Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FLOREA POPESCU A FOST „ÎMPUȘCAT” DE MEDICII VÂLCENI

” Scăpat teafăr de pe fronturile de război din Bosnia,

Problemele din sistemul sanitar românesc par a nu mai avea rezolvare. Mizeria și dezordinea dominăîn spitalele din România, medicamentele gratuite și compensate sunt insuficiente de la o lunăla alta, iar bolnavii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de felul în care sunt tratați de cadrele medicale. Nu o datăredactorii VOCEA VÂLCII au fost contactați de bolnavi care s-au plâns se confruntă cu lipsa de interes a medicilor vâlceni. În rândurile de mai jos văvom relata cazul unui vâlcean care a ajuns pe data de 1 ianuarie 2008 la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vâlcea din cauza unei dureri în gât și a plecat de acolo într-un coșciug.

Începutul coșmarului

Florea Popescu, de 41 de ani, din Rm. Vâlcea a fost cadru militar și a stat mai bine de 9 luni în Bosnia. Când s-a întors în țară el a decis săpunăîn cui hainele militare și și-a găsit un post de șofer. Fiind divorțat, el locuia de șase luni cu Elena Morcoșoiu, în vârstăde 38 de ani. Fiecare dintre ei, trecuse prin experiența unei că snicii eșuate, din care Elena a rămas cu un băiat în vârstăde 17 ani, iar Florea cu o fată, în vârstăde 20 de ani. Înainte de Sărbătorile de iarnăbărbatul a acuzat dureri în gât, prezentând simptomele unei răceli. Numai că , pe 1 ianuarie 2008, Florea Popescu a început din nou săse simtă rău și i-a spus soției sale că se duce săse odihnească . Aceasta i-a dat o pastilăde Zanuccil și un algocalmin. În jurul orei 2.30 noaptea, Florea s-a trezit brusc din somn spunând că nu poate sărespire. „Mi-a zis săsun repede la Salvare că nu mai are aer. Îmi repeta într-una săsun, săsun că nu poate respira și se îndrepta spre ușă. Când am ajuns în stradă, striga După ajutor. Am mai sunat de două ori la Salvare, dar nimic… Un vecin a auzit țipetele noaste disperate și ne-a luat repede săne ducă la spital. La Unitatea de Primiri Urgențe, era doar un asistent. El a chemat doctorul, care încerca să-l întrebe ce s-a întâmplat. Eu i-am spus să măîntrebe pe mine, lui să-i facă ceva săiasădin criză. Florin apăsa tot timpul cu degetul pe gât, spunând că așa se simte mai bine. I-au făcut 15 fiole de miofilin în venăși i-au pus o perfuzie” – a mărturisit Elena Morcoșoiu, soția lui Florea. Femeia le-a spus cadrelor medicale că soțul său are temperatura foarte mare și a insistat săi se ia tensiunea. „Temperatura nu i s-a luat. I-au băgat un furtun cu oxigen pe nas și mi-au spus că are ceva probleme în gât. Medicul a spus că este posibil săaibăceva pe trahee și că trebuie sămeargăla Secția ORL, la Spitalul Nr. 2. L-am rugat măcar să-l scoatădin crizăca sănu plec cu el așa. însă , doctorul Slabu mi-a zis: „Doamnă, eu am făcut tot ce a depins de mine…” Am întrebat cu cine plec la spitalul vechi. Mi-a spus că voi pleca doar cu șoferul și cu brancardierul pentru că sistemul sanitar nu permite sămeargăși un medic” – a mai spus soția lui Florea Popescu.

A murit în brațele soției

Drumul până la Spitalul Nr. 2 i-a fost fatal lui Florea Gheorghe. Tratamentul administrat de cadrele medicale de la UPU nu au avut niciun efect, starea lui de sănătate înrăutățindu-se văzând cu ochii. Ajunși la Secția ORL ei nu au găsit decât un asistent, iar Florea urla într-una că nu mai are aer. Soția sa a intrat în panică și a început săurle După un medic. La scurt timp a apărut medicul orelist Emilia Ungureanu. „Doctorul a cerut o spatulă, s-a uitat puțin în gât și mi-a spus că -i pare foarte rău dar nu este de competența sa și trebuie săne întorceam la urgențe. I-am spus că nu pot săplec doar cu șoferul și cu brancardierul în criza în care este. În cele din urmădoamna Ungureanu a mers cu noi în ambulanță. Pe drum l-am întrebat pe soțul meu dacă simte vreo schimbare, însă el mi-a spus că nu. Spunea doar ajutați-mă, ajutați-măcă nu mai am aer”- a povestit Elena Morcoșoiu. Când ambulanța a ajuns în curtea spitalului, Florea Popescu nu a mai rezistat. Chiar când sădeschidăușile salvării, el s-a prăbușit în brațele soției sale. Atunci și-a dat Florea ultima suflare. „Am început sățip că soțul meu a murit. Medicul Ungureanu a luat repede un bisturiu și la tăiat la gât, încercând să-i facă o traheotomie. A început săcurgăsânge, s-a umplut salvarea de sânge, s-a umplut tot corpul lui de sange. Inițial am crezut că o să-i bage un tub de oxigen, dar nimic. Doctorul doar îl apăsa pe corp. L-au luat pe targăși l-au dus în secția de unde am plecat. Cred în continuare că După tăieturăFlorin nu a mai trăit, pentru că nu a avut nici o reacție când am ajuns la Urgențe. În tot acest timp doar l-au apăsat cu mâinile. Aveam impresia că e doar un coșmar. că nu ni se poate întâmpla nouăașa ceva. Dar nu, nu a fost așa. Îmi aduc și acum aminte cum cadrele medicale încercau să-l curețe de sânge și îl palpau pe piept. Atunci, o femeie, care probabil era asistentă, mi-a spus să măduc acasăcă nu mai am ce săfac” – a adăugat femeia.

