Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Apartamentul cu doi proprietari

în anul 2003, râmniceanul Nicu Muscalu a cumpărat în urma unei licitații organizate la Bancpost  un apartament, în urma unui contract ipotecar semnat cu un debitor al băncii, Iustinian Giuran. În momentul achiziționării locuinței, pentru care Nicu Muscalu a plătit suma de 250 milioane lei vechi, vechiul proprietar i-a spus că acesta este liber de sarcini. Mai târziu, Muscalu avea să afle că cel de la care cumpărase apartamentul îl vânduse, cu un an în urmă, și lui Gheorghe Tâlmaciu, un nevăzător din Băile Olănești

         Începutul calvarului

         În luna septembrie a anului 2003, Nicu Muscalu a solicitat înscrierea dreptului de proprietate în Cartea Funciară în baza actului de adjudecare. Cererea i-a fost însă respinsă, pe motiv că există deja un proprietar de drept al imobilului, Gheorghe Tâlmaciu, care cumpărase apartamentul încă din anul 2002, de la același individ care i-l vânduse și lui Muscalu. Așadar, apartamentul era înscris în Cartea Funciară, pe numele de Tâlmaciu. Dându-și seama că a fost înșelat, râmniceanul a formulat, un apel în instanță, pentru clarificarea situației. Aceasta i-a răspuns printr-o decizie civilă în care se arăta foarte clar că Giuran nu putea vinde apartamentul de vreme ce acesta fusese anterior înstrăinat unei alte persoane. „( ) Față de datele comunicate oficial tribunalului, se deduce că numai printr-o eroare nu se menționează că Gheorghe Tâlmaciu este înscris cu imobilul conform încheierii nr.11.261/23.09.2003, dobândit în baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 3594/2002(..)” se arată într-o decizie a Tribunalului Vâlcea. Nicu Muscalu susține că Bancpost avea cunoștință de această situație, dar cu toate acestea a procedat la organizarea licitației pentru vânzarea apartamentului, pentru că spune el, „pe ei îi interesa doar să acopere din debitele pe care diverși cetățeni le aveau la bancă „.

         În octombrie 2005,  cel de-al doilea cumpărător al apartamentului l-a chemat în judecată pe Iustinian Giuran”š solicitând nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare dintre Giuran și Tâlmaciu. Acesta a cerut și evacuarea lui Tâlmaciu din imobil. La rândul său, Tâlmaciu l-a dat în judecată pe râmnicean pentru că , declară el, i-a încă lcat proprietatea în mod abuziv. „Ceea ce mi s-a întâmplat seamănă cu scenariul unui film horror. Un proces îl câștigam eu, altul el (Gheorghe Tâlmaciu n.r). Am primit ordin de evacuare din locuință de nenumărate ori. Au venit mascații peste mine să mă scoată din casă. A fost cumplit. Nu înțeleg de ce mi se întâmplă toate astea, am fost doar un cumpărător de bună credință. însă și instanța de judecată a stabilit acest lucru” ne-a spus cu durere-n glas, Nicu Muscalu.

         Giuran a dat declarații mincinoase la notariat

         De fiecare dată, instanțele de judecată au apreciat că actul de vânzare-cumpărare încheiat între Giuran și Tălmaciu nu are o cauză ilicită și nu este lovit de nulitate absolută. „Le-am cerut celor de la Bancpost Vâlcea să ajute în rezolvarea acestei situații. până la urmă, ei au fost organizatorii licitației și erau obligați să facă lumină-n caz „ mai spune el. Astfel, în data de 26 iulie 2005, banca a depus, ca parte intervenientă în cauză, un apel împotriva unei sentințe civile, pronunțată de Judecă toria Rm. Vâlcea, în care fusese admisă acțiunea lui Gheorghe Tâlmaciu, prin care îi cerea lui Muscalu să-i respecte dreptul de proprietate și posesie. ” În opinia intervenientei, în mod greșit, instanța a admis acțiunea reclamantului Tâlmaciu Gheorghe, întrucât acesta nu a făcut dovada executării acestor prerogative, în sensul că acesta este proprietarul apartamentului în cauză, în baza contractul de vânzare-cumpărare ( ). El nu folosește și nici nu posedă apartamentul întrucât în imobil se află (de aproximativ 2 ani, de la data adjudecă rii) și locuiește, proprietarul și adjudecatarul acestuia, Muscalu Nicolae, soția sa și copiii. ( ) În speța noastră, contractul de vânzare-cumpărare s-a încheiat în formă autentică în fața notarului, cu solemnitățile impuse de lege, dar în baza unor acte ilicite, respectiv în baza certificatului de sarcini, care atesta că asupra imobilului nu existau sarcini, deși era înscrisă somația la același Birou de Carte Funciară al Judecă toriei Rm. Vâlcea, de că tre Biroul executorului judecă toresc, în dosar de executare” se arată, printre altele în apelul Bancpostului. Mai mult, banca spune că vânzarea apartamentului, în baza unui certificat de sarcini cu conținut fals, s-a efectuat în fraudarea intereselor creditoarei Bancpost de că tre garantul-ipotecar Iustinian Giuran, în perioada în care, simultan, pe rol, se afla dosarul de executare silită, al că rui obiect îl constituia tocmai imobilul vândut. Așadar, Giuran, prin vânzarea a doua oară a imobilului, a încercat sustragerea de sub urmărirea bancară a apartamentului, încă lcând flagrant legea. Mai exact, a înstrăinat un imobil care se afla deja în litigiu, lucru ce contravine legislației în vigoare.

