1

OJPC a aplicat amenzi de peste 850.000 lei

” În 2007,

Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului Vâlcea (OJPC), a efectuat 158 de controale la operatorii economici din județ, în perioada 01 decembrie – 31 decembrie 2007. În urma acestor controale au fost constatate abateri de la legea în vigoare la 72 dintre operatorii economici. Pentru aceștia, OJPC a aplicat amenzi contravenționale însumând 99.400 lei. În aceeași perioadă OJPC a primit 83 de sesizări și reclamații din care 45 au fost întemeiate. Majoritatea sesizărilor și reclamațiilor s-au primit pentru serviciile oferite de operatorii economici care presteazăactivități de construcții și amenajări interioare, operatorii economici prestatori de servicii de transport în comun, prestatorii de servicii de reparații radio-tv și telefoane mobile, precum și emiterea facturilor pentru plata energiei electrice.

Aceste acțiuni au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea jucă riilor, verificarea modului de comercializare a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă(carne, peste, vin, produse zaharoase, produse de patiserie și cofetărie și ciocolată) și respectarea prevederilor legale la operatorii economici care desfășoarăactivități de schimb valutar.

Inspector șef adjunct, Beatris Iulia Alexandru, a declarat: „au fost verificați 35 operatori economici care comercializau jucă rii, la 30 dintre aceștia fiind constatate abateri de la legislația privind protecția consumatorilor, amenzile aplicate au fost în valoare de 40.000 lei”.

Planuri pentru 2008

Nici comercianții alimentelor specifice sărbătorilor nu au scă pat de controlul OJPC. 26 operatori economici au fost verificați, iar inspectorii au încheiat 21 de procese verbale de constatare a contravenției și au aplicat amenzi în valoare totalăde 30.400 lei. De asemenea, 6 operatori economici care desfășoarăactivități de schimb valutar au fost verificați și sancționați pentru abaterile constatate, valoarea amenzilor fiind de 2.000 lei.

OJPC a întomit un raport care include toate activitățile desfășurate de inspectorii pe tot parcursul anului trecut. Din acest raport reiese că inspectorii au desfășurat 2.759 de acțiuni de control, în urma că rora au fost încheiate 1.101 procese verbale de constatare a contravenției, amenzile aplicate fiind în valoare de 852.200 lei. De asemenea, au fost cercetate 964 de reclamații, din care 527 au fost concluzionate ca întemeiate.

„Pentru anul 2008 OJPC Vâlcea își propune, prin controalele efectuate și prin acțiunile de consiliere a operatorilor economici și de informare a consumatorilor, săîmbunătățească calitatea serviciilor prestate de că tre operatorii economici, printr-o mai atentăsupraveghere a acestora și printr-o intervenție și mai rapidăîn cazul nemulțumirilor care apar din partea consumatorilor”, a afirmat inspector șef adjunct, Beatris Iulia Alexandru.

Mirabela Fânățan