Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Unul din cei mai mari producători de componente auto din lume – Faurecia va deschide o fabrică anul viitor la Râmnicu Vâlcea

INVESTIŢII. Într-un moment critic pentru economia judeţului Vâlcea, o veste bună prinde contur în ceea ce înseamnă dinamica pieţei de muncă a capitalei de judeţ. Şi nu este doar o veste bună, dacă o raportăm la căderea Oltchimului ci, este de fapt kilometrul 0 al deschiderii pieţei vâlcene pentru investiţiile cu capital străin.

Francezii de la Faurecia au ajuns la Râmnic şi vor deschide în anul 2013 o uzină de componente auto. Astfel, prima corporaţie din istoria Râmnicului vine şi oferă pentru început 500 de locuri de muncă, recrutarea începând deja pe site-urile de anunţuri de profil. Faurecia este unul din cei mai mari producători de componente auto din lume, iar potrivit datelor statistice, în anul 2012, cifra de afaceri a companiei franceze a depăşit 16 miliarde de euro. Este prima investiţie greenfield din Râmnicu Vâlcea şi, mai mult de atât, este prima mare companie de producţie care apare în municipiu după 1990.

„Poziţia Râmnicului în apropierea Piteştiului şi a Craiovei, unde funcţionează două uzine auto de renume a fost premisa de la care au pornit francezii de la Faurecia când au optat pentru oraşul nostru. Sunt 500 de locuri de muncă iniţial, dar în funcţie de dinamica pieţei, cifra poate creşte”, a declarat primarul Râmnicului, Emilian Frâncu. Şi tot el mai spune că Primăria Râmnicului poartă discuţii cu alte trei companii străine, care intenţionează să-şi deschidă la Râmnicu Vâlcea filiale. „Pot spune că printre acestea avem un mare producător de electrice. Discuţiile, am speranţa, se vor încheia pozitiv şi alte 1000 – 1500 de locuri de muncă se pot genera în următorii ani în Râmnicu Vâlcea. Nu omit nici concernele care se ocupă cu comerţul şi aici avem discuţii cu nume din această industrie”, a mai adăugat edilul din Râmnic.

Marea problemă însă a oraşului este legată de terenuri libere pentru investitori, dar primarul a înaintat câteva soluţii care privesc anumite perimetre din zona Colonie Nuci, dar şi eventuale discuţii cu primarii din comunele limitrofe, care deţin suprafeţe mai mari unde se pot construi hale industriale. În orice caz, se poate vorbi de un început în ceea ce priveşte investiţiile de tip corporatist din Râmnicu Vâlcea, capitol la care municipiul, ca de altfel întreg judeţul, a avut de suferit şi implicit dinamica salarială s-a menţinut pe un trend constant, vâlcenii nefiind printre românii cu venituri mari. Până în 2012, locul de muncă la stat, fie că era vorba de administraţie, agenţii sau regii, era în Vâlcea singura oportunitate pentru cei aflaţi în căutarea unui job.

VLAD SOARE