         Vânzătorul apartamentului s-a „jucat” cu legea

         Într-un alt apel înaintat de Muscalu Tribunalului Vâlcea se explică că Giuran în contractul de ipotecă , încheiat cu Bancpost-ul, s-a angajat să nu înstrăineze imobilul depus în garanție fără aprobarea scrisă a Bancpostul-ui. Și mai grav, în apel se precizează că cel care a vândut apartamentul, a intentat o serie de procese legate de radierea ipotecilor, și „profitând de complicitatea unei funcționare de la Cartea Funciară, a obținut un certificat care arată că apartamentul este liber de sarcini, lucru neadevărat ( ) Este de remarcat că soții Giuran  au făcut declarații mincinoase la notariat, în sensul că «nu se află în litigiu cu nicio persoană fizică sau juridică cu privire la acest apartament», deși știau că există încă pe rolul instanțelor o serie de procese. Știau că împotriva lor, banca întocmise dosar de executare silită, privind scoaterea la licitație a apartamentului” spune textul apelului. Mai mult, primului cumpărător, Gheorghe Tâlmaciu, și el de bună credință, i se impută faptul că nu a făcut nicio verificare prealabilă în legătură cu situația juridică a imobilului, de care a luat cunoștință chiar în ziua vânzării, prin prezentarea certificatului de sarcini, care i-a fost adus de Giuran. „Dacă soții Giuran au ascuns lui Tâlmaciu faptul că apartamentul era ipotecat, că există procese pe rol cu Banca și că în orice moment banca creditoare poate urmări imobilul în orice mână ar trece, atunci cauza actului este nelicită și imorală, scopul urmărit de soții Giuran prin vânzare fiind în exclusivitate acela de a sustrage bunul imobil de sub urmărirea bancară” se mai spune în apel.

        Cum se justifică Bancpost-ul?

         Banca a dat în judecată Biroul de Publicitate Imobiliară a Judecă toriei Rm. Vâlcea, care era obligat, prin lege, să emită un extras din Cartea Funciară, care să ateste că imobilul are deja un proprietar de drept. În cazul în care s-ar fi întâmplat acest lucru, Bancpost, în calitatea sa de creditor ipotecar, ar fi putut urmări imobilul și Față de noul proprietar. „Este inadmisibil ca adjudecatarul imobilului să fie sancționat prin nerecunoașterea dreptului său de proprietate pentru erorile instituțiilor statului, fără să se ia în considerare și faptul că actul de adjudecare a fost cenzurat de Tribunalul Vâlcea” precizează într-o adresă Bancpost. În plus, Bancpost, sucursala Vâlcea a depus o serie de plângeri penale împotriva salariaților Biroului de Publicitate Imobiliară a Judecă toriei Rm. Vâlcea, pentru neemiterea unor documente esențiale pentru rezolvarea „cazului” Muscalu.

         Bărbatul a spus că nu are nimic personal cu celălalt cumpărător Gheorghe Tâlmaciu, dar că își dorește ca situația să se rezolve în favoarea amândurora. „până acum am primit ordin de executare silită de trei ori și am fost nevoit să mă baricadez în casă, pentru că nu am vrut să-mi părăsesc apartamentul. Dacă nici acum nu mi se rezolvă problema, am să protestez prin fața tuturor instituțiilor abilitate până mi se va face dreptate. Iar, banca, dacă a greșit, și în opinia mea sigur a greșit, vreau să-mi returneze banii, cei 250 de milioane cât am plătit pe apartament. Acum, pentru a repara cât de cât greșeala făcută, banca mi-a închiriat, pe o perioadă de 6 luni, un apartament. Dar, contractul va expira și voi fi aruncat în stradă. Sunt disperat „ ne-a mărturisit Muscalu.

         Final temporar

         Am încercat să luăm legătura și cu reprezentanții conducerii Bancpost Vâlcea, însă , directorul acesteia, Senorica Iordache ne-a spus că nu ne poate ajuta cu un punct de vedere oficial. Acesta, ne-a spus ea, poate fi dat decât de cei de la sediul central al băncii, care se află în București. „Ne pare rău dar, momentan, nu vă putem pune la dispoziție documentația necesară. Avem nevoie de mai multe zile, pentru a o întocmi. Cu siguranță, în cel mai scurt timp posibil, vă vom pune la dispoziție toate actele necesare, care să ateste că banca nu se face vinovată în acest caz” ne-a spus Roxana Badralexi, membru al conducerii Bancpost București. Într-o ediție viitoare vom da publicității răspunsul oficial al băncii .

         Banca va trebui să dea explicații vizavi de acuzele lui Nicu Muscalu, care susține că aceasta a scos la licitație un apartament care avea o situație juridică incertă. De asemenea, Bancpost trebuie să răspundă cum a convenit să rezolve problema lui Muscalu, având în vedere că , în scurt timp, va expira contractul de închiriere, încheiat între el și bancă . Altfel, e în joc însă și existența unui om a că rui singură „vină” este că a câștigat, în urma unei licitații un imobil, asupra că ruia există tot felul de încurcă turi legale. Și, spunem „existența”, pentru că râmiceanul poate recurge la gesturi extreme dacă va rămâne fără un acoperiș deasupra capului. (va urma)