Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DECI.. SE POATE!

” Rotirea cadrelor se practică și în Episcopii

” „Acolo unde este comoara voastră, acolo este și inima vostră!”

 

Săptămâna trecută, la Palatul Patriarhiei din București, sub președinția Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, s-a întrunit Colegiul Electoral Bisericesc pentru alegerea episcopului titular în scaunul vacant al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Bihorului și Sălajului. Colegiul Electoral Bisericesc este organul electiv central pentru Ierarhia bisericească superioară, format din membrii Sfântului Sinod, reprezentanții Eparhiilor în Adunarea NaționalăBisericească (un cleric și doi mireni din fiecare Eparhie), membrii clerici și mireni ai Adunării Eparhiale a Eparhiei vacante, decani ai Facultăților de Teologie și directori ai Seminariilor Teologice Liceale (câte unul pentru fiecare Mitropolie). Înalta funcție scoasăla concurs – După cum stabilesc Legiuirile BOR –  a rămas fărătitular, După ce episcopul PS dr. Ioan Mihălțan  și-a dat demisia și a fost pensionat, pe motiv de  boalăși având o vârstădestul de înaintată(80 de ani). Începând cu 1 ianuarie 2007, pe timpul vacantării funcției, locotenența eparhialăa fost preluatăde că tre ÎPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, părintele Constantin Stoica, candidații la scaunul episcopal au fost ierarhi din Sfântul Sinod, iar examinarea a avut loc la începutul săptămânii trecute. După cel de-al doilea tur de scrutin, a fost ales Prea Sfințitul Sofroniu Drincec, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria, pe numele de mirean Radu Ștefan Drincec – fost medic de medicinăgenerală(născut în Arad, la 3 noiembrie 1967).

Înnoirea de primăvară

Acum, în Episcopia Ortodoxădin Oradea este mare zaveră. De la vicar până la… portar, personalul se pregătește să-și facă bagajele. Umblăvorba că noul episcop, Prea Sfinția Sa Sofronie vrea săschimbe garda. Personalul ar urma săfie alcă tuit exclusiv din că lugări. Părerile sunt împărțite în legăturăcu această inițiativă. Unii zic că nu e bine, fiindcă preoții sunt mai aproape de viața „civililor”, înțelegându-le micile păcate. Alții zic că e bine, fiindcă numai așa se va putea pune capăt sistemului de relații, mai mult sau mai puțin ortodoxe, care ar fi parazitat în anii din urmăEpiscopia.

Legiuirile BOR sunt grav încă lcate

Desigur, această informație îi intereseazăprea puțin pe enoriașii din Episcopia Râmnicului și a Oltului. Episcopia Ortodoxădin Oradea este departe de eparhia noastră, dar evenimentul prezentat are multăîncă rcă turămoralăce poate declanșa resorturi de înnoire și la noi. În Vâlcea, încă lcarea Legiurilor BOR, prin formarea unor încrengături ale unui sistem original de relații, a creat nemulțumire printre preoți și în special printre preoții tineri slujitori ai Domnului. În repetate rânduri am informat credincioșii și, în general, opinia publică , despre faptul că sunt tot mai mulți preoții care l-au uitat pe Dumnezeu și fac din harul preoției o afacere personală, încurajați de superficialitatea cu care sunt tratate nemulțumirile mirenilor și semnalele transmise prin presă. Astfel, s-a ajuns până acolo încât în parohii săslujească preoți dedați desfrâului prin baruri și discoteci, preoții cu condamnări penale (protopopul de Drăgășani – pr. Mihai Catrina) sau săconducă o unitate administrativăa Eparhiei o că lugărițăasupra că reia planeazăacuzația că a fost cercetatăpenal (în timpul regimului Ceaușescu) pentru comiterea unor fapte incriminate de biserică , dar, acum și de propria-i conștiință.

