Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Turismul monahal şi izvoarele minerale descoperite sunt şansa noastră de a ne dezvolta”

AMBIŢIE. Primar al localităţii Muereasca din anul 2004, reuşind la alegerile locale din acest an să fie votat din nou de majoritatea populaţiei, liberalul Ion Ungureanu îşi doreşte foarte mult să dezvolte comuna din punct de vedere al turismului. Conştient că numai cu o infrastructură bună poate reuşi acest lucru, edilul Ion Ungureanu s-a zbătut să obţină fondurile necesare pentru reabilitarea drumurilor, iar acum prioritatea sa numărul unu este aceea de a găsi finanţarea necesară pentru proiectul de alimentare cu apă şi canalizare din comuna Muereasca.

• Rep.: Domnule primar, de curând aţi câştigat încă un mandat de edil al localităţii Muereasca. Cu ce gânduri aţi pornit la acest nou drum şi care este lista dvs. de priorităţi în perioada imediat următoare?

• Ion Ungureanu: Acesta este al treilea mandat de primar în comuna Muereasca şi vă daţi seama că dorinţa mea este să îmi continui proiectele ce sunt în derulare. Aici mă refer la proiectul privind regularizarea pârâului Muereasca, proiect pe care l-am făcut în parteneriat cu Administraţia Bazinală Olt şi care este realizat în proporţie de 70%, iar până în luna noiembrie ar trebui să fie, conform graficului de execuţie, finalizat. Acest proiect are o deosebită importanţă pentru localitatea noastră, pentru că în cadrul acestei investiţii au fost cuprinse lucrări privind stoparea alunecărilor de teren, consolidarea drumurilor şi a unor poduri afectate de aluviuni. De asemenea, la kilometrul 2 + 500 al drumului judeţean 685 care face legătura dintre DN7 şi comuna Muereasca, se află în lucru un pod care era vechi de peste 50 de ani şi a cărui structură de rezistenţă a fost afectată de viiturile produse de pârâul Muereasca. În urma unui studiu făcut de specialişti s-a ajuns la concluzia că trebuie construit un alt pod pentru că acela nu mai reprezenta o garanţie şi era un real pericol pentru toţi cei care tranzitau comuna Muereasca. Am discutat cu constructorul şi m-a asigurat că lucrările vor fi finalizate la sfârşitul lunii august, cu o lună mai devreme.

• Rep.: Cu ce fonduri au fost făcute lucrările la acest pod?

• I.U.: Fondurile se derulează prin Consiliul Judeţean Vâlcea pentru că DJ 685 este în administrarea şi în domeniul public al Consiliului. Noi suntem beneficiari, dar consider că este de datoria mea să stau toată ziua pe capul preşedintelui Cîlea să aloce fondurile necesare să construim acest pod, mai ales că, aşa cum se cunoaşte, când vin ploile torenţiale, pârâului Muereasca îi creşte debitul rapid şi ne creează probleme. Nu mai departe de acum aproximativ o lună de zile, localitatea a rămas izolată pentru că ruta ocolitoare, pe care am făcut-o până la finalizarea lucrărilor la pod, a fost distrusă de aluviuni.

• Rep.: Aşa cum spuneaţi şi dvs., localitatea Muereasca se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte alunecările de teren. În ce locuri ar mai fi probleme în acest moment şi care sunt soluţiile de finanţare a lucrărilor?

• I.U.: Aşa cum spuneam, mare parte din alunecările de teren active, în proporţie de circa 70%, vor fi rezolvate prin lucrările de regularizare a pârâului Muereasca. Aici mă refer la terenurile agricole, la gospodăriile oamenilor şi la anumite porţiuni ale drumului judeţean unde s-au făcut ziduri de sprijin şi gabioane care au rolul de a proteja. Şi totuşi, aceste lucrări au fost cuprinse până la kilometrul 9, dar ne-a rămas o porţiune cu probleme de la kilometrul 9 şi până la Mănăstirea Frăsinei, unde mai avem două zone de alunecări de teren ce au fost acutizate în ultimul an. În acest caz, am convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, am constatat la faţa locului ce se întâmplă şi pentru că lucrările pentru stabilizarea terenului de acolo necesită fonduri extrem de mari am făcut o înştiinţare pentru Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a venit o comisie la faţa locului şi s-a iniţiat un nou proiect de hotărâre de Guvern, iar acum aşteptăm să vină banii necesari pentru începerea lucrărilor.

