Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Rusia a oprit gazele spre Ucraina

Grupul energetic rus Gazprom a anunţat că Rusia a oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina, în această dimineaţă. Pentru că Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze, se creează „riscuri grave” la adresa livrărilor de gaze rusești spre Europa.

Gazprom a explicat printr-un comunicat că „Societatea ucraineană Naftogaz a primit totalitatea cantităților de gaze naturale rusești plătite în avans și nu a făcut nicio plată în avans”.

În luna iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze. În luna septembrie, după mai multe luni de negocieri, cele două părți au ajuns la o soluție de compromis cu privire la așa-numitul „pachet de iarnă” care să permită aprovizionarea cu gaze naturale rusești a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.