Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: Vocea Valcii

GIGI MATEI rămâne PRIMAR în ciuda votului din Consiliu Local!

Foto: Vocea ValciiPrimarul interimar al oraşului Râmnicu Vâlcea, Ion Gigi Matei, este o piatră tare. Nu se dă dus cu una cu două, iar liberalii turbează de furie că încă nu au reuşit să-l dea jos. Am ajuns la cea de-a treia şedinţă extraordinară a Consiliul Local, când liberalii, care au reuşit să strângă în jurul lor o majoritate de 14 consilierii, au votat şi au revocat cele trei hotărâri până când au reuşit să încalce şi legea. Hotărârile vizau retragerea atribuţiilor de primar interimar ale lui Gigi Matei, alegerea lui Eduard Vîrlan ca viceprimar cu atribuţii de primar interimar şi alegerea unui nou viceprimar în persoana consilierului local Iulian Voicu.

Hotărârile care au luate în şedinţa extraordinară din data de 8 iunie a.c. nu au fost vizate pentru legalitate de secretarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Ion Didoiu, care, de altfel, a făcut şi un punct de vedere separat vizavi de această chestiune. Practic, Ion Didoiu este cel de care nu pot trece liberalii. Tânărul jurist le-a arătat liberalilor că sunt pe lângă lege şi că habar nu au despre administraţia publică locală. „Prin urmare, astfel cum este şi reglementat în art. 1 pct. 6 din Legea nr. 554/2004 a conteciosului administrativ, un act juridic odată intrat în circuitul civil şi având efectele produse, nu mai poate fi revocat”, arată secretarul municipiului Ion Didoiu.

„Având în vedere solicitarea unui grup format din 10 (zece) consilieri locali cu privire la convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local cu 7 puncte pe ordinea de zi, conform anexei ataşata la solicitarea de convocare, opinez următoarele:

Primele 3 proiecte de hotărâri privesc revocarea hotărârilor nr. 100, 101 şi 102 adoptate de Consiliul Local Municipal Râmnicu Vâlcea în şedinţa extraordinară din data de 2 iunie 2015.

În conformitate cu prevederile legale, revocarea desemnează operaţiunea juridică prin care organul emitent dispune retragerea propriului act fie din proprie iniţiativă, fie ca urmare a dispoziţiilor organului ierarhic superior. Aceasta se poate face, conform art. 7 alin. 1 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ la cererea persoanei care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral. În situaţia în care organele inferioare nu se conformează dispoziţiilor organelor superioare, acestea din urmă nu pot retracta ele însele acele acte, regula de competenţă fiind absolută, neexistând nicio procedură care să permită superiorului să acţioneze în locul inferiorului.

Principiul revocabilităţii actelor administrative puse în executare sau a celor care au produs efecte în alte domenii, ieşind astfel din sfera de reglementare exclusivă a dreptului administrativ, este un principiu de aplicabilitate generală.

Prin consacrarea acestui principiu se limitează posibilitatea organului administrativ de a reveni asupra actelor ce le-a emis, putându-le revoca, fie pentru ilegalitate, fie pentru inoportunitate numai până în momentul în care actele administrative şi-au produs efectele prin executare sau prin intrarea lor în circuitul altor raporturi juridice”, a mai precizat Ion Didoiu, în punctul său de vedere.

În plan practic şi pe înţelesul tuturor, liberalii, care s-au crezut cu sacii în căruţă, au pus în aplicare hotărârile şi astfel s-au „ars”. Considerându-se primar interimar, Eduard Vîrlan a semnat la sediul ministerului Dezvoltării de la Bucureşti, contractul în valoare de 4,6 miliarde lei vechi de transformare a căminului de bătrâni în locuinţe sociale.