Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Miau Miau sau cocaina săracilor, noul DROG periculos din România

Miau Miau este un drog periculos aflat și în România. Miau Miau sau cocaina săracilor a fost introdus în 2022 pe lista substanțelor interzise după zece ani de „carieră” în discoteci.

Mefedrona, (4-metilmetcatinona) sau 4-MMC, cunoscut în lumea discotecilor din marile capitale europene drept ”Miau Miau”, ”Meow Meow”, ”M-Cat”, Coca Ex sau pur și simplu sare de baie face carieră de zece ani în Europa.

Această substanță psihoactivă, care dă simptome relativ similare cu cele produse de mult mai cunoscuta cocaină, a fost recent introdusă pe lista drogurilor de autoritățile europene.
Comitetul științific al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie a realizat rapoarte de evaluare a riscurilor privind noile substanțe psihoactive identificate, rezultând că substanțele 3-MMC și 3-CMC sunt catinone sintetice cu efecte psihostimulante.

În 2010, autoritățile europene încă bâjbâiau cu privire la categorisirea mefedronei, în lipsa unor studii care să indice exact dacă acest Miau Miau poate fi considerat drog sau nu.
Miau Miau – drog periculos aflat și în România.

Timp de zece ani, mefedrona a făcut carieră aproape în întreaga Europă, fiind la un moment dat al treilea drog consumat în Londra și Amsterdam, de exemplu.

Mefedrona este o catinonă de sinteză, produsă și distribuită în mod legal în special în Asia, dar a cărei ambalare finală pare să aibă loc în Europa, se arată într-un raport al eur-lex.europa.eu.

Mefedrona se vinde în special sub formă de pulbere, dar se poate găsi și sub formă de capsule sau tablete. Poate fi cumpărată pe Internet, în magazine etnobotanice („head shops”) sau de la traficanți de pe stradă. Pe Internet, mefedrona este adesea comercializată drept „îngrășământ pentru plante”, „sare de baie” sau „substanță chimică utilizată în cercetare”.

Sunt foarte rare cazurile în care aceasta este comercializată drept „legal high” – substanță psihoactivă legală, iar de obicei nu se face nicio mențiune concretă a efectelor psihoactive posibile sau vreo referire la acestea.

Efectele specifice ale mefedronei sunt greu de evaluat, pentru că aceasta se utilizează în principal în combinație cu substanțe precum alcoolul și alte stimulente. Se consideră că mefedrona are efecte fizice similare altor droguri stimulante, în special ecstasy (MDMA).

Cu toate acestea, durata de acțiune relativ scurtă a mefedronei, care determină administrarea unor doze repetate, este mai apropiată de cea a cocainei. Anumite elemente sugerează că aceasta ar putea fi utilizată ca alternativă la stimulentele ilegale, că prezintă un risc ridicat de abuz și că poate cauza dependență.

Sunt necesare studii aprofundate care să analizeze în detaliu potențialul de dependență pe care îl prezintă acest drog.În 2010 erau semnalate în Uniune două cazuri de deces în care mefedrona pare să fi fost singura cauză.

S-au înregistrat cel puțin 37 de alte cazuri de deces în care s-a detectat mefedronă în eșantioanele post mortem, se arată în raportul Comitetului științific al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie. 22 de state membre UE au semnalat capturi de mefedronă sub formă de pulbere sau tablete.

În România, Miau Miau a intrat în 2011, la București, iar anii următori în marile orașe din vestul țării, în special Arad și Timișoara.