Acasă Arhiva 2 Mâna revoluției e lungă

Mâna revoluției e lungă

” Oprescu: „Aduceți-mi spirt, am dat mâna cu pulimea”.

Pentru că știe să-și speculeze eficient imaginea și pentru că beneficiazăde protecție ocultă, Sorin Oprescu a fost ferit de scandaluri. Astăzi, candidatul-fraudăprezintă”planuri” de viitor pentru România, dar gașca din spatele lui calculeazădeja profituri. Existăpremise ca Sorin Oprescu săaibă, de fapt, cu totul și cu totul alte socoteli legate de candidatura sa la președinție. Săpând cu atenție trecutul, am descoperit o mulțime de abuzuri, șmenuri, ilegalități comise de clanul Oprescu și la candidatura pentru Primăria Capitalei. Existăprobe precum că în campaniile din 1998 și 2000, Sorin Oprescu a dijmuit banii sponsorilor, păstrând 50% din fondurile primite de la diverși oameni de afaceri. În 2000 și-a păcă lit până și șeful de campanie, pe care nu l-a mai plătit. Divorțat din 1988, Oprescu a păstrat legătura cu fosta sa soție, fata profesorului Fica, medicul personal al lui Ceaușescu. Cei doi au pus la punct un sistem de „afaceri” cu diverși distribuitori de medicamente. Și pentru că atunci când a fost vorba de el, presa l-a crezut întotdeauna pe cuvânt, n-a fost aproape niciodatăsubiect de scandal. Mai mult, a fost chiar răsfățatul mass-media, iar ultimul exemplu este edificator: cu toate că dovezile sunt clare, chiar și povestea fraudei cu semnături de la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei a fost uitată.

Despre afacerile murdare ale doctorului Oprescu care au provocat pierderi de milioane de euro bugetului Sănătății am mai scris. E vorba de hoțiile de la Spitalul Municipal, care în timpul guvernării PSD l-au adus în pragul disperării pe ministrul de Finanțe Mihai Tănăsescu. El a descoperit că mult apreciatul „manager” nu a justificat, în 2002, cheltuieli de peste 157 miliarde de lei ale instituției pe care o păstorea. E vorba și de țepele date bugetului Casei Asigurărilor de Sănătate prin închirierea unui soft.

Tunuri de campanie în 1998 și 2000

Sorin Oprescu, se știe, a candidat de două ori la funcția de primar general. Ce nu se știe, de fapt ce știu doar cei direct implicați în operațiunile respectivelor campanii, este faptul că Oprescu a privit această competiție electoralăca o oportunitate de a-și rotunji veniturile proprii. Sunt binecunoscute, în special în rândul celor care au lucrat cu candidatul Oprescu în 1998 sau în 2000, pățaniile sponsorilor storși de bani în schimbul promisiunilor deșarte făcute de individ. Și modul în care își păstra cel puțin 50% din banii veniți „la sacoșă”. Iar culmea tică loșiei a fost atinsăîn campania din 2000, când a uitat să-și plătească șeful de campanie, pe Radu Rizescu. Om pe care l-a adus în pragul disperării prin comportamentul său din timpul celor 45 de zile de campanie, pe care oricum nu-l plătea din buzunarul său, ci din „atențiile” care i se aduceau noaptea, la sediul de campanie.

„Aduceți-mi spirt, am dat mâna cu pulimea”

Oamenii care l-au cunoscut în precedentele campanii electorale au dezvăluit lucruri inedite despre Oprescu. Chiar dacă în campaniile precedente a avut suportul total al partidului care l-a aruncat în lupta pentru primărie, Oprescu părea atins de paranoia și nu avea încredere în nimeni. Relația cu presa s-a bazat exclusiv pe farmecul personal, pe care l-a speculat la maximum, tratând însă mass-media cu lipsăde considerație. Întârzia aproape tot timpul la întâlnirile fixate până în prânz pentru că dormea până târziu, obosit După diverse întâlniri nocturne. De fapt, activitatea sa de campanie se desfășura cu precă dere în timpul nopții, staff-ul fiind convocat frecvent pe la 3 sau 4 dimineața. Obligatoriu, După fiecare întâlnire cu cetățenii, primul lucru pe care îl făcea era săse dezinfecteze pe mâini. „Băăăă, aduceți-mi spirt. Azi m-am urcat iar pe butoi și am dat mâna cu pulimea”, striga candidatul grăbit sășteargărapid orice urmăa contactului cu cei că rora le ceruse votul.

