Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lăsata Secului. Tradiții și obiceiuri înainte de începerea Postului Paștelui

Lăsata secului este o sărbătoare care semnifică ultima zi în care creștinii au voie să mănânce de dulce, înainte de începerea Postului Paștelui.

Postul Paștelui începe în ziua de luni, 18 martie, și este primul post din an, fiind cel mai lung și mai aspru, având o durată de 48 de zile.

În timpul postului, este interzis să se oficieze nunți, iar credincioșii sunt îndemnați să se spovedească și să se pregătească pentru a primi Sfânta Împărtășanie.

Cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare.

Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum, adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat.

Preoții spun că postul înțeles doar că efort alimentar, nu are nici o valoare: „De mâncare postînd, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, în deșert te lauzi cu nemancarea… Că un mincinos vei fi urat de Dumnezeu și demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea…”.

Lăsata Secului este o sărbătoare semnificativă care indică ultima zi în care este permis consumul de dulciuri, înaintea începerii unuia dintre cele mai riguroase posturi stabilite de Biserica Ortodoxă, Postul Paștelui.

Această sărbătoare marchează momentul de tranziție dintre anul agrar vechi și cel nou și este considerată extrem de importantă în calendarul creștin ortodox.

O tradiție obișnuită este organizarea unei mese festive la care se adună întreaga familie pentru a marca această sărbătoare.

În Bărăgan, un obicei tradițional spune că de Lăsata Secului trebuie să se adune toate oasele și resturile de mâncare pe o față de masă, care apoi sunt aruncate afară spre răsărit în ziua următoare. Oamenii rostesc cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

De asemenea, în ziua Lăsatei Secului pentru Postul Paștelui, fiecare copil încearcă să prindă bucata de halviță cu gura, un lucru mai dificil decât s-ar putea crede. Majoritatea celor care participă la această tradiție ajung să se murdărească pe față și chiar pe haine. Se spune că persoana care prinde halvița în gură o primește ca o recompensă.

Un alt obicei păstrat în ziua Lăsatei Secului pentru Postul Paștelui este Legarea grânelor, practicat pentru a proteja recolta de păsări sau alte dăunătoare.

În plus, în această zi, creștinii petrec alături de familie și savurează bucate alese. Totodată, este obiceiul ca finii să meargă la nași cu un plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.

Finii își exprimă regretele față de greșelile comise în trecut în fața nașilor lor și, după ce se împacă, se pregătește o masă festivă. Pe masă sunt așezate plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide, care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.