoaia, a că ror valoare de impozitare se apropie de 1 milion euro.

Cea mai „aglomerată” rubrică a declarației de avere a lui Dragomir este, însă, cea referitoare la clădiri. Dragomir deține nu mai puțin de 3 case de locuit și un spațiu comercial. Astfel, deputatul Dragomir poate locui în București la alegere: fie în imobilul de 300 mp dobândit în 1996, estimat la 300 000 euro, fie în clădirea achiziționatăîn 2000, de 600 mp și estimatăla 500 000 euro. Tot în Mogoșoaia, pe lângăterenul intravilan, Dragomir și-a construit și o casăde vacanță, estimatăla jumătate de milion euro. Lista de posesiuni imobiliare a lui Dragomir este încheiatăde un spațiu comercial de 400 mp, în București, obținut în 1997, în urma unei licitații și estimat la 500 000 euro. Sub tabelul în care Dumitru Dragomir a trecut posesiunile, apare o însemnare, purtând scrisul său, cu mențiunea „Important”. Astfel, aflăm că în anul care a trecut, el a împrumutat de la bancă suma de 1, 2 milioane euro și că a vândut și casa din Mogoșoaia. Cu suma acumulă, scrie el, a construit, pe terenul din Pipera, 16 vile pe care intenționeazăsăle vândăcu sume cuprinse între 400 și 600 mii euro. Tranzacția, mai susține deputatul, îi va aduce un câștig estimativ de 5 milioane euro.

La rubrica bunuri mobile Dragomir menționeazăcă a vândut un autoturism Volvo 80, din 2001, și că este posesorul a 3 vaporașe, cumpărate la licitație, fără, însă, a menționa anul în care a fost făcutăaceastă achiziție. Nici la rubrica obiecte prețioase și de artăDragomir nu stăprea rău. El are bijuterii din aur, achiziționate în perioada 1970-2000 estimate la 200 000 de euro și tablouri, dobândite începând tot cu anul 1970, în valoare de 100 mii euro. Dacă în 2005, contul său din bancă era de 86 mii euro, în acest an a scă zut la 75 mii euro. Totuși, Dumitru Dragomir are și datorii: el precizeazăcă a împrumutat 1 300 000 euro de la o bancă pentru construcția a 8 vile duble pe terenul deținut în comuna Pipera. În ceea ce privește veniturile, tycoon-ul menționeazăcă , în 2006, cel al soție sale a fost de 500 milioane lei vechi.

 

Emilian Frâncu și-a cumpărat mașinănouăși bijuterii

Un alt deputat vâlcean care se descurcă destul de bine în semi-capitalismul românesc, este liberalul Emilian Frâncu. Acesta deține un teren agricol și unul forestier în comuna Rădești, județul Alba. Dacă la începutul anului 2006, valoarea acestora de impozitare era de 45 mii RON, la sfârșitul lui aceluiași an a crescut la 50 mii RON. Deputatul mai deține două terenuri în localitatea Golda de Jos (Alba), un teren agricol și unul forestier. Valoarea de impozitare a bunurilor este de 40 mii lei noi. La capitolul „Clădiri” al declarației de avere, Emilian Frâncu menționeazăcă are 3 apartamente de 59, 95 și respectiv 110 mp a că ror valoare de impozitare este de 220 mii RON. În anul care a trecut, Emilian Frâncu, semn că nu-i merge deloc rău, s-a „înnoit” cu un autoturism marca FORD Break, din 2006, achiziționat în leasing pe o perioadă de 3 ani. Deși, de curând, a declarat că în afarăde mașinănu a mai achiziționat nimic altceva, declarația de avere arată, însă, altceva. La începutul anului 2006, colecția filatelică a deputatului se ridica la 30 mii RON, iar la sfârșitul aceluiași an la 35 mii RON. În concluzie, Emilian Frâncu a mai scos din buzunar 5 mii lei noi. De asemenea, liberalul a mai cumpărat în acest an, bijuterii de 2 mii RON. În plus, el are și obiecte de artăși cult în valoare de 115 mii lei. La sfârșitul acestui an, Emilian Frâncu și-a recuperat suma de 10 mii RON, din cei 50 mii lei, sumăîmprumutatărudei sale, Maria Băgău, cu ceva timp în urmă.

Venitul anual al lui Emilian Frâncu, cumulat cu cel al soției sale se ridică la suma de 158 mii lei noi, cu 16 mii RON mai mult decât anul trecut.

 

Avutul

Una dintre cele mai interesante declarații de avere este cea a deputatului Petre Ungureanu. Acesta deține 3 terenuri intravilane în Tulcea, Rm. Vâlcea și Constanța, a că ror valoare de impozitare se ridică la 119 mii RON, în supraFață de peste 1900 mp. În plus, el mai posedăși un teren extravilan, dobândit în 2004, cu o valoare de impozitare de 4 mii lei (1,6 ha). De menționat că nici la capitolul clădiri, parlamentarul nu se poate plânge deloc. El deține o casăde locuit în Rm. Vâlcea, o casăde vacanțăla Tulcea și un apartament, tot în municipiu. Valoarea de impozitare a acestor bunuri este de 170 mii lei. Nici rubrica „bunuri imobile” a declarației nu a fost lăsatănecompletată. Petre Ungureanu este proprietarul unui autoturism Skoda Octavia, din 2005, al unei șalupe și a unei bărci de agrement. Anul 2006 a fost, din punct de vedere financiar, unul destul de prosper pentru deputat. Acesta a vândut un teren de 5,9 hectare, pentru care a primit suma de aproape 85 mii lei noi. În schimb, comparând informațiile prezentate în declarația de la începutul acestui an, numărul datoriilor pe care le are de plătit a crescut semnificativ. Astfel, deputatul are de plătit 12 mii USD la BCR Rm. Vâlcea. De asemenea, Petre Ungureanu, mai are o datorie de 32 mii euro, la diverse bănci din România. Tot din declarația sa de avere, aflăm că deputatul are 10 titluri de despăgubire la Ministerul Finanțelor, în valoare de 300 mii lei. În ceea ce privește venitul dobândit de acesta, la sfârșitul anului 2006, nu avem nicio informație, pentru că acesta nu a fost trecut în declarația de avere.

 

Deputatul modest

Aurel Vlădoiu, deputat PSD, este un parlamentar destul de modest. El deține o teren intravilan, în municipiul Rm. Vâlcea, în supraFață de 485 mp și care ajunge la o valoare de impozitare de 129,5 mii lei. De asemenea, el mai este și posesorul unei case de locuit, în Rm. Vâlcea, în supraFață de 270 mp, a că rei valoare de impozitare este de 244 mi lei noi. 7000 euro este suma la care se ridică valoarea bijuteriilor de familie, deținute de Aurel Vlădoiu. În ceea ce privește conturile sale bancare, aflăm că deputatul are deschis un cont la CEC, în care a depus 50 mii RON și un altul la o bancă , în valoare de 200 mii lei noi. În rest, nimic. Venitul total anual al familiei Vlădoiu, se ridică , la sfârșitul lui 2006, la peste 100 mii lei.

Din păcate, nu putem săfurnizăm informații referitoare și la declarația de avere a deputatului social-democrat Rovana Plumb, deoarece, aceasta a „uitat” săo reactualizeze. Mai așteptăm.

Olivia Parvu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.