Acasă Arhiva ANPA pune in stand-by pescuitul comercial in judetul Valcea

ANPA pune in stand-by pescuitul comercial in judetul Valcea

 

 

         Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, prin președintele Gheorghe Ștefan și la presiunile președintelui Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, proiecta în realitate cel mai sumbru vis al pescarilor vâlceni: aprobarea pescuitului comercial pe râul Olt. În acest mod, Asociația Pescarilor Profesioniști din România „21 septembrie” ( CUI 17315917 ) a primit de la Ministerul Agriculturii Pădurilor și Dezvoltării Rurale autorizația cu seria AP nr.125 pentru acumulările Rm. Vâlcea, Nord, Râureni, Zăvideni, Ionești, Băbeni și Drăgășani. Pe aceste acumulări se puteau băga plase în perioada 14.06.2006 31.12.2006.

         Așa cum era de așteptat, între pescarii de undiță și pescarii profesioniști a izbucnit un conflict întreținut de injuriile adresate celor de pe mal de că tre cei ce făceau abuz evident de câteva hârtii oficiale. Consiliați prost de un braconier cu state vechi în arhivele poliției și procuraturii, pescarii profesioniști nu s-au grăbit să respecte clauzele așa-zisului contract și s-au apucat să strecoare Oltul, existând dovezi chiar despre depășirea zonelor prevăzute în autorizația eliberată de ANPA și semnată de Gheorghe Ștefan. În consecință, inspectorul filialei Brașov a ANPA a controlat de doua ori Asociația Pescarilor Profesioniști din România „21 septembrie” și a constatat următoarele:  „În urma controlului efectuat la Asociația de pescari APPR „21 septembrie” în prezența d-lui Toma Marian am constatat că prezintă următoarele documente: contract CNAFP (nr.115/13.06.2006), autorizație de pescuit comercial (nr.125/14.06.2006). Nu este specificată cota (deoarece nu există un studiu al ihtiofaunei pe zonele alocate), nu există un plan de pază, sau protocol cu IJJ, IJP și Garda de Mediu, nu există aviz sanitar DSV, prezintă doua locuri de descă rcare (loc de prima vânzare) și anume lacul de acumulare Zăvideni (punct Drăgoești) și lacul de acumulare Rm. Vâlcea (punct Nord), nu are unelte tip setcă marcate.” Menționăm că Față de această notă de control nu s-au făcut obiecții.

         Sesizând faptul că Asociația Pescarilor Profesioniști din România „21 septembrie” nu face nici un efort pentru a intra în deplină legalitate vis a vis de activitatea pe care dorește să o desfășoare, la numai 30 de zile de la primul control, inspectorul ANPA Lorin Panaitescu întocmește o altă notă de control prin care propune suspendarea autorizației: „În urma controlului efectuat la Asociația de pescari APPR „21 septembrie” în prezența d-lui Toma Marian, președintelui și a lucrătorilor jandarmeriei Vâlcea am constatat următoarele aspecte:
În conformitate cu ord. 1133/2005 și prevederile Legii 192/2001 cu modifică rile și completările ulterioare, organizația de producă tori „21 septembrie” nu îndeplinește condițiile care au stat la baza eliberării Autorizației de pescuit nr.125 și de aceea propunem că tre ANPA București suspendarea acesteia pe următoarele considerente:
1. inexistența centrului de primă vânzare autorizat sanitar veterinar și de mediu
2. inexistența punctelor de debarcare declarate (!!!)
3. inexistența sculelor și uneltelor de pescuit legale și marcate
4. inexistența unui plan de pază sau protocol semnat cu IJP, IJJ și Garda de Mediu
5. inexistența unui studiu al ihtiofaunei”
Reprezentantul pescarilor profesioniști a scris pe nota de control: „nu am de făcut obiecții celor constatate, dar solicit un termen de remediere al neajunsurilor de 15 zile” La data apariției acestui număr al ziarului Vocea Vâlcii expira termenul solicitat.

          Interesant este modul în care s-au lăsat păcă liți lucrătorii IJP Vâlcea atunci când i-au prins pe cei din Asociația Pescarilor Profesioniști din România „21 septembrie” cu setcile în Olt, fără să aplice nici un fel de sancțiuni. Simpla prezentare a autorizației a fost suficient pentru a-i trimite la plimbare pe aceștia, cu toate că notele de control prezentate de noi indică foarte clar lipsa elementelor ce ar permite acestei asociații să practice pescuitul comercial. până în acest moment, AJVPS Vâlcea, asociație ce s-a bătut cu pumnul în piept că apără pescarii și interesele lor nu a înaintat nici un protest Față de aceste aspecte, refuzând chiar semnarea unei petiții ce urma să ajungă în presa centrală și pe masa ministrului Gheorghe Flutur. Atitudinea AJVPS Vâlcea este de condamnat prin prisma faptului că la apariția PROFISH Vâlcea, o altă asociație de pescari sportivi, s-a grăbit să acționeze în judecată pentru a cere anularea contractului PROFISH cu CNAFP.

Narcis Stefan

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.