Numire (pe pile) la Protoerie

La conducerea Protopopiatului Rm. Vâlcea a fost numit – cu ajutor din afara Episcopiei – tânărul preot Alin Gherghinoiu. Protopopiatul este o circumscripție administrativăbisericească , care cuprinde mai multe parohii din aceeași Eparhie. Protopopul se recruteazădintre preoții definitivi, de categoria întâi, licențiați sau doctori în teologie. El se numește de că tre Chiriarh, dintre cei trei preoți recomandați de un colegiu, constituit din toți preoții și diaconii aflați în funcțiune sau în retragere, precum și din cântăreții I ai fiecă rei parohii, din protopopiatul respectiv. În cartea legiuirilor Bisericii Ortodoxe Române (pag. 272), la articolul 56, se spune: „Pot candida sau pot fi propuși de colegiu la candidare pentru protopop, preoții de categoria întâi, licențiați sau doctori în teologie”. Prin intervenții externe, de la mireni, pr. Gherghinoiu a fost numit direct în funcție, neținându-se cont că nu îndeplinește condițiile de mai sus și că nu s-a supus unui Colegiu admiterea candidaturii a trei preoți care au întrunit cele mai multe voturi.

Numire (pe pile) la Biserica din că limănești

În stațiunea că limănești-că ciulata existăCatedrala „Sf. Petru și Pavel”. Aici oficiazăslujbele religioase preoții Nicușor Preoteasa, George Moțoc și Ilie Ceapă. Din spusele Sfinților Părinți, acolo unde sunt doi preoți într-o biserică , preot este dracu’. Și, se pare, așa este la această biserică ! Nemulțumirile unor enoriași au ajuns și la noi, iar într-o ediție anterioarăle-am transmis cititorilor, reproșându-ne, totuși, acum, că am făcut-o elegant și selectiv, lăsând jarul nemulțumirii săse stingămocnit. Numai că am greșit. Și iatăde ce. Preotul Nicușor Preoteasa – Față duhovnicească tânără, cumuleazămai multe funcții în Episcopia Râmnicului, fiind și preot și director al Seminarului Teologic. În sesizările primite, se vorbește despre el ca fiind un pupil al PS Gherasim și promovat în funcții importante împotriva prevederilor BOR. Mai întâi, ni s-a spus că acesta nu putea fi numit preot la catedrala din că limănești, mai înainte de a fi că sătorit. Dar s-a putut. El s-a că sătorit După numirea în Catedrală. Se știe că , printr-o hotărâre a Sfântului Sinod, pentru ocuparea posturilor de preoți în municipii și în marile orașe trebuie ca selecționarea săaibăîn vedere următoarele criterii: ” candidatul săaibăminimum 5 ani în preoție și ” săfi absolvit cursurilor de definitivare. Examenul de definitivare și dreptul de a ocupa locuri în bisericile importante ale Episcopiei se dau în fața unor comisii de examinare, După audierea unor cursuri, cu durata de cel puțin două luni, la Institutele Teologice (cursuri de îndrumare misionară). Preotul Nicușor Predescu nu a îndeplinit nici această condiție. De fapt, se poate observa că la baza promovării sale stau alte mijloace, dar în principal stă”principiul p.c.r. – al pilelor, cunoștințelor și relațiilor”. Poate nu am mai fi reluat cazul acestui preot favorizat, dacă duminică , 18 februarie, la terminarea slujbei, acesta, în loc săle vorbească enoriașilor despre Patruzecime – adică despre începerea Postului, a găsit de cuviințăsăne acuze pe noi de răutate, neadevăr și răzbunare, alăturându-ne și pe noi unor preoți, colegi de-ai săi, pe care – ca și pe noi – i-a caricaturizat.

