Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CLAUZELE ABUZIVE, motiv de dispută între deputaţi şi ANPC

În cadrul Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati din cadrul Camerei Deputatilor, se afla in dezbatere Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianţi si consumatori.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului nu susţine modificarea acestei legi deoarece susţine că, dacă ar fi aprobată, ar avea impact negativ si asupra proceselor in curs de solutionare aflate pe rolul instantelor de judecata, in care ANPC este parte si in care au fost solicitate eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele similare aflate in derulare. În acest moment, ANPC are pe rol 34 de procese.

”ANPC nu sustine proiectul de modificare a Legii nr. 193/2000, deoarece acesta, pe de o parte, scade gradul de protectie al consumatorilor, iar pe de alta parte, creeaza un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor, respectiv prin dezavantajarea partii contractuale vulnerabile – consumatorul.

Consumatorul, din start se afla pe o pozitie de inferioritate fata de comerciant avand in vedere ca nu are resursele acestuia, pornind de la expertiza, resurse financiare (pentru angajarea unei persoane de specialitate) si nici posibilitatea reala de negociere, avand in vedere ca in fapt clauzele contractuale sunt standardizate si sunt elaborate de comerciant.

ANPC va face tot ceea ce ii sta in putere, din punct de vedere legislativ, pentru a impiedica adoptarea acestor modificari.”, susţine preşedintele ANPC, Marius Alexandru DUNCA.