Acasă Actualitate Primarii vâlceni, amendaţi din cauza incendiilor provocate de localnici

Primarii vâlceni, amendaţi din cauza incendiilor provocate de localnici

CONTRAVENŢII. Peste 600 de ha de vegetaţie au luat foc luna trecută din cauza arderilor necontrolate. Pentru stoparea lor, prefectul Petre Ungureanu a decis să-i ,,ardă” la buzunare atât pe incendiatorii de ocazie, proprietarii terenurilor, cât şi pe primarii pe raza cărora au avut loc incendiile. Astfel, trei dintre primarii vâlceni au fost amendaţi cu câte 500 lei, pentru că nu au stat cu ochii în patru pe localnicii care-şi ardeau vreascurile de pe ogorul din dotare. 46 dintre piromanii de ocazie s-au ales cu câte o amendă de 500 lei, alţi şase fiind amendaţi de pompieri cu câte 2.500 lei. Cum alegerile bat la uşă, iar primarii au preferat să plătească amendă decât să-şi amendeze alegătorii, prefectul a cerut ajutorul preoţilor din sat pentru responsabilizarea cetăţenilor şi stoparea incendiilor.

În prag de campanie electorală, prefectul Petre Ungureanu îi obligă pe primari să-şi  amendeze cetăţenii care-şi ard necontrolat vreascurile în ogradă. Prefectul susţine că aceştia au obligaţia de a ţine sub control tot ce mişcă pe raza localităţilor şi de a aplica sancţiunile necesare pentru respectarea legii şi evitarea unor situaţii de urgenţă, în cazul de faţă a incendiilor. Ungureanu a precizat că primarii au responsabilităţi  în prevenirea şi sancţionarea evenimentelor de tipul arderilor necontrolate, deci şi cadrul legal de aplicare a sancţiunilor, dar că nu o fac din cauza alegerilor electorale din vara acestui an.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că a luat această decizie ca urmare a arderilor necontrolate de vegetaţie uscată, mirişti şi litieră de pădure din perioada 17-22 martie, când au avut loc 285 de arderi necontrolate pe o suprafaţă de peste 617,35 ha în 154 de localităţi, soldate cu decesul a trei persoane în localităţile Lădeşti, Copăceni, Băbeni şi importante pagube materiale. „Ştim că este perioadă preelectorală şi nu pot să-şi amendeze localnicii. Sunt stupefiat de modul în care oamenii se poartă cu bunurile lor şi ale vecinilor. Ne-am rugat şi de popi  să ne facă propagandă  în biserici, şi de primari  să-şi ia ,,măgăoaiele” alea, portavocea, şi să-şi informeze cetăţenii, dar nu s-a întâmplat niciuna. Nu ar fi nicio problemă că-şi dau foc la casele lor, dar să dai foc şi la casele vecinilor e altceva… Până la această dată am dat 31.5000 lei amendă, pentru 40 de primării. Cea mai mare amendă a fost de 5000 lei, de primărie. Cele mai mari amenzi au fost aplicate primăriilor Zătreni, Mihăieşti şi Dăeşti. Au fost şi câteva de 2.500 lei, cinci sau şase, toate aplicate celor care au provocat incendiile”, a precizat Ungureanu.

Incendii necontrolate

Controalele efectuate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea în perioada 19-21 martie s-au soldat cu  101 sancţiuni contravenţionale, din care 52 de amenzi în cuantum de 40.500 lei şi 49 de avertismente. Cea mai afectată localitate a fost Zătreni, unde s-au produs arderi necontrolate pe 80 ha, 40 ha fiind cu vegetaţie uscată, iar restul, litieră pădure. 40 de hectare au ars şi la Lăpuşata,  iar la Roşiile şi Sineşti pompierii au avut intervenţii dificile, arderile întinzându-se pe 25, respectiv 16,5 hectare. Nici comuna Mihăeşti nu a scăpat de incendii, focul mistuind vegetaţia de pe 23,6 hectare. Arderi necontrolate pe suprafeţe mari – 20 de hectare – au fost înregistrate şi în localităţile Drăgăşani, Frânceşti, Câineni, Stoileşti. Cel mai periculos incendiu s-a produs vinerea trecută în localitatea  Brezoi,  pentru stingerea lui au fost mobilizaţi  pompieri, silvicultori şi angajaţi ai Parcului Naţional Cozia. Incendiul a izbucnit  într-o zonă apropiată ocolului silvic privat Cozia-Negoiu, unde o pădure de conifere a ars timp de două zile.

DANA NEDESCU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.