Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

AURUL BLESTEMAT

GHINION. În noaptea de luni spre marți, 1-2 decembrie a.c., salvamontiștii vâlceni au salvat trei că utători de aur de la Cheile Bistriței. Cristian Popescu, de 27 de ani, din Horezu, Alexandru Bumbac, de 38 de ani, din București și Mircea Anca, de 47 de ani, din Horezu se aventuraserăîn că utarea unei comori de pe masivul Buila Vânturarița. Nu au reușit însă săgăsească comoara pentru că au avut ghinionul ca unul dintre ei săfie rănit grav la cap și săcearăajutorul salvamontiștilor.

Echipați cu detectoare de metale

Cei trei bărbați își instalaserăcortul în Parcul Național „Buila-Vânturarița”, din comuna Costești, sâmbătă, 29 noiembrie a.c. Aventurierii făcuserămai multe săpături neautorizate în stânca masivului din apropierea cortului.

Duminică , 30 noiembrie a.c., în timp ce dormeau, o stâncă s-a desprins de pe versanți și a că zut peste cortul lor, Mircea Anca fiind grav rănit la cap. În speranța că cel lovit nu are răni grave și crezând că -și va reveni până a doua zi, aventurierii au decis săcontinue că utările și sănu anunțe pe nimeni despre cele întâmplate. Dându-și seama că rana lui Mircea Anca se agravează, bărbații s-au hotărât săcearăajutorul salvamontiștilor, nu înainte de a-și acoperi urmele. Astfel, au făcut un foc de tabărăși au aruncat în foc mai multe echipamente: două bormașini, un târnăcop și un pulsiometru folosit la detectorul de metale. Abia După aceea au chemat salvamontiștii care au sesizat imediat săpăturile proaspete în stâncă și au anunțat Poliția.

Deși susțineau că sunt turiști și că s-au rătăcit pe munte, cei trei bărbați erau foarte bine echipați. Ei aveau două detectoare de metale și aparaturăsofisticată. Autoritățile locale sunt de părere că erau pe urmele unei comori, fiind bine cunoscut faptul că în zona mănăstirilor Bistrița și Arnota existăo legendăcare spune că în munți sunt îngropate de sute de ani mai multe comori. Cei trei și-au amplasat cortul la o altitudine de 1.020 de metri, lângă o peșterăîntr-o arie de protecție strictă, unde accesul turiștilor este interzis.

Riscă închisoare de la 1 la 5 ani
Atât polițiștii cât și jandarmii care au ajutat lacoborârea bagajelor de pe munte, bănuiesc că grupul celor trei indivizi ar fi fost mai numeros și că aceștia ar fi plecat imediat ce au aflat că autoritățile se îndreaptăspre ei. În bagajele că utătorilor de aur a fost găsităși o fosilăde urs plină de pământ. Fosilele găsite asupra lui Alexandru Bumbac și Cristian Popescu vor fi trimise spre analizăla Institutul de Paleontologie din București. Fosilele de urs de peșterăsau de cavernăau mare că utare pe piața neagră. Se estimeazăcă un craniu de urs de peșteră, aflat în bunăstare, se vinde pe piața neagrăcu peste 4.000 de dolari. Mircea Anca a fost transportat de urgențăla Spitalul Județean Vâlcea, medicii diagnosticându-l cu traumatism cranio-cerebral acut, otoragie stânga, contuzie torace, contuzie bazin și etilism acut. Pentru că starea lui s-a agravat, a fost transportat la Spitalul Bagdasar din București, unde se pare că este în stare de comă.

Cei trei se vor alege cu dosare penale pentru săpături neautorizate în zonăprotejatăde lege. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă închisoare de la 1 la 5 ani.