Acasă Arhiva 2 Spitalul Județean Vâlcea intră în „furcile caudine” ale acreditării

Spitalul Județean Vâlcea intră în „furcile caudine” ale acreditării

Comisia de Autorizare a Spitalelor gata de lucru

Normal 0 21

Comisia Naționalăde Acreditare a Spitalelor va demara procedura de evaluare a tuturor unităților medicale din țară . Toate aceste unități vor putea fi clasificate și acreditate la fel ca și universitățile. După ce spitalele vor primi „stele”, în funcție de criteriile de performanță, se dorește ca fiecare pacient săștie la ce săse aștepte atunci când se internează. Dacă un spital respecta 100% standardele de acreditare, va fi avizat pentru cinci ani. In urma acestui proces de acreditare, unele spitale și-ar putea pierde statutul de „spital de urgență”, dacă nu vor dovedi că au dotările și personalul necesare pentru a asigura servicii de urgență.

Procesul de acreditare al unui spital va cuprinde șase etape. Acestea sunt: cererea spitalului de a fi acreditat, acceptarea și planificarea perioadei de vizită, auto-evaluarea spitalului pe baza unei fișe-tip, vizita evaluatorilor acreditați de Comisia Naționalăde Acreditare a Spitalelor, urmatăde raportul de evaluare și recomandări și de evaluarea eficienței măsurilor de îmbunătățire a calității. După realizarea celor șase pași, va fi făcut un raport final de acreditare.

Procesul de acreditare va începe în 2010, când la toate cele 431 de unități sanitare vor fi atent supravegheate standardele de cazare, hrană, aparaturămedicalăși posibilitatea de a asigura sau nu servicii de urgențe.

La ora actuală, Spitalul Județean de UrgențăVâlcea nu se încadreazăîn criteriile de autorizare

Managerul Spitalului Județean de UrgențăVâlcea, ec. Georgeta Săliște, ne-a declarat: „La ora actuală, unitatea noastrănu se încadreazănici măcar în proporție de 80%, chiar mai mult, în condițiile de acreditare. Încet, încet, va trebui însă săne aliniem condițiilor impuse de Uniunea Europeană După care se va face această evaluare. Cerințele pentru condițiile de acreditare sunt drastice. La condiții hoteliere, Spitalul Județean Vâlcea se încadrează40% la o stea. Acum, După cum bine știți, se fac reabilitări în Secția Medicală, au mai fost făcute reabilitări și în alte secții și o săContinuă m lucrările și la altele. până la venirea comisiei de evaluare sper săne rezolvăm o mare parte din probleme. Sunt mai multe proceduri până la primirea acestei acreditări”.

Spitalele din județ la control

În acest sens, Autoritatea de Sănătate Publică din Vâlcea a început o serie de controale la spitalele din județ. Controalele privesc activitățile de asistență sanitarăîn toate localitățile județului unde existăasemenea unități. „Se urmărește starea de igienădin saloane, rezerve, cabinete, grupuri sanitare și alte anexe, dacă este curățenie în spațiile de depozitare a lenjeriei, în stațiile de sterilizare, farmacii, laboratoare”, ne-a declarat Lorena Margaritescu, director adjunct pentru control din cadrul ASP. Se vor avea în vedere aspecte ce privesc gestionarea blocului alimentar – bucă tăria, cantina, magaziile – și se va verifica respectarea normelor pentru supravegherea și controlul infecțiilor nozocomiale. „Cu 15 zile înainte de expirarea autorizației de funcționare, noi suntem obligați sămergem și săevaluăm starea fiecă rui spital în parte. În județul Vâlcea, toate spitalele au autorizație de funcționare. această autorizație se dăîn urma unor controale riguroase, unele sunt eliberate cu un program de conformare altele fără . Cele care primesc și programul de conformare înseamnă că au avut ceva probleme, pe care, într-un anumit termen de timp, trebuie săle rezolve. Este aceeași situație ca și la școli, care în fiecare an trebuie autorizate”, ne-a declarat dr. Maria Murăruș, director al Autorității de Sănătate Publică Vâlcea.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.