Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Echinocțiul de primăvară 2024: Semnificații, tradiții, superstiții

În 2024, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie, la ora 05:06 (ora României). Momentul marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică.

Anul acesta, echinocțiul de primăvară pică într-o zi de miercuri, data la care se spune că ”ziua este egală cu noaptea”, adică orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric. După echinox, durata zilei o depășește pe cea a nopții. Trecerea la ora de vară va fi la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2024, pe 30 martie.

Multe tradiții populare din vechime sunt legate de această perioadă a lunii martie, chiar dacă nu sunt neapărat legate de ziua echinocțiului. Finalul lunii martie este marcat de numeroase sărbători populare, fie că este vorba despre semănat, curățat grădina, pomeni sau despre tradiții cu cai divini și cântec de cuc.

Echinocțiul se produce de două ori pe an. În timpul echinocțiului de primăvară, Soarele se deplasează din emisfera cerească sudică în cea nordică, traversând ecuatorul ceresc. În schimb, la echinocțiul de toamnă, se întâmplă opusul: Soarele se mută din emisfera nordică în cea sudică, traversând din nou ecuatorul ceresc.

În ziua echinocțiului, soarele răsare exact din est și apune în vest pentru toți locuitorii Pământului.

În ziua în care se produce echinocțiul începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu bețe, alungând frigul. Ei rostesc: ”Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Mai exista obiceiul de a aprinde focuri pe dealuri, pentru a alunga iarna.

Se spune că în această zi nu este bine să te cerți. Altfel, vei strica armonia și liniștea așteptate.

De asemenea, ar fi bine să acorzi o atenție mai bună plantelor și, mai ales, să nu le faci rău. Altfel, se spune că răul se poate întoarce împotriva ta.

Tot în această zi, copiii și tinerii mai fac un lucru: merg să colinde. Aceștia se strâng în grupuri de câte trei sau de câte opt persoane, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară și merg din casă în casă, recitând diverse cântece populare.

Colindătorii oferă gazdelor câte o floare, ca simbol al sosirii primăverii. În schimbul acestor flori, ei sunt răsplătiți cu bani, ouă sau alte cadouri, pe care le împart apoi între ei. Fetele își pun florile în păr, crezând că acestea le vor ajuta părul să crească și le vor menține inimile tinere.