Acasă Arhiva 2 Peste 96% din fondurile alocate pentru școli au fost cheltuite

Peste 96% din fondurile alocate pentru școli au fost cheltuite

” 224 de unități școlare au beneficiat de peste 430 de miliarde lei vechi de la Guvern pentru investiții, consolidări, reparații capitale, reabilitări și achiziționare de mobilier ” din păcate, nu au fost folosiți toți, 1.666 mii lei rămânând necheltuiți

Situația cheltuirii banilor alocați în 2007 pentru modernizarea și reabilitarea unităților de învățământ din Vâlcea a fost larg dezbătutăpână acum atât de autoritățile județului, cât și de presa locală. Directorii școlari și primarii multor localități au fost aspru criticați în nenumărate rânduri, pentru că din rea voințăsau din neputință, ei nu s-au sinchisit săfolosească sumele de bani venite de la Minister pentru asigurarea unor condiții mai bune în școli. până la urmă, După numeroase ședințe și articole critice în presa localăla adresa lor, ei au reușit săcheltuiască sumele alocate de Guvern în proporție de peste 96%. Marți, 29 ianuarie 20008, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Vâlcea, Gheorghe Ciucă , a prezentat atât realizările, cât și nereușitele.

224 de unități școlare au primit bani pentru investiții

Încă din luna martie a anului trecut, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a alocat, prin șase Hotărâri de Guvern (H.G. 300, H.G. 454, H.G. 617, H.G. 919, H.G. 575 și H.G. 1.285), peste 430 de miliarde lei vechi pentru investiții și reabilitări în școlilor din județul Vâlcea. 224 de unități de învățământ au beneficiat de fonduri pentru investiții, consolidări, reparații capitale, reabilitări și achiziționare de mobilier. Așadar, pentru 26 de grădinițe din județul nostru Ministerul a alocat nu mai puțin de 3.370 mii lei. Din aceștia, 181 mii lei nu au fost cheltuiți. În ceea ce privește școlile primare și gimnaziale, pentru 165 din acestea au venit 26.577 mii lei, 631 mii lei rămânând încă în conturile ministrului. Cele 15 licee vâlcene au primit, prin cele șase Hotărâri de Guvern, 5.606 mii lei. până la sfârșitul anului 2007, directorii au reușit săcheltuiască 5.322 mii lei, 284 mii lei rămânând necheltuiți.

Pentru cele două campusuri școlare, de la că limănești și Berbești, Ministerul Educației a alocat suma de 3.570 mii lei, banii fiind investiți în totalitate. De asemenea, și pentru cele două Școli de Artăși Meserii de la Grupul Școlar „Pleșoianu” din Râmnic, respectiv Grupul Școlar Industrial Energetic – Rm. Vâlcea au fost dați 4.128 mii lei. Numai că , aici au rămas necheltuiți 570 mii lei.


Râmnicul, pe locul I în topul localităților ce nu au cheltuit banii

Așadar, După cum spuneam în rândurile de mai sus, 224 de unități școlare au beneficiat de peste 430 de miliarde lei vechi de la Guvern. Din păcate, nu au fost folosiți toți, 1.666 mii lei rămânând necheltuiți. Conducerea Inspectoratului Școlar Vâlcea a întocmit de curând și un top al localităților ce nu au investit toate sumele venite pentru reabilitarea și modernizarea școlilor. Astfel, pe primul loc în acest clasament se situeazămunicipiul Rm. Vâlce a. Locul al doilea este ocupat de localitatea Galicea, locul trei revenindu-i stațiunii Băile Govora. Printre localitățile ce se mai aflăîn acest top putem enumera Sinești, Ghioroiu, Lădești, Olanu, Muereasca, Valea Mare și Budești.

Claudia Stanciu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.