Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

LEGEA COJOCARU

 Poate fi o gurăde aer

La cererea unor cititori, prezentăm proiectul Legii Cojocaru, lege prin care se dorește despăgubirea cetățenilor României pentru capitalul trecut din proprietatea lor comunăîn proprietatea statului român. Pentru aceasta autorul propune ca Ministerul Finanțelor Publice săemităobligațiuni prin care se angajeazăsărestituie cetățenilor României capitalul trecut în patrimoniul societăților comerciale și regiilor autonome create prin aplicarea prevederilor Legii 15/1990. Valoarea despăgubirilor și a investițiilor care vor deveni posibile prin aplicarea „Legii Cojocaru” este de peste 400 miliarde de euro. De ea nu vor beneficia numai cei 18 milioane de români care au, acum, peste 18 ani, ci și cei care au, acum, 9 ani și peste. Obligațiunile nu se pot vinde. Așa stabilește „Legea”. Ele au două funcții: a) obligăstatul român săplătească cei 20.000 de euro fiecă rui cetățean al țării și b) ajutăbeneficiarii lor să-și aleagăcea mai bunămodalitate de a investi cei 20.000 de euro – ca persoane fizice autorizate, asociații familiale, societăți cu răspundere limitată, societăți pe acțiuni etc. Explicații: în anul 2009, PIB-ul României a fost de 120 miliarde de euro (cifrăpreluatădin Anuarul de Statistică al României pe anul 2009). A fost stabilit săse plătească suma de 20.000 de euro, deoarece atât s-a considerat că poate produce economia românească în următorii 10 de ani. Nici 10.000, nici 30.000, ci, exact, 20.000. Asta pentru că , pornind de la cele 120 miliarde de euro realizate în anul 2009, investind 1/3 din PIB, 1/5 fiind cele 20.000, în următorii 10 ani, România va produce un PIB egal cu 2000 de miliarde de euro. Înmulțind aceste 2000 de miliarde cu 20% , s-a ajuns la cifra de 400 de miliarde, adică atât cât trebuie pentru ca cele 20 milioane de români să-și primească despăgubirea de 20.000. Deocamdatăs-a stabilit data 1 martie, datăla care săse prezinte Președintelui Traian Băsescu un număr de semnături, cât mai mare, pe baza că ruia săi se cearăsăorganizeze un referendum pentru adoptarea „Legii Cojocaru”. Acțiunea civică de susținere a „Legii Cojocaru”, inclusiv strângerea de semnături, trebuie săcontinue, până când numărul de semnături va fi egal cu cel stabilit de lege pentru validarea unui referendum, adică jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, deci 10 milioane. ” Romeo POPESCU

LEGEA COJOCARU

privind despăgubirea cetățenilor României, pentru capitalul trecut, prin Legea 15/1990, din proprietatea lor comunăîn proprietatea statului român

(Proiect)

Art. 1. – În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanțelor Publice va efectua o emisiune de obligațiuni prin care se va angaja sărestituie cetățenilor României capitalul trecut în patrimoniul societăților comerciale și regiilor autonome create prin aplicarea prevederilor Legii 15/1990.

Art. 2. – Valoarea nominalăa unei obligațiuni este de 1.000 (una mie) euro.

Art. 3. – Fiecare cetățean major al României este îndreptățit săprimească un număr de 20 obligațiuni, fiecare obligațiune având o valoare nominalăde 1.000 euro, respectiv un total de 20.000 euro.

Art. 4. – Termenul limităde răscumpărare a obligațiunilor emise în baza prevederilor prezentei legi este de 10 de ani de la data emiterii lor.

Art. 5. – Obligațiunile emise în baza prezentei legi nu pot fi înstrăinate. Ele pot fi lăsate moștenire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare

Art. 6. – Dobânda la obligațiunile ce fac obiectul prezentei legi este de 0,5 la sutăpe an și se datoreazăîncepând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sunt emise obligațiunile, urmând săfie plătităodatăcu răscumpărarea obligațiunilor.

Art. 7. – Răscumpărarea obligațiunilor și plata dobânzilor aferente se vor face din Fondul Național pentru Despăgubiri și Investiții care va avea ca surse: sumele încasate de statul român din vânzarea acțiunilor și activelor aflate în proprietatea sa; dividendele și profiturile încasate de statul român pentru capitalurile aflate în proprietatea sa; impozitul progresiv pe avere; impozitul pe averile dobândite în mod illicit; alte surse stabilite prin lege.

Art. 8. – Impozitul progresiv pe avere și impozitul pe averile dobândite în mod ilicit vor face obiectul unor legi speciale.

Art. 9. – Obligațiunile emise în baza prezentei legi vor fi răscumpărate începând cu anul următor emiterii lor, prin concursuri de proiecte, sumele bănești corespunzătoare fiind utilizate pentru finanțarea de proiecte de investiții propuse de persoanele fizice autorizate și de societățile comerciale care îi vor avea ca acționari, sau asociați, pe deținătorii de obligațiuni, printr-o metodologie similarăcu cele utilizate pentru finanțările nerambursabile acordate de Uniunea Europeană .