Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

13 localități din Vâlcea au fost afectate de fenomenele meteorologice

” O ședințăextraordinarăa Comitetului Județean pentru Situații de Urgențărelevă

” De la începutul acestui an și până în prezent, fenomenul de îngheț-dezgheț a reactivat mai multe alunecă ri de teren cu efecte destul de grave în 13 localități din județul nostru ” În ceea ce privește stadiul reconstrucției locuințelor familiilor sinistrate din județul nostru, prefectul Renga a declarat că 126 de locuințe au fost finalizate. Deși au fost stabilite măsuri pentru urgentarea lucrărilor, în 15 localități la 27 de locuințe nu s-au început încă lucrările ” primarii localităților în care nu s-a început reconstruirea caselor săia măsuri imediate pentru asigurarea condițiilor de începere a construcțiilor

 

La începutul acestei săptămâni, prefectul Radu Renga a convocat o ședințăextraordinarăde lucru a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență(CJSU) în cadrul că reia s-a discutat despre fenomenele meteorologice periculoase manifestate la sfârșitul anului 2007. Fenomenele meteorologice au afectat mai multe gospodării, terenuri agricole, lucrări de protecție maluri ale cursurilor de ape, dar și lucrări de infrastructurălocală. De la începutul acestui an și până în prezent, fenomenul de îngheț-dezgheț a reactivat mai multe alunecă ri de teren cu efecte destul de grave în 13 localități din județul nostru (Costești, Fârtățești, Oteșani, Amărăști, Păușești-Otăsău, Laloșu, Lăcusteni, Măciuca, Mădulari, Muereasca, Titești, Roșiile). În decursul ședinței s-a discutat și despre halda Panga din Mateești care a fost afectatăde fenomenele meteorologice. Halda a fost construităprin depozitarea sterilului rezultat din excavațiile executate în cariera Panga, cu o supraFață de circa 93 ha pe teritoriul localităților Mateești și Berbești. Un alt punct dezbătut în cadrul ședinței a fost problema de la Câmpul I de Sonde Ocnele Mari. Conform afirmațiilor specialiștilor prezenți la ședință, fenomenele de instabilitate care afecteazăcaverna din această zonăsunt similare celor petrecute în Câmpul II și au intrat într-o nouăfazăde evoluție, premergătoare procesului de prăbușire, imposibil de controlat, putând afecta 54 de gospodării.

 

126 de sinistrați s-au mutat în casănouă

 

În ceea ce privește stadiul reconstrucției locuințelor familiilor sinistrate din județul nostru, prefectul Renga a declarat că 126 de locuințe au fost finalizate. Deși au fost stabilite măsuri pentru urgentarea lucrărilor, la 27 de locuințe nu s-au început încă lucrările. S.C. Oltchim S.A Rm. Vâlcea a selectat 12 case afectate de calamități naturale în anul 2007 pentru a demara lucrările de reconstrucție. Dintre acestea 7 au fost deja predate beneficiarilor, 4 case sunt în construcție în diferite stadii de execuție și pentru o casădin comuna Cernișoara nu a fost eliberatăautorizația de construire de că tre autoritățile locale. O altăproblemăsupusăatenției CJSU a fost cea a construcțiilor ușoare din elemente modulare. În județul nostru au fost repartizate 10 astfel de construcții pentru persoanele sinistrate care au solicitat o locuințăprovizorie. În acest moment, cele 10 construcții s-au repartizat astfel: 5 în Rm. Vâlcea, 1 la Sinești, 1 la Grădiștea, 1 la Alunu și 2 în comuna Mateești.

 

Primarii localităților afectate vor răspunde de lucrări

 

Ședința s-a terminat cu adoptarea unei hotărâri ce prevede ca primarii localităților în care nu s-a început reconstruirea caselor săia măsuri imediate pentru asigurarea condițiilor de începere a construcțiilor. De asemenea, ei vor atenționa proprietarii cu privire la obligativitatea începerii reconstrucției până la data de 01 mai 2008. Începând cu această datăo comisie va verifica stadiul reconstrucției caselor și, pentru cazurile în care, până la această datănu au fost demarate lucrările, se va informa Ministerul Internelor și Reformei Administrative și se vor face propuneri de redistribuire.

Mirabela Fânățan