Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Studiu îngrijorător: Peste 40.000 de copii din Sud-Vestul Olteniei cu părinți plecați la muncă în străinătate, cifre alarmante raportate de Organizația Salvați Copiii România

În anii 2021 și 2022, mai mult de 40.000 de copii din Sud-Vestul Olteniei aveau cel puțin unul dintre părinți plecați la muncă în străinătate, cifră care depășește de zece ori estimările oficiale raportate de ANPDCA pentru aceeași perioadă, potrivit unui complex studiu național realizat de Organizația Salvați Copiii România. Surprinzător, majoritatea acestor părinți sunt tineri, sub 39 de ani. Când vine vorba de destinațiile alese pentru muncă, femeile preferă Italia și Spania, în timp ce bărbații optează și pentru Germania și Anglia.

De remarcat este că majoritatea copiilor afectați de acest fenomen sunt în pragul adolescenței. Studiul arată că acești copii se confruntă cu provocări semnificative: șansele lor de a beneficia de controale și analize medicale anuale scad cu aproximativ 50%, iar posibilitatea de a avea schema de vaccinare completă scade cu 30%.

Aproximativ unul din trei copii (36%) cu părinții plecați are (și) mama plecată. Această pondere este semnificativ mai redusă decât media națională (43%). În 34% din cazurile în care mama este plecată, ea este unic susținător al familiei.

Aproximativ unu din patru părinți plecați la muncă în străinătate din Regiunea Sud Vest Oltenia lucrează în agricultură în țările de destinație. Ponderea taților care lucrează în construcții în țările de destinație este semnificativ mai mare decât media la nivel național.

Mamele (atât la nivel regional, cât și național) tind să NU trimită bani acasă în perioada în care sunt plecate în străinătate, preferând să aducă banii odată cu venirea în țară. Acest comportament este justificat parțial și de situația de unic întreținător al familiei. Ponderea mamelor care trimit bani acasă este mai scăzută la nivel regional decât media națională.

Unu din cinci copii cu părinți plecați la muncă în străinătate nu frecventează școala zilnic. Ponderea regională este aproape dublă prin comparație cu media înregistrată la nivel național în rândul copiilor cu părinți migranți.

Riscul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate de a fi victime ale violenței domestice (21%) este, la nivel regional de aproape două ori mai mare decât în cazul celorlalți copii, iar comparativ cu media înregistrată la nivel național pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate (7%) incidența acestui risc în Regiunea Sud Vest este triplă.