După ce a murit, Florea a fost băgat cu capul într-un WC

Elena Morcoșoiu a plecat în cele din urmăacasă, dar s-a întors la scurt timp cu frații și verișorii lui Florea. Când au ajuns la spital ei au trăit cele mai cumplite momente din viața lor. Florea Popescu era băgat într-un WC de serviciu, în pielea goalăși cu capul în toaletă. Din gât încă îi mai curgea sânge. „L-au tratat de parcă ar fi fost un animal. Nu se poate așa ceva. Cred că nu am văzut niciodatăo asemenea lipsăde umanitate. A fost și el cadru militar. A stat 9 luni în Bosnia și nu a pățit nimic, iar acum când a venit în țară moare în astfel de condiții” – repetau într-una rudele bărbatului. De acolo, Florea a fost luat de angajații de la Serviciul de MedicinăLegalăși dus la morgă. „Medicul legist ne-a spus că nu a găsit nimic la autopsie și că este moarte suspectă. Nu vrem săacuzăm pe nimeni, însă vrem săse facă dreptate. Dacă medicii sunt de vină, săplătească . Aveam un bărbat de 112 kg, un bărbat cât muntele și nu măașteptam sămoarăașa. Numai eu știu ce-i în sufletul meu și nu doresc la nimeni un asemenea necaz. Medicul de la Urgențe trebuia sămi-l scoatădin crizăși apoi putea să măfi trimis oriunde. După cum s-au purtat cu noi cei de la Urgență, cred că s-au gândit că suntem aurolaci, deoarece el era sumar îmbrăcat, iar eu în că mașa de noapte și desculță. Tot timpul m-am gândit la chestia asta, dar nici aurolacii nu-i tratezi așa” – a mai spus soția bărbatului.

Moarte misterioasă

Medicul legist, Daniel Roncea, cel care a făcut autopsia a mărturisit că deocamdatănu se poate pronunța asupra cauzei morții: „Am discutat cu familia și le-am spus că acest pacient nu a murit din cauza secționării vreunui vas. Nu avea semne clare de anemie. Nu avea probleme obstructive la nivelul gâtului, fie interne sau externe. Inițial am bănuit că a avut un abces sau o tumoare care a produs această insuficiențărespiratorie. Dar din câte am discutat cu familia, am aflat că pacientul acuza aceste probleme încă de la Crăciun, a temporizat totul dorind sătreacă sărbătorile. Totul a pornit practic După Revelion, în noaptea de 1 spre 2. Eliminând aceste cauze din sfera ORL rămâne de stabilit ca și principal obiectiv al locului cauza acestei insuficiențe. Pe certificatul constatator al decesului, necesar pentru înhumarea pacientului, nu am trecut cauzele decesului tocmai pentru a-l putea înmormânta. Dacă nu făceam așa trebuia să-l mai ținem la morgăpână ieșeau rezultatele analizelor pe care le vom face. Ceea ce vămai pot spune este că bărbatul avea un grad de arterosclerozăcerebralăși o lipomatoză. În ceea ce privește insuficiența cardio-respiratorie, aceasta poate avea nenumărate cauze. Pacientul nu a fost băut. Alcoolemia o avea 0, nu era intoxicat cu alcool metilic. Avea însă anumite probleme organice, hepatice, cardiace. Rămâne de văzut deocamdată, dacă este vorba de o pneumonie virotică , de o virozăsau poate de o intoxicație însă până nu facem toate analizele nu putem ști cu certitudine de ce a murit” – a declarat medicul legist Daniel Roncea.