Banii – tantiema dracului

Se spune că dacă țara noastrăar exporta zvonuri, am putea fii mai bogați decât Germania. Subscriem și noi acestei maxime și de aceea ezităm sădăm crezare că pentru obținerea unei parohii în orașele Episcopiei se pretind și se dau mii de euro, dar nici nu evităm dorința de a primi răspuns la întrebarea: de ce nu se respectăLegiuirile BOR la numirea unor preoți în parohii? Mulți dintre conducă torii Eparhiei Râmnicului și Oltului se laudăcă au sute de mii de euro în conturi. De unde și, mai ales, prin ce mijloace i-au obținut? Nu că utăm răspuns nici la aceste întrebări, dar vrem săle amintim celor care procedeazăla simonie că duminică a fost sărbătoarea „Izgonirii lui Adam din Rai” și au avut loc slujbe în toate bisericile Eparhiei. În acest context, un citat din Evanghelie, trebuie săle dea tuturor de gândit: „Zis-a Domnul: nu văadunați comori pe Pământ, unde molia și rugina le strică și unde hoții le fură, și adunați-văcomori în ceruri, unde nici nu se strică , nici nu se fură. Pentru că acolo unde este comoara voastră, acolo este și inima voastră” (va urma)

                                                                                                                               ” Romeo POPESCU


                                                                 Mesaje primite de la cititori:

de ioanide (adresa: 86.127.229.*) (2007-02-16, 20:12:54):
Măcrucesc câtărăutate existăîn sânul slujitorilor Sfintei biserici. Nu-l băgați în mizeria voastrăpe preotul Vartolomeu. După 35 de ani de Mânăstirea Cozia, de muncă și sacrificiu pentru biserică , nu merităsăfie amestecat în așa scandaluri. Domnule preot  director, faceți mai întâi ce a făcut preotul stareț pentru M-rea Cozia, pentru seminar și pentru Sf. Biserica și apoi vorbiți. Nu ridicați piatra asupra lui pentru că asemeni unui bumerang se va întoarce împotriva d-voastră. Aveți bunătatea lui sufletească , dragostea lui pentru oameni, mărinimia lui sufletească și apoi comentați. Ați intrat samavolnic în parohie, samavolnic la catedră, samavolnic la conducerea seminarului. Dacă preotul stareț dorea cu adevărat conducerea seminarului, nu pleca. El a fost sub ascultare și tot sub ascultare a renunțat fărădorința de a reveni. Cât despre nepotul lui Iustin a muncit din greu pentru a ajunge aici fărărelații și fărăa duce plocoane undeva. Probabil că acesta vădepășește intelectual și de aceea loviți. Dumnezeu este iubire, iar ca reprezentant al Lui pe pământ propovăduiți iubire, reconciliere și iertare, nu urăși dezbinare. Fiți ortopracși, nu demagogi. Ce predicați de la amvon, puneți în practică .

de simionesu (adresa: 86.127.230.*) (2007-02-17, 14:39:38):

Părintele director sănu uite cum a ajuns el director de seminar oferindu-i PS Gherasim vizite prin SUA, dolari și lingușeli. Nu a dat nici un examen pentru a ajunge în acest post și are puterea de a comenta. În locul lui aș mai aștepta săcapăt experiențăpastoralăși apoi săbălăcă rească oameni care au dus greul eparhiei când el nu era decât un copil. Cât despre PS Gherasim ar trebui săînțeleagăcă s-au dus vremurile când punea la punct cu securitatea pe unul și pe altul și că un bun exemplul ar da dacă s-ar retrage și i-ar lăsa pe cei care chiar vor săfacă ceva în Sf. Biserică . A murit dictatura comunistă, dar au rămas multe reminescențe între slujitorii bisericii. Este timpul săse retragăcu fruntea sus, decât săfie implicat în așa cârdășii. E umilitor pentru un episcop la vârsta dumnealui săîntreținămafia în biserică . Măîndoiesc de faptul că mesajul de răspuns la articol a fost scris din Austria, iar dacă este așa, e un mare semn de întrebare cum și cei de peste hotare cunosc lucrurile de culise ale Episcopiei. Se pare că preotul director este un laș și vrea săscoatăcă rbunii cu mâna altuia. RUȘINE!