Acasă Arhiva Adriana Ghenita, chemata de Ministerul Sanatatii la raport

Adriana Ghenita, chemata de Ministerul Sanatatii la raport

       ” „Directorii ascund adevărul”- spune Eugen Nicolăescu  ” într-un document întocmit pentru Minister, Adriana Gheniță susține că 70-80% din cererile vâlcenilor pentru medicamente compensate și gratuite sunt satisfăcute ” „lucrurile în realitate sunt extrem de grave. Doar între 7-10% din oameni sunt mulțumiți și poate că nici ei în totalitate. Noi vedem lucrurile astea zilnic, pe teren când sute de oameni rămân la mijlocul zilei, După ce au stat ore în șir la coadă, cu rețetele în mână”- ne-a spus Samoil Vâlcu, președintele Colegiului Farmaciștilor Vâlcea

 

       Toate problemele cu care se confruntă sistemul sanitar la ora actuală au fost discutate în cadrul Consiliului Național Sanitas, unde a fost invitat să participe și ministrul sănătății Eugen Nicolăescu. Sindicaliștii au încercat să-i prezinte ministrului situația reală din spitalele județene. „A ascultat toate problemele cu care ne confruntă m și a înțeles că suntem singurii care îi spunem adevărul. După toate discuțiile purtate în cadrul congresului, Eugen Nicolăescu a constatat că directorii nu-i spun adevărul despre tot ceea ce se întâmplă în spitalele județene”– ne-a declarat Maria Costea, lider de sindicat Sanitas Vâlcea. După congres, directorii Direcțiilor de Sănătate Publică au fost invitați de ministrul sănătății să prezinte un raport referitor la situația sistemului sanitar din județele pe care le reprezintă. Astfel, marți, 20 iunie a.c., Adriana Gheniță, directorul DSP Vâlcea, a expus raportul în fața reprezentanților ministerului.

       „Tuturor le este frică să spună adevărul de teamă de a nu fi demiși”- susține Samoil Vâlcu

În raportul întocmit în data de 18 iunie a.c. și prezentat autorităților centrale, Adriana Gheniță pune accent pe problemele legate de situația medicamentelor compensate și gratuite din județ. Deși, în luna iunie CAS Vâlcea a alocat farmaciilor suma de 23 de miliarde lei vechi, cu 2,5 miliarde mai mult decât în luna mai a.c., la ora actuală  nici una din cele 50 de farmacii care au contract cu Casa, nu mai eliberează medicamente compensate sau gratuite. Cauzele cozilor interminabile din primele zile ale lunii, sunt puse pe seama alocă rii de fonduri insuficiente în raport cu necesarul și a creșterii numărului de pacienți care beneficiază de prescripții medicale. De asemenea, o altă cauză este și frica pacienților cum că dacă nu se duc în primele zile ale lunii nu mai prind medicamente. Un control efectuat de DSP Vâlcea, a rezultat că fondurile pentru medicamentele gratuite și compensate sunt epuizate pe fiecare lună până la data de 10, iar gradul de satisfacere a cererii este de circa 70-80%. însă , ceea ce Adriana Gheniță a consemnat în materialul prezentat Ministerului nu este nici pe departe în concordanță cu adevărata situație din județ. Președintele Colegiului Farmaciștilor Vâlcea, Samoil Vâlcu ne-a declarat: „Dacă spunem că 70-80% din vâlceni sunt satisfăcuți în ceea ce privește acordarea de medicamente gratuite și compensate, am fi în neconcordanță cu necesitățile oamenilor. Lucrurile în realitate sunt extrem de grave. Doar între 7-10% din oameni sunt mulțumiți și poate că nici ei în totalitate. Noi vedem lucrurile astea zilnic, pe teren când sute de oameni rămân la mijlocul zilei, După ce au stat ore în șir la coadă, cu rețetele în mână. Nu înțeleg de ce nu se prezintă situația reală. Desigur, tuturor le este frică să spună adevărul de teamă de a nu fi demiși”.  Am contactat-o telefonic și pe directorului DSP Vâlcea, Adriana Gheniță, în vederea obținerii unui punct de vedere referitor la raportul prezentat autorităților centrale, însă aceasta nu a fost de găsit.

Claudia STANCIU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.