Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

NOI FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ confirmate în Vâlcea

Vești proaste pentru locuitorii din zonele rurale din județul Vâlcea. Au fost confirmate noi focare de Pestă Porcină Africană în județul nostru. Este vorba despre 4 cazuri, unul într-o gospodărie a populației din satul Orlești, comuna Orlești, la un porc mistreț de pe Fondul de vânătoare FC 38 Dobrușa (Băzăvanu), pe raza comunei Ștefănești; la doi porci mistreți de pe Fondul de vânătoare FC 38 Dobrușa (Băneasa), pe raza comunei Ștefănești; la doi porci domestici depistați în trafic în noaptea de 04-05.01.2020, pe raza orașului Brezoi.
”Ca urmare a confirmării acestor noi focare PPA, prin Ordinul Prefectului nr. 11/06.01.2020, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) Vâlcea în data de 06.01.2020, ora 1730, în scopul stabilirii măsurilor care se impun pentru combaterea acestei boli, cu aplicabilitate în:
focar (exploatație individuală);
zona de restricție;
zonele de protecție (ZP) și supraveghere (ZS) delimitate de specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea;
pe fondurile de vânătoare unde au fost confirmate cazurile de PPA la porci mistreți.
În aceeași ședință de lucru a Centrului Local de Combatere a Bolilor Vâlcea, a fost reactualizat și aprobat Planul Județean pentru Combaterea Pestei Porcine Africane în județul Vâlcea, document ce integrează responsabilitățile instituțiilor implicate în gestionarea PPA la nivelul județului nostru, cu măsurile cu caracter general ce trebuie aplicate pentru combaterea acestei boli, cu referire la:
– detectarea timpurie a PPA în populația de porci mistreți;
– detectarea timpurie a PPA în exploatațiile cu porci domestici;
– supravegherea pasivă și distribuția geografică a cazurilor de pestă porcină la mistreți, cu definirea zonelor infectate, a celor tampon și a celor neafectate (acestea se redefinesc de câte ori este necesar, în funcție de rezultatele analizelor supravegherii pasive);
– măsuri de biosecuritate, în ceea ce privește;
a) căutarea cadavrelor, culegerea probelor și ecarisarea teritoriului;
b) măsuri obligatorii pentru alți utilizatori ai mediului înconjurător (crescători de ovine, crescători de porci la și câini însoțitori de turme la stâne, mijloace auto și utilaje agricole, vânători și alte persoane care intră în pădure etc);
c) măsuri de biosecuritate în timpul vânătorii.
De asemenea, la nivelul C.L.C.B. Vâlcea s-a dispus transmiterea, în regim de urgență, către L.S.V.S.A. Brașov a probelor recoltate de un porc mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare din comuna Lungești.
Totodată, Instituția Prefectului județului Vâlcea a transmis către unitățile administrativ-teritoriale o circulară cu măsurile ce trebuie întreprinse la nivelul autorităților locale pentru stoparea răspândirii virusului PPA în județul Vâlcea.

Aducem, totodată, la cunoștința opiniei publice următoarele:
– anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor din exploatații reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea Pestei Porcine Africane;
– Pesta Porcină Africană nu se transmite la om, nu este zoonoză, dar efectul social și economic este major;
– animalele moarte sau ucise, ca urmare a P.P.A., vor fi despăgubite în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1214/2009, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al prefectului de Vâlcea, Tiberiu Costea.