Afaceri cu fosta soție

Cu fosta sa soție, Simona Fica, Oprescu a rămas în bune relații. Îi leagăani buni de că snicie dar și interese de afaceri. Simona este medic primar endocrinolog la Elias, acolo unde și Oprescu a fost director. Misterul „succesului” profesional l-am descoperit recent, pentru că ne-am mirat cum de Oprescu n-a ajuns chirurg la Fălticeni, de exemplu, După terminarea facultății. Totul se datoreazăsocrului, profesorului Fica, om de nădejde al Securității, fost medic personal al lui Nicolae Ceaușescu, și tatălui, general de Securitate. Cei doi au știut săînșurubeze adânc tânărul cuplu într-un sistem bine pus la punct. Sistem care a funcționat nestingherit și După revoluție, cei doi bucurându-se din plin de avantajele democrației originale construite de Ion Iliescu. Divorțați din 1988, Sorin și Simona au început săfacă „afaceri” specifice profesiei. Afaceri cu medicamente, cu furnizori aleși pe sprânceană. La fel și investiții pentru spitalele în care lucrau. Bineînțeles, au avut amândoi grijăsă-i asigure și băiatului – Mircea Oprescu – un viitor. Pentru că Mircea a fost un copil care le-a creat mereu probleme, având un apetit, spun foștii săi colegi din facultate, că tre o viațăaventuroasă, n-a fost posibil sădevinăchirurg, cum își dorea tatăl. Drept pentru care, s-au tras sfori și a fost plantat profesor la Universitatea de Medicină, unde predămanagement sanitar.

Averea săracului și cinstitului Oprescu

Conform declarațiilor de avere, Sorin Oprescu este fericitul posesor a două terenuri, unul în Ciolpani, altul la Predeal. Și a două imobile: unul în Ciolpani, cu o valoare declaratăde 46 de miliarde de lei vechi. Altul în București, cu o valoare declaratăde 58 de miliarde de lei vechi. Oprescu a mai declarat obiecte de artă, bijuterii și obiecte de cult în valoare totalăde 50.500 de euro. Așa cum au mai toți demnitarii în declarațiile de avere, și Sorin Oprescu a mai declarat, strategic, un împrumut acordat fratelui său, de 87.000 de euro. Toate acestea în lumina unor surse de venit declarate de 776 milioane de lei vechi anual. două lucruri sunt curioase în această declarație. Primul, nota de final, în care Sorin Oprescu scrie: „Nu înțeleg sărăspund pentru detalii pentru care se solicităinformații aproximative și nici pentru cele pentru care solicitarea este confuzăsau ambiguă”. Probabil, această notăexplică modul vag în care și-a trecut în declarație proprietățile imobiliare, fără adresăexactă. Pentru că evaluatorii autorizați din piața imobiliarăau alte opinii legate de valoarea imobilelor declarate de Oprescu: vila din Primăverii este evaluatăla 2,5 milioane euro, iar cea de la Ciolpani la un milion. Dacă adăugăm și casa din Maxim Gorki, atunci vorbim de proprietăți imobiliare care se ridică la suma de aproximativ 6 milioane de euro, echivalent a aproximativ 210 miliarde de lei vechi. Adică mult peste valoarea declaratăși foarte mult peste veniturile declarate oficial.

Răsplătește profesionalismul cu denunțuri penale

Un lucru puțin cunoscut despre Oprescu este faptul că , de-a lungul vremii, a purtat un război fără menajamente împotriva doctorului Raed Arafat (foto), „părintele SMURD”, pe care a încercat să-l saboteze prin orice mijloace. Miza au constituit-o, evident, banii. Puțini știu că Sorin Oprescu a încercat săpromoveze un sistem propriu de intervenție medicalăde urgență, de fapt un sistem care i-ar fi adus personal importante beneficii financiare. Oricât s-a zbătut, cu toate piedicile pe care i le-a pus inimosului doctor, Oprescu nu a reușit săîmpiedice dezvoltarea SMURD, care nu a costat nimic bugetul României. Ori lucrul ăsta l-a deranjat cumplit pe Oprescu, care imaginase un sistem clasic de că pușare a bugetului. În disperare de cauză, lui Arafat i s-au fabricat câteva denunțuri penale, pe care, bineînțeles, fostul PNA le-a aruncat la coș. Chiar și așa, „profesionistul” tot a reușit săciugulească câteva firimituri, umflând parcul de ambulanțe al Spitalului Municipal. (va urma)

Andrei Bacalu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.