Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Canicula face ravagii in judet

         ” Temperaturi de peste 37 grade celsius ” în weekend, Serviciul de Ambulanță Vâlcea a înregistrat peste 120 de solicitări pe zi ” „bătrânii, nici acum, nu înțeleg că trebuie să aibă grijă de sănătatea lor și să nu iasă din casă în zilele în care se înregistrează temperaturi mari”- ne-a spus Paul Podărelu, medic la Serviciul de Ambulanță Vâlcea

 

           Serviciul de ambulanță și unitățile de primiri urgențe sunt în alertă datorită temperaturilor foarte mari de peste 37 de grade celsius. Totodată, medicii de familie au fost trimiși pe teren să-și consulte pacienții cu afecțiuni cardiace și respiratorii. Autoritățile de sănătate publică , din județele afectate de temperaturile extreme, au fost nevoite să amenajeze corturi și puncte de acordare a asistenței medicale și distribuire de apă potabilă. În weekend, Serviciul de Ambulanță Vâlcea a înregistrat peste 120 de solicitări pe zi. „Am fost nevoit ieri să cer ajutorul unui coleg care era liber deoarece nu am mai făcut Față solicitărilor. Pot spune că sâmbătă, 19 august a.c., a fost o zi infernală. La Ambulanța Vâlcea, nu au fost niciodată atâtea cazuri grave într-o singură zi”– ne-a declarat Paul Podărelu, medic pe ambulanță. Numai sâmbătă, 19 august a.c., s-au înregistrat în Râmnic peste 10 cazuri de lipotimie, nefiind consemnat niciun deces. „Majoritatea persoanelor care au că zut în stradă sunt bătrâni. însă , am avut ca pacient și un tânăr de 14 ani care a leșinat în fața primăriei. De asemenea, un tânăr de 22 de ani, spectator la un meci de fotbal, a făcut un accident istemic și dacă nu reacționam prompt, intra în șoc cardio-respiratoriu”– a mai spus Paul Podărelu. Canicula a creat mult disconfort printre vâlceni, cei mai afectați fiind cardiacii. Unui bătrân i s-a făcut rău în timp ce se afla la plimbare în parcul Mircea cel Bătrân. Medicii de la Ambulanță, ajunși la fața locului au constatat că bărbatul făcuse infarct, el fiind cunoscut de cadrele medicale pentru faptul că avea operație pe cord. „Bătrânii, nici acum, nu înțeleg că trebuie să aibă grijă de sănătatea lor și să nu iasă din casă în zilele în care se înregistrează temperaturi mari. Ei sunt cei mai predispuși la afecțiunile respiratorii și cardiace”– a conchis medicul.

           Recomandările medicilor

           Medicii susțin că în această perioadă se impune consumarea a cât mai multe lichide, în medie doi litri  pe zi, cu precizarea ca acestea să nu fie băute  prea  reci, altfel se elimină înainte de a hidrata organismul. În această perioadă este contraindicat consumul de băuturi alcoolice. Indicat este și consumul de legume și fructe, care asigură un aport de săruri și vitamine organismului. Consumând cât mai multe fructe și legume mai ales crude,  dispare senzația de sete Continuă . Se mai pot consuma ceaiuri că lduțe, ușor îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali, la temperatura camerei. Acestea pot fi de izmă, soc, mușețel, de sunătoare și mai ales de urzici, acesta din urmă tăind senzația de sete .          

Se va evita consumul de mâncă ruri grase, alimente preparate cu maioneză și consumul excesiv de gheață pentru a nu intra în soc termic. De asemenea, este indicat să se evite zonele aglomerate, mai ales dacă nu au o ventilație corespunzătoare. Bolnavii cronici nu trebuie să uite să își ia medicamentele recomandate de medic.

În plus, trebuie luate măsuri de protecție împotriva soarelui. Se va merge pe la umbră, cu capul acoperit. Este bine ca ochii să fie protejați cu ochelari de soare. E contraindicat să vă expuneți la soare în intervalul orar: 12 15. Dacă totuși se întâmplă acest lucru trebuie folosită o cremă cu factor cât mai mare de protecție. Se vor alege în mod atent hainele care trebuie să aibă o culoare deschisa, să fie subțiri, pe cât posibil din fibre naturale (in, cânepă, bumbac) și aerate. Se  recomandă, de asemenea, evitarea scă ldatului, pentru prevenirea unui șoc termic.

Claudia Stanciu