Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ACCF-ul lui Haiduc a castigat alte doua licitatii

La Ocne, se prefigurează o nouă țeapă

       Cam de prin anul 2002, pe meleagurile vâlcene și-au făcut apariția firmele lui Haiduc. De atunci, aceste firme au câștigat licitații După licitații la lucrările publice de pe teritoriul județului Vâlcea. Despre „seriozitatea” executării lucrărilor câștigate a curs multăcerneală, iar presa vâlceanăa semnalat de fiecare datăcă banii publici sau europeni se duc pe apa sâmbetei, fărăca lucrările săfie executate. această firmăa creat mari probleme la nivel de credibilitate autorităților publice vâlcene, care riscă sănu mai ofere garanții și încredere pentru obținerea unor fonduri europene. Cu toate acestea, grupul de firme al lui Doru Haiduc câștigă în continuare licitații de la stat în județul Vâlcea.

       Remember

       Prima lucrare câștigată de una din firmele lui Haiduc, SC Condor SA Deva a fost „Alimentare cu apăcartier Goranu”, grație ajutorului fostului primar Traian Sabău. După o licitație discutabilă, Condor SA a câștigat proiectul de alimentare cu apă din cartierul Goranu, proiect în parteneriat cu Agenția Danezăde Mediu. până acum, în conturile firmelor lui Haiduc, pentru lucrarea de mântuialăde la Goranu s-au strâns peste 40 miliarde lei vechi. La începerea lucrărilor, în martie 2002, firma Condor și-a adus pe șantier doar patru oameni. Pentru lucrări, a angajat fierari din Târgu Jiu și a organizat șantierul cu sprijinul unei alte firme din grupul SARTEX, SC Meta Struct SRL Petroșani. Cu ajutorul conducerii acesteia s-au dat țepe peste țepe, inclusiv angajaților, care își primeau salariile din două în două luni. Mai bine de un an de zile (2002 2003) lucrările au fost întrerupte și reluate de SC ACCFACC Vâlcea. Rețeaua de alimentare cu apăde la Goranu s-a dovedit a fi un proiect avantajos doar pentru unii, deoarece investiția a fost prost efectuată, motiv pentru care primarul Mircea Gutău a cerut în instanțărezilierea contractului. Lucrarea a fost finalizatăde că tre ACVARIM și nu de cei că rora le-au intrat zeci de miliarde de lei în buzunare.

       Fostul ministru Mitrea toacă banii europeni de la Vâlcea

       Doru Haiduc este un personaj controversat, iar la Vâlcea despre el se cunosc foarte puține amănunte. Cu toate acestea, el se învârte în cercuri înalte de afaceriști cu ajutorul că rora a reușit săpână mâna pe atâtea licitații publice. Se pare că în Vâlcea a găsit teren propice, mai ales în perioada guvernării pesediste, când majoritatea licitațiilor organizate de CJ sau de alte instituții bugetare au fost câștigate de grupul de firme condus de el. Prin târg, se vorbește că Doru Haiduc este doar personajul din Față , în spatele lui aflându-se fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea.

       Agenția SAPARD București a retras fondurile pentru lucrarea de alimentare cu apăde la Șușani, din vina constructorului, SC CCFACC SA Vâlcea, care a întârziat nepermis de mult finalizarea lucrărilor. Timp de trei, pe șantierul de la Șușani s-a tras mâța de coadăși s-au tocat bani europeni. Valoarea totalăa investiției este de aproape 34 miliarde lei vechi și până în acest moment s-a decontat că tre firma lui Haiduc peste 30 miliarde lei vechi. Răbdarea oficialilor europeni a ajuns la limităîn ceea ce privește execuția lucrărilor de că tre SC CCFACC SA Vâlcea, care în decursul timpului, a beneficiat de 5 păsuiri și în urmăcu ceva timp au decis săoprească robinetul. până acum, printre altele, Consiliul Local Șușani a tocat creditul de 10,5 miliarde de lei obținut de la BCR Vâlcea pentru a achita o facturăde 9,950 de miliarde că tre firma din Râmnicu Vâlcea și 525 de milioane că tre Ecoterra SRL, firma proiectantă. După ce s-a schimbat echipa din fruntea primăriei Șușani, iar frâiele administrației publice au fost preluate de pedistul Gheorghe Staiu, s-a încercat conștientizarea firmei constructoare pentru a grăbi evoluția lucrărilor. însă , degeaba. Toate adresele primăriei Șușani s-au lovit de nepăsarea celor de la SC CCFACC SA. La ora actuală, la Șușani mai sunt de executat următoarele lucrări: de forat al doilea puț, echiparea stației de repompare de la Stoiculești, înlocuirea a 200 m de conductătot la Stoiculești și stabilizarea alunecă rilor de teren.

