Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Trei zile de fierbere la OLTCHIM

NEMULȚUMIRI. Peste 400 de angajați ai combinatului chimic vâlcean au ie șit pe platformă, supărați că nu și-au primit drepturile salariale pe mai multe luni, amenințând cu paralizarea activității companiei. Speriați de amploarea pe care au luat-o protestele, reprezentanții Guvernului au promis remedierea cât mai rapidă a situației și detensionarea situației. Menționăm că șase dintre angajații societății au intrat în greva foamei, unul dintre ei având nevoie de asistență medicală după ce a le șinat.

După ce și-au strigat nemulțumirile, angajații OLTCHIM au primit promisiunea că în cursul zilei de miercuri, 14 octombrie 2012, își vor primi drepturile salariale restante, ministrul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Daniel Chițoiu, precizând că, în aceea și zi, ar putea fi repornită și a doua secție a combinatului „Propenoxid „după ce, la începutul lunii octombrie, a fost repornită Secția electroliză cu membrană.  De altfel, guvernanții au mai promis că, în perioada următoare, este posibil ca societatea să funcționeze la o capacitate de 65%. Consiliul de administrație al Oltchim Râmnicu-Vâlcea a decis într-o șiedință care a avut loc la începutul acestei săptămâni să repornească o parte din instalațiile combinatului și a numit o nouă echipă de conducere executivă formată din opt membri, față de 16 câți existau anterior.

Trebuie menționat că unul dintre cei șase greviști a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce acesta a le șinat. Muncitorul a fost transportat la infirmeria combinatului, unde i-au fost administrate perfuzii, salariatul aflându-se, de mai mult de 48 de ore, în greva foamei. De repornirea combinatului din Râmnicu Vâlcea depind locurile de muncă a 3.300 de angajați ai societății, care, în ultima perioadă, au organizat mai multe mișcări de protest din cauza neplății la timp a drepturilor salariale. La acest moment, acțiunile Oltchim au un preț de 0,6175 lei/titlu, compania valorând, la bursă, 46,4 milioane de euro.

Remember

Situația economică a combinatului chimic a început să se înrăutățească din punct de vedere economic după ce s-a decis oprirea producției, conducerea companiei afirmând că nu mai are resursele financiare necesare pentru a procura materia primă pentru continuarea producției, mare parte a angajaților companiei vâlcene fiind trimi și în șiomaj tehnic. Compania avea dificultăți și la plata energiei electrice, astfel că Electrica a întrerupt temporar furnizarea de curent către combinat, pentru ca mai apoi să realimenteze Oltchim la energie electrică printr-o filială a sa. Oltchim a trecut printr-un proces de privatizare eșuat, câștigătorul licitației fiind omul de televiziune Dan Diaconescu, care nu a făcut dovada că dispune de cei 40 de milioane de euro, pentru a cumpăra de la Ministerul Finanțelor, pachetul de acțiuni. Mihai Bălan a preluat la data de 2 octombrie funcția de director general al Oltchim după 20 de ani în care combinatul a fost condus de Constantin Roibu.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU