1

„Ce avem în cazul doamnei Udrea, am găsit și la Agathon și la Silaghi”

 Deputatul PSD, Vasile Bleotu spune

 

EXCLUSIV! Deputatul PSD Vasile Bleotu a acordat bisăptămânalului nostru un interviu, în exclusivitate, aducând în vizorul opiniei publice o serie de informații, legate de comisia care îl ancheteazăpe ministrul Turismului – dna Elena Udrea, mai puțin cunoscute până acum. El spune că faptele ministrului nu sunt de naturăpenalăși ceea ce i se poate imputa acesteia fiind, mai degrabă, un management defectuos al fondurilor și o lipsăde transparențăîn cheltuirea acestora.

 

Reporter: Sunteți vicepreședinte al comisiei constituite pentru anchetarea Elenei Udrea. De ce ați lipsit, o perioadă , de la audieri?

Vasile Bleotu: Am lipsit de vreo două sau chiar trei ori, pentru că eram în concediu de odihnă. În locul meu, a venit un nou coleg Nu am fost, însă , singurul. A lipsit și Ludovic Orban și Robert Negoiță, am făcut prin rotație. Într-o zi, nu am putut să măduc pentru că a venit Mircea Geoanăla Vâlcea și a trebuit să-l însoțesc.

Rep: Se vorbește tot mai des că înregistrările, în cazul Udrea, nu au fost făcute cu aparatura din Parlament? Dumneavoastrăce credeți? Este sau nu plauzibilăideea?

V.B: Sincer, eu cred că da. Sunt foarte multe voci care spun că înregistrările au fost făcute cu o aparaturăcare poate înregistra de la mai multe sute de metri distanțăsau, chiar, cu ajutorul unor microfoane care au fost montate, acolo, în încă pere. În cele din urmă, sunt sigur, vom afla, cu certitudine, care este adevărul și cine stăîn spatele acestor lucruri.

Rep: Este Elena Udrea un ministru penal, așa cum susțin liberalii aflați în opoziție și toți ceilalți detractori ai săi?

V.B: Aș începe, mai întâi, săvăspun că în comisia Udrea suntem doi raportori. Eu pentru comisia de buget-finanțe și colegul meu Peter Lakatos, deputat UDMR. Din punctul meu de vedere, sunt, în ceea ce o privește pe doamna Udrea, destule probleme, din probele pe care le-am analizat până acum, probleme legate de vizele de legalitate ale documentelor legate de achiziția publică . Măîntrebați dacă sunt lucruri de naturăpenală? Acestea nu, nu sunt. Poate altele Rămâne de văzut. Într-adevăr, putem vorbi, în cazul ministrului de la Turism, de un management defectuos. Mai mult decât atât, deocamdată, nu. Am făcut propunerea, pe care am prezenta-o și grupului nostru parlamentar, ca banii care au rămas necheltuiți, este vorba de o sumăsubstanțială, săfie redistribuiți că tre alte ministere, pentru că Udrea nu mai are timp, până la sfârșitul anului, săcheltuiască banii rămași. Mai mult, eu sunt convins că dacă ar fi venit în fața comisiei (Elena Udrea – n.r.) și-ar fi rezolvat toate problemele. Probabil, până acum, acest circ ar fi fost, deja, încheiat.

Rep: Cu toate acestea, comisia de anchetăs-a antepronunțat asupra vinovăției Elenei Udrea. Vi se pare firesc?

V.B: Nu, normal că nu. însă comisia nu a făcut altceva decât sătragăo serie de concluzii referitoare la modul în care au fost cheltuiți banii, adică dacă s-a respectat, în acest caz, transparența. Ludovic Orban, bănuiesc că la el văreferiți, nu trebuia săse antepronunțe și sădea verdicte finale, spunând că Udrea este vinovată. Oricum, ceea ce s-a descoperit acum, odată cu anchetarea Elenei Udrea, a existat și pe vremea lui Dan Matei Agathon, pe vremea când era ministru al Transporturilor și la Ovidiu Silaghi, care a fost ministru pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț și Profesii Liberale. Nu este, deci, un element de noutate. Adică , și la ei, ca și la Udrea, banii cheltuiți pentru publicitate și reclamăau fost cheltuiți haotic, și nu pe capitole și subcapitole, pe sume defalcate, așa cum ar fi fost normal.

Rep: Constituirea acestei comisii, acum, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale are, până la urmă, și conotații politice? Credeți că vor mai urma atacuri de acest gen și la adresa altor miniștri fie ei PD-L sau PSD?

V.B: Nu pot săștiu dacă va fi așa sau nu. După cum bine știți, sunt anchetați și miniștri de-ai noștri și de-ai PD-L-ului. De obicei, de fiecare datăcând s-a constituit o asemenea anchetă, s-a făcut la presiunea mass-media. Ea a fost cea care a semnalat anumite aspecte. Poate o va mai face Cine știe?

Rep: Va putea comisia de anchetăa Elenei Udrea sătragăconcluziile înainte de alegerile prezidențiale?

V.B: Sigur. Concluziile vor fi gata chiar la sfârșitul săptămânii viitoare. Oricum, din punctul meu de vedere, principala culpătrebuie imputatăsubalternilor Elenei Udrea, pentru că ei sunt cei care au neglijat principiul transparenței în cheltuirea banului public. Ea nu avea cum săștie, prea bine, chestiunile legate de buget. Dar, așa cum v-am mai spus, ea se face, cu adevărat, vinovatăde un management defectuos. Pe de altăparte, poate că nu s-ar fi întâmplat toate astea, dacă am fi avut, și este o problemăgeneral-valabilă, un buget echilibrat.