       Bătaie de joc și la Ionești și Perișani

       Alte două lucrări alimentare cu apăla Perișani, respectiv modernizare drum Ionești au fost câștigate, în urma licitațiilor de firmele lui Haiduc: SC Condor Deva și SC CCFACC SA. Și în aceste două cazuri, situația se prezintăasemănător. La Perișani, valoarea totalăa investiției se ridică la suma de 25,7 miliarde lei vechi, și până în acest moment în conturile firmei Condor a intrat suma de 22,4 miliarde lei vechi. De asemenea, mai sunt și lucrările rămase nerealizate. Este vorba despre captarea Valea Câmpului 30% (turnare beton 150 mc, montare armătură7,5 tone și împrejmuire baraj captare) și despre completarea de dotări gospodăria de apă. Din câte se pare, situația de la Ionești este mai fericităîn sensul că lucrarea este aproape de finalizare și existășanse mari ca ea săfie terminată. Pentru modernizarea drumului de la Ionești, Agenția SAPARD a alocat suma de 25,2 miliarde lei vechi, din care 20 miliarde lei au intrat în conturile societății constructoare, SC CCFACC SA.

       Pe lista neagrăa SAPARD

       Firma CCFACC SA se aflăpe lista neagrăa SAPARD privind societățile de construcții care nu au respectat termenii contractuali și care au întârziat derularea proiectelor. Introducerea societății vâlcene pe lista neagrăs-a făcut în baza adreselor firmei care asigurădirigenția de șantier, SC Asist Construct SRL, și a adresei firmei de proiectare, SC Ecoterra SRL. Motivul a fost modul defectuos de execuție a lucrărilor, nefiind respectat graficul de execuție. Trebuie menționat că Firma CCFACC SA a beneficiat de 5 acte adiționale pentru prelungirea termenului de execuție, al șaselea fiind respins de Agenția SAPARD.

       Se repetă povestea la Ocne?

       Deși asupra firmelor controlate de Haiduc planeazăsuspiciuni, în continuare ele câștigă licitații pe bani publici. Nu mai departe de zilele trecute, SC Conversmin SA, societate din subordinea Ministerului Economiei și Comerțului a desemnat firma vâlceanăcâștigă toare a două licitații: „œRefacere drum județean DJ 650, afectat de lucrările de închidere a Câmpului II de sonde Ocnele Mari pe tronsoanele cuprinse între km 0+000 și km 3+500″ și „œLucrări de reparare și consolidare a drumului DJ 650, afectat de lucrări de închidere a Câmpului II de sonde Ocnele Mari pe tronsoanele cuprinse între km 3+500 și km 7+000″. Primarul localității, Gheorghe Radu, nu vrea săfacă vreun comentariu privitor la câștigă torii licitațiilor, însă este bucuros, că în sfârșit, la Ocne încep lucrările de refacere a drumurilor. Prin telefon, domnia sa ne-a declarat că valoarea lucrărilor pe care SC CCF-ACC Sa Rm. Vâlcea le va întreprinde în viitor la Ocne se ridică la 20 miliarde lei vechi, sumăasiguratăde ministerul Economiei și Comerțului printr-o hotărâre de guvern din 20 martie 2003. „Știu că au fost mai multe firme înscrise la licitații, însă nu pot eu sămăpronunț care ar fi fost cea mai îndreptățităsăexecute lucrările. De bonitatea firmelor se ocupăcomisia de licitație. Oricum, eu nu-mi doresc decât ca lucrările săse execute în termen și săfie de calitate. Respect capacitatea și dreptul membrilor comisiei de a selecta firmele. Orice amânare creeazăpagube în Ocne. Infrastructura care trebuia reparatăîn Câmpul II de sonde, genereazătensiuni atât în rândul populației, cât și în cel al transportatorilor interjudețeni” – a mai adăugat primarul din Ocnele Mari, Radu Gheorghe.

       RAJDP contestă câștigarea licitațiilor de către SC CCF-ACC Sa Rm. Vâlcea

       Regia Județeanăde Drumuri și Poduri Vâlcea a fost cea care a tras primul semnal de alarmăprivind desfășurarea licitației de la sediul Conversmin din București. Și RAJDP-ul a participat la licitație, însă a pierdut în fața SC CCF-ACC Sa Rm. Vâlcea. Conducerea Regiei a depus chiar și o contestație privind desfășurarea licitației: „œEste evident că respectiva licitație a fost cusutăcu ațăalbă. Am contestat licitația asupra modului de finalizare al lucrării. Firma câștigă toare, nu are utilaje, nici angajați și se aflăpe lista neagrăa SAPARD-ului. Existăcertitudinea că firma nu are capacitatea de a finaliza lucrarea. Valoarea pe care ei au oferit-o este cu mult sub valoarea estimatăde proiectant. Este imposibil sătermine lucrarea, în condițiile în care chiar și prețul materialelor este sub valoarea pieței”, ne-a declarat directorul economic al RAJDP Vâlcea, Valentin Vălimăreanu.