Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cel mai vechi meteorit marţian, descoperit

Cercetătorii sunt uluiţi de o rocă marţiană pe care au descoperit-o în deşertul Sahara. Analizele au arătat că aceasta se diferenţiază de orice alt meteorit marţian studiat până acum. Nu numai că are o vechime mai mare decât a oricărei alte roci de acest gen, dar ea conţine şi mai multă apă decât în mod normal. Specialiştii estimează că exemplarul are 2 miliarde de ani şi susţin că el se asemănă izbitor cu rocile vulcanice de pe suprafaţa marţiană, examinate de roverele Spirit şi Oportunity. Meteoritul, botezat Black Beauty, datorită culorii sale închise, s-ar fi desprins de planeta Marte când aceasta avea doar 100 de milioane de ani.

Black Beauty a fost analizat pe fragmente. O cercetare iniţială data una din părţile componente acum 2 miliarde de ani, însă conform celui mai recent studiu care a vizat un fragment diferit din meteorit, acesta ar avea în jur de 4,4 miliarde de ani.

Până acum au fost descoperiţi în jur de 100 de meteoriţi marţieni, însă aproape toţi au între 150 şi 600 de de milioane de ani. Meteoritul din Sahara, alcătuit din cinci fragmente, este însă mult mai vechi, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Florida. Cercetătorii spun că, cel mai probabil, bucata de sol marţian provine din emisfera sudică a planetei, unde au loc erupţiile vulcanice destul de des.