Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dumitru Persu vrea ori vicepreședinte al CJ ori senator

” PSD-ul își propune săcâștige peste 40 de primării și peste 35% din mandatele de consilieri locali

” Rep.: Ne aflăm în pre-campania pentru alegerile locale. Este pregătit PSD Vâlcea să facă față acestei competiții electorale?

” Dumitru Persu: Eu spun că suntem foarte bine pregătiți pentru campania electoralăpentru locale. Suntem în faza finalăde stabilire și definitivare a candidaturilor pentru funcția de primar, iar recent am avut o întâlnire a Biroului Executiv Județean, ocazie cu care am demarat acțiunea de definitivare a candidaturilor pentru consilierii locali și, de asemenea, am demarat acțiunea, cred eu din timp, vizavi de celelalte documente, acțiuni pe care trebuie săle întreprindem conform legii. Am stabilit structurile de campanie pe fiecare localitate în parte, am elaborat câteva machete care cuprind tabelul nominal privind reprezentanții PSD-ului în circumscripțiile electorale din teritoriu. De asemenea, am întocmit machetele care cuprind tabelul nominal pentru reprezentanții PSD în birourile electorale ale secțiilor de votare și, evident, lista nominală, pentru candidații la funcția de primar.

 

„Primarii noștri nu vor părăsi masiv PSD în această perioadă „

 

” Rep.: Este o perioadă agitatădin punct de vedere politic, iar primarii din județ sunt la mare că utare. PSD-ul a câștigat sau a pierdut primari?

” Dumitru Persu: Deocamdatăavem o singurăcertitudine. Este vorba de primarul de la Govora, Mihai Mateescu, care ne-a părăsit și a trecut în barca liberalilor. Se mai vehiculeazăcâteva nume, dar, După părerea mea, primarii noștri nu vor părăsi masiv partidul.

” Rep.: Despre primarul de la Pietrari, ce ne puteți spune?

” Dumitru Persu: Nu avem încă o decizie definitivă. Eu am discutat cu el. L-am sfătuit săse mai gândească . În ultimăinstanță, mi-a promis că mai analizeazăsituația creatăacolo și am înțeles că este decis sănu mai candideze la funcția de primar. Noi avem stabilit deja un candidat la Pietrari, care are reale posibilități de a accede la funcția de primar. Nu ne facem probleme. De altfel, în toate localitățile avem și candidați de rezervă.

 

„Organizația municipalătrebuia săse hotărască din timp, nu săbâjbâie în privința candidaturii la Primăria Râmnicului”

 

” Rep.: Ce se întâmplăcu candidatul de la municipiu reședințăde județ?

” Dumitru Persu: Încă nu a fost finalizat sondajul de opinie și nu avem la ora actualăniște elemente concrete. Eu cred că organizația municipalăva stabili până la urmăcel mai viabil candidat, iar, După părerea mea, singurul care ar putea săobținăîn condițiile date rezultate bune la nivelul Râmnicului este Ion Tudor. Restul de nume care se mai discutăsau se mai vehiculeazăîn presă sau în diverse cercuri sunt, în opinia mea, chestiuni care nu fac obiectul unei analize sincere, concrete.

” Rep.: Mihai Persu este o variantă?

” Dumitru Persu: Cred că ar fi o variantăbunăîn perspectiva carierei politice pe care urmeazăsăo realizeze Mihai Persu și, respectiv, a unei experiențe pe care ar putea-o că păta din această candidatură. însă , repet, este la latitudinea și de competența organizației municipale și nu aș vrea săfac mai multe aprecieri pentru că nu doresc săse înțeleagăcă am anumite partipriuri. Organizația municipalăși-a asumat această răspundere. Inclusiv în ultima ședințăde comitet executiv, Ion Tudor s-a angajat săcandideze pentru funcția de primar, însă candidatura nu e deocamdatăstabilitădefinitiv.

” Rep.: Nu vi se pare că e cam târziu, în condițiile în care celelalte partide, care conteazăîn sondaje, PD-L și PNL, și-au desemnat deja candidații?

” Dumitru Persu: Nu este târziu, este foarte târziu pentru că organizația municipalătrebuia săse hotărască din timp, nu săbâjbâie și la ora actualăîn privința acestei candidaturi. O spun deschis și clar ca sănu existe niciun fel de alte interpretări.

” Rep.: Costi Rădulescu și Gigi Matei părăsesc sau nu PSD-ul?

” Dumitru Persu: Eu am discutat personal cu Costi Rădulescu și nu cred că vrea săpărăsească barca pesedistă, nu are motive foarte concrete. Cred, de asemenea, că nici Gigi Matei nu va părăsi PSD-ul.

” Rep.: Gigi Matei a fost consilier local timp de 2 legislaturi. Acum nu mai e nici măcar pe lista de consilieri. Nu credeți că este un motiv destul de suficient săplece din PSD?

” Dumitru Persu: Încă nu am analizat sau dezbătut lista de candidați pentru Consiliu Local. Urmeazăca în proxima ședințăsădiscutăm. Sincer săfiu, domnul Matei a avut o poziție fermăși corectă, în sensul că a menționat foarte clar că a renunțat la a mai avea pretenții la această funcție atâta timp cât Ion Tudor și-a asumat în plenul Comitetului Executiv responsabilitatea de a candida pentru funcția de primar.

 

„Ceea ce face Frâncu se poate numi trafic de influență”

 

” Rep.: Dvs. pentru ce funcție v-ați gândit săcandidați?