• Rep.: Ştim că administraţiile publice locale se confruntă cu mari probleme financiare. Primăria Muereasca ce datorii are în acest moment şi ce sumă ar fi necesară pentru ca lucrurile să intre pe făgaşul lor normal?

• I.U.: În acest moment, spre fericirea mea nu avem datorii. Singura problemă acum este că am luat bani din semestrul IV pentru a suporta cheltuielile secţiile de votare, reprezentanţii Guvernului promiţând că ni se vor înapoia banii la următoarea rectificare de buget. Sper să nu fie probleme şi să ni se dea sumele de bani înapoi, pentru că mie niciodată nu mi-a plăcut să am obligaţii faţă de salariaţi şi să nu mă pot achita de ele. Oamenii vin zi de zi la serviciu şi trebuie să îşi ia salariile.

• Rep.: Care este viziunea dvs. pentru dezvoltarea economică şi turistică a localităţii Muereasca?

• I.U.: În primul rând, trebuie să spun că localitatea Muereasca a fost vitregită, pentru că timp de 14 ani, până în anul 2004, practic nu s-a mişcat nimic. Nu s-a făcut cel puţin un studiu de fezabilitate sau un proiect cât de mic pentru dezvoltarea acestei localităţi. În momentul în care am venit la conducerea primăriei, prima dată am făcut o analiză, pentru ca mai apoi să fac o strategie de dezvoltare a localităţii pe termen scurt, mediu şi lung. Bineînţeles că proiectele incluse în strategia pe termen scurt şi mediu le-am atacat direct, însă mai avem proiectele pe termen lung care necesită foarte mulţi bani. Eu consider că cea mai importantă investiţie în acest sens este alimentarea cu apă şi canalizarea. Acest proiect putea fi realizat de mai mult timp, dacă fosta administraţie îşi dădea puţin silinţa. În anul 1998, localitatea Muereasca a fost inclusă în programul de finanţare a alimentării cu apă, dar primarul de atunci nu s-a sinchisit să facă proiectul cu detalii de execuţie şi a pierdut banii. A doua oportunitate a fost SAPARD-ul în anul 2002, dar nici acolo nu s-a depus proiectul şi s-a pierdut trenul. Altă oportunitate nu a mai fost decât în anul 2008, atunci când eu am făcut proiectul, acesta fiind declarat eligibil, dar a primit doar 70 de puncte şi nu ni s-a dat finanţarea. Nimeni nu are curajul să ne spună să nu mai facem proiecte şi să mai cheltuim bani pe studii de fezabilitate pentru că nu mai sunt bani de la UE. Eu aşa am dedus din tot ce mi s-a întâmplat. Dacă am văzut că pe fonduri europene nu am nicio şansă, am încercat să fac rost de finanţare de la Ministerul Dezvoltării pe PNDI. Am depus proiectul acolo şi am obţinut aviz favorabil, dar încă mai aşteptăm finanţarea. Acum, cu noul Guvern, am mai avea o şansă pentru că am înţeles că în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor se va înfiinţa un nou program de finanţare, asemănător cu Ordonanţa 7, în care vor fi incluse şi aceste lucrări privind infrastructura. Mă întrebaţi despre viziunea mea de dezvoltare a localităţii? Păi, atâta timp cât o localitate nu are asigurată o infrastructură, mă refer la drumuri şi la apă şi canalizare, eu cred că acea comună nu se poate dezvolta. Şansa noastră este să dezvoltăm localitatea pe domeniul turismului monahal pentru că avem Mânăstirea Frăsinei pe raza localităţii şi este un lăcaş de cult cunoscut în întreaga ţară. În acest sens, le putem da posibilitatea investitorilor să-şi facă pensiuni şi hoteluri. Mai mult decât atât, de curând am descoperit izvoare minerale şi deja am discutat cu câţiva investitori care au venit la faţa locului. Aşadar, turismul monahal şi izvoarele minerale descoperite sunt şansa noastră de a dezvolta turismul din localitatea Muereasca. De exemplu, avem un izvor la Cheile Şutei care este compatibil cu Izvorul 24 de la Olăneşti, în urma analizelor reieşind că au aceleaşi calităţi curative. Dacă are un debit corespunzător, putem să-l captăm şi să dezvoltăm turismul.