Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liberalism de ocazie

 Mi-aș fi dorit ca în acest editorial sănu mai pomenesc, un cuvânt măcar, despre liberalii vâlceni, pentru care însuși numele ar trebui săfie un model, și care, în ultimul timp, devin campionii diversiunii. Pe toate fronturile. Nu mai departe de zilele trecute, în ziarul nostru au apărut informații referitoare la mita de 30 de milioane lei vechi, pe care liberalul Ion Nicolae a luat-o pentru angajarea unei râmnicence la Acvarim. La scurt timp După publicarea articolului, am primit, la redacție, un drept la replică , conceput la repezealăși cam dezlânat, care încerca săne convingăde nevinovăția piticului politic. N-a fost chip, că ci, așa cum de mult aflasem, liberalii vâlceni, în situații de crizăinternă, bagăcapul în pământ și așteaptăcu picioarele tremurând sătreacă furtuna. De data asta, nu e una de nisip, ci o tornadăcare-i va mătura pe corupții și corupătorii din PNL Vâlcea. Dar, sălăsăm timpul sădemonstreze acest lucru. Astfel, am fost acuzați, noi redactorii de la „Vocea Vâlcii” că dorim discreditarea imaginii liberalilor vâlceni cu orice preț. Cât se înșalăstimabilii politicieni și cât de puținărațiune politică le-a rămas!

      Văîntreb, pe dumneavoastră, dragi cititori, dacă a prezenta cazuri reale de mită(de data aceasta este implicat un politician, care pe deasupra mai este și consilier municipal), este o dorințăjurnalistică de a compromite o formațiune politică ? Ar fi aberant. Avem probe concludente, care vor convinge că ne-am făcut doar meseria, ajutând, pe cât posibil, la stoparea fenomenului de mită, care s-a extins, bolnăvicios, ca o hidrăuriașă. Dacă cei de la putere nu-și doresc o Românie morală, noi, muritorii de rând, tânjim După ea. Și vom face tot ce ne stăîn puteri săstârpim profundele boli care o macină.

Spunem că peneliștii vâlceni au aruncat cu pietre în noi, declarând că vrem să-i distrugem politic Chiar liderul PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, ne-a acuzat, cu dinții încleștați, că am informat cititorii despre mizeria moralăa lui Ion Nicolae, cu intenția de a-l șantaja, pentru bani. Te apucă lehamitea săauzi asta din gura unui uriaș politic cu coloanăvertebralăde gumă. Nu ne-am înjosi niciodatăatât de mult, oricât de mult și-ar dori acest demagog de culoare galbenă. Și el o știe, dar îi place săfacă pe interesantul, fărăsă-și dea seama că este atât de patetic, încât stârnește milăpublică . Îl compătimim, pentru că s-a îmbătat crițădin sticla virtualăa puterii iluzorii.

      Ba mai mult, ne-a spus, cu voce tunătoare că habar nu avem săfacem presă, că nu respectăm deontologia profesională, ne-a catalogat drept imorali, sfertodocți, pseudo-jurnaliști. Puțin ne pasăce crede el, săfim serioși. Un lucru vrem să-i transmitem, totuși, acestui liberal: vom reuși săfacem presăatunci când va învăța și el săfacă politică . Și facem prinsoare, stimate domn, că or săfie o mie de voci care spun că noi facem presăcu adevărat, și doar trei care văvor susține că dumneavoastrăaveți habar de politică ? Știți foarte bine la ce mărefer În cazul dovedit-mituitului, Ion Nicolae, ar fi fost fair-play ca liberalii vâlceni în frunte cu șeful lor săse sesizeze public și săcearăsuspendarea „inculpatului” din toate funcțiile, până la dovedirea (ne)vinovăției sale. Ar fi fost, cu siguranță, inteligent politic. În schimb, președintele partidului și alți la fel de iraționali ca și el, au coalizat cu un tip care a încă lcat fragrant legea, strângându-se ca ariciul în jurul lui, atunci când dăde apăadâncă . Dar nu la fel de solidari devin atunci când trebuie săurmărească , cred eu, împreună, target-uri politice, cum ar fi consolidarea, în ochii electoratului, a imaginii acestui partid, care se autodistruge conștient. Nu, preferăsăarunce cu noroi unul în altul, fărăsă-și dea seama că ne este scârbăde circul și circarii politici.

      De ce îl aparăatât de înverșunat Frâncu pe acest traseist politic, multicolor îndoctrinat? Simplu Pentru că este mâna lui dreaptăîn partid, ușor de manipulat, fărăpersonalitate politică , care face, fărădrept de apel, ce zice șefu Î. De ce l-a promovat pe Nicolae în funcții cu scaun prea mare pentru statura sa, nu e deloc un mister Avea nevoie de un om, cum am spus, ușor de manevrat. De asta l-a scos în Față , pe cel despre care și acum spune că , în politică , nu a depășit stadiul de „lipitor de afișe”. Și e dispus să-l apere până -n pânzele albe. Așa a spus.

      N-are decât. însă , datorităacestui comportament al său, ușor sesizabil de promovare a non-valorilor umane, Emilian Frâncu va rămâne singur. Ușor, ușor, colegii se vor dezice de el. Și așa foarte mulți au făcut-o deja. Mai are doar câțiva că țeluși credincioși, care se chinuie sămai repare, ireparabilul. Răul a fost deja făcut. Și a pornit chiar din interior. Asistăm acum la un sepuku de culoare galbenăcare îndreptăpartidul spre prăpastie. Se pregătesc de că derea liberăși bine ar fi să-și ia și câteva parașute, pentru că aterizarea va fi dureroasă. S-ar putea sănu atingăvreodatăsolul, și să rămână suspendați în aer, plutind La Vâlcea, Emilian Frâncu a pierdut lupta cu jocul politic, de mai mult timp, și ar trebui săse resemneze. Altfel va pierde totul, inclusiv puținii oameni de valoare, care îi mai țin companie în partid. Poate în ceasul al 12-lea va realiza că nu poate săîndrepte cocoșații din partid și nici săne convingăde un individ certat cu moralitatea de pe vremea când era viceprimar.

P.S. De 16 ani încoace, despre nici un liberal vâlcean nu s-a vorbit sau scris că ar fi luat mită. Ion Nicolae a deschis lista.