” Dumitru Persu: Deocamdată, eu nu mi-am exprimat doleanțele public, am considerat că este bine sălas la latitudinea conducerii partidului dacă îndeplinesc criteriile pentru a candida la una din funcțiile importante din administrația locală. însă , mi-aș dori și văspun acest lucru în premierăsăcandidez pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. Iar într-o situație de eșec determinatăde alianțele care se fac După alegeri, mi-am propus săcandidez pentru funcția de senator.

” Rep.: Săînțelegem că pentru Consiliul Județean faceți echipăcu Ion Cîlea, care candideazăpentru șefia CJ

” Dumitru Persu: Eu am făcut echipăbunăcu Ion Cîlea dintotdeauna. Cîlea este singurul dintre toți cei care și-au exprimat dorința de a candida care are șanse reale de a câștiga detașat funcția de președinte al C.J.

” Rep.: Nu văe teamă de Emilian Frâncu? Și el stă bine în sondaje la nivelul județului.

” Dumitru Persu: Nu ne este teamă pentru că Emilian Frâncu, deși este un candidat serios și nu de neluat în considerare, este mai mult teoretician. Este omul care lanseazăidei politice, care lanseazăpropuneri în ofertele electorale interesante, dar care nu au legăturăcu viața realăa oamenilor din teritoriu. Oricum, cred că nu are nicio șansăîn fața lui Ion Cîlea. De altfel, în toată campania pe care a început săo desfășoare Emilian Frâncu, face propuneri nerealiste și aș spune eu în afara legii. Chiar în disprețul legii. Iată, domnia sa se erijeazăîn omul care aduce bani de la guvern. Este o chestiune care ține de încă lcarea prevederilor legilor statului pentru că Emilian Frâncu este parlamentar, iar el ar trebui săse ocupe de legislație și nu de realizarea unor chestiuni legate de execuția bugetului, unor chestiuni legate de realizarea unor investiții în teritoriu. Ceea ce face Frâncu se poate numi trafic de influență. Este la mintea unui copil de 4 ani că dânsul, prin poziția pe care o are și având în vedere că la putere se aflăliberalii, poate săinfluențeze repartizarea unor fonduri de că tre ministere (al învățământului, al culturii, al sănătății). Eu m-aș fi bucurat dacă Emilian Frâncu s-ar fi bătut atunci când s-a adoptat legea bugetului de stat pe 2008 pentru cuprinderea în această lege a unor obiective de investiții cu fondurile necesare pentru realizarea acestora. Sunt foarte multe județe care au prevăzute obiective mari de investiții: spitale, licee, lucrări de refacere și modernizare a școlilor în legea bugetului de stat. Or, ce face domnia sa că asigurăun mijloc de transport pentru o școalăîmpreunăcu Svetlana Preoteasa, eminența cenușie de la ministerul învățământului, se poate numi trafic de influență.

 

„Domne’, în politică se fac tot felul de concesii”

 

” Rep.: Ipotetic vorbind, să presupunem că după alegerile parlamentare din iarna acestui an, veți fi nevoiți să faceți o alianță, uniune sau cum vreți dvs. să-i spuneți cu PNL-ul. Cum văveți înțelege cu Emilian Frâncu, știut fiind faptul că sunteți dușmani politici declarați?

” Dumitru Persu: Domne’, în politică se fac tot felul de concesii. Este posibil orice. Nu știu dacă se poate spune că suntem dușmani politici. Poate adversari. Într-o competiție democratică trebuie săexiste concurenți, în funcție de obiectivele și de strategia fiecă rui partid politic. În situația în care se impun de la centru niște alianțe, noi suntem dispuși săle facem cu oricare dintre cele douăpartide, PD-L sau PNL, care își însușesc prevederi din strategia politică social-democratăa PSD. Restul sunt vorbe-n vânt. Fiecare organizație județeanăare competența și larghețea de a realiza aceste alianțe.

” Rep.: Ce înseamnă legea votului uninominal, recent aprobată în Parlament, pentru PSD-Vâlcea?

” Dumitru Persu: Pentru PSD Vâlcea, înseamnăenorm de mult, deoarece eu cunosc foarte bine situația din județul Vâlcea, iar la alegerile precedente, noi am obținut cele mai multe mandate de deputați și senatori. Legea votului uninominal ne va permite săobținem rezultate foarte bune în județul Vâlcea, neavând adversari pe măsură. Mărefer, în primul rând, la candidații pentru Senat și Camera Deputaților. Nominal, pot săvăvorbesc despre Aurel Vlădoiu, cu șanse reale de a câștiga din primul tur, mărefer și la Vasile Bleotu, care, de asemenea, are șanse mari de a câștiga o funcție de deputat și, de ce nu, dacă Doamne ferește, vom eșua la Consiliu Județean, și eu și Cîlea suntem oameni care aducem voturi și în care electoratul are încredere. Putem săîndeplinim oricând cu succes și cu rezultate bune funcțiile de parlamentar. Mai mult decât cei care au fost până acum în Parlament și nu prea au sprijinit, După cum bine știți, activitatea PSD în județul Vâlcea.

” Rep.: Care este target-ul propus pentru alegerile locale?

” Dumitru Persu: Vrem săobținem un număr de 40 de primării și peste 35% din mandatele de consilieri locali. La nivelul Consiliului Județean ne-am propus săobținem 12 consilieri județeni. În CJ, majoritatea absolutăse poate obține foarte greu. Vădați seama ne-ar trebui 16 consilieri județeni și săavem președintele CJ. această funcție o vom avea cu siguranțăpentru că Ion Cîlea este bine perceput de oamenii din județ.