Medicii se disculpă

Cazul bărbatului care a murit în condiții suspecte la Spitalul Județean Vâlcea a luat o amploare mediatică nemaiîntâlnităpână acum în județul nostru. Astfel că , vineri 4 ianuarie 2008, reprezentanții mass-mediei au decis sămeargăla unitatea spitalicească pentru a afla punctul de vedere al cadrelor medicale implicare, dar și a conducerii spitalului. În aceste condiții, a fost organizatăo conferințăde presăad-hoc la care au participat managerul spitalului – Georgeta Săliște, directorul medical – Laurențiu Holerga, președintele Colegiului Medicilor – Adrian Pătrulescu, medicul legist care a efectuat autopsia – Daniel Roncea, medicul șef al Unității de Primiri Urgențe – Florin Nicolae și Emilia Ungureanu – medicul orelist care a efectuat traheotomia. Georgeta Săliște a ținut sămenționeze încă de la început că la nivelul unității a început o anchetăadministrativăinternăși în cel mai scurt timp se vor prezenta rezultatele. Mai apoi, președintele Colegiului Medicilor a precizat că deocamdatănu se poate discuta despre culpabilitatea medicilor, iar După ce se va face o sesizare la Colegiu va începe o anchetăcare va stabili cine e vinovat. La rândul său, medicul ORL-ist Emilia Ungureanu care a efectuat traheotomia bărbatului a spus că a făcut tot ce i-a stat în putințăpentru a-i salva viața vâlceanului de 41 de ani, dar că în 20 de ani de carierănu a mai văzut niciodatăun caz atât de ciudat. „Văpot spune că era o persoanăînaltă, în jur de 1.85 m înălțime și nu putea săstea în șezut. Avea ortopnee, respira foarte bine în picioare. Am încercat săîi deschid gura, să măuit în gât. Cum eu sunt o persoanăscundă, a trebuit să măurc pe canapea. Nu a vrut sub nici o formăsădeschidăgura, ținea numai tubulețele de oxigen în gurăși îmi făcea semne că nu poate sărespire. În momentul acela am rugat infirmiera să-mi aducă trusa de traheotomie și am urcat în ambulanțăcu dânsul. Mai mult de un minut, un minut și jumătate, până a luat trusa nu a durat. Am întrebat-o pe doamna ce s-a întâmplat. Doamna mi-a spus că a fost la Urgențe și i s-a făcut pacientului hemisuccinat. Aveam și biletul de la UPU. Am urcat cu dânsul în salvare unde nu am putut nici pe targăsă-l culc, numai în picioare putea săstea. Acesta era simptomul dominant. Nu avea tiraj sau cornaj. Era o insuficiențărespiratorie mixtă, nu era laringiană. Am mers cu dânsul de mânăîn salvare până aproape de intrarea în spital. Când săajungem pe aleea de la intrarea spre spital a că zut jos și în momentul acela singurul gest pe care puteam să-l fac a fost săîncerc să-i fac traheotomie, sărespire. Practic, nu știam de ce nu respiră. I-am făcut incizia la piele, a sângerat, i-am făcut hemostaza, i-am palpat traheea, l-am tamponat. După asta, l-am băgat în Unitatea de Primiri Urgențe cu tamponul la gât. Era doctorul Slabu cu laringoscopul și împreunăl-am incubat, am intrat foarte ușor pe corzi, nu avea nimic laringian. L-am incubat, l-am ventilat, perfuzia mergea. Am chemat anestezistul și nu a răspuns la manevrele de resuscitare. Totul s-a petrecut extrem de repede. A fost într-adevăr o urgență. Eu consider că nu a fost un caz de ORL. Numai rezultatele analizelor pot spune care a fost cauza acestei insuficiențe respiratorii. Nu avea edem glotic, iar incizia a fost verticală, la piele” – a spus medicul orelist, Emilia Ungureanu.

Medicul Marian Slabu care i-a acordat primele îngrijiri bărbatului la UPU nu a fost prezent la conferința de presă, însă a fost înlocuit de medicul șef al secției Florin Nicolae. Acesta a afirmat că Florea Popescu a fost diagnosticat la Urgențe cu laringităacutăși virozărespiratorie. „Pe foaia de observație este menționat că avea tensiunea bună, pulsul bun și era conștient. A primit îngrijirile medicale necesare. Nu puteam să-l internăm în secția Reanimare fărăun diagnostic precis. Nu avem asistent de triaj, însă , în curând, va exista unul. Am stat de vorbăși cu doctorul Marin Slabu care ne-a spus că pacientul a venit la spital în stare gravă, cu febră40 și a făcut tot ce este omenesc posibil pentru a-l salva. Din păcate, timpul care s-a scurs de la sosirea la spital și până la decesul acestuia a fost foarte scurt. Când a fost adus de la Spitalul Nr. 2 pacientul era decedat. A încercat diverse manevre de resuscitare, dar fărănici un rezultat” – a conchis Florin Nicolae.

În loc de concluzii

La ora actuală, în România, nu existănicio statistică referitoare la numărul medicilor acuzați de erori profesionale sau cel al pacienților că rora li s-au aplicat greșit procedurile medicale. Mai mult decât atât, nici un medic nu a făcut închisoare pentru că a tratat un pacient cu neglijență.