Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Căpuşe cu taxă şi fără taxă

CU CĂPUŞA LA CONTROL. După o democraţie originală, românii au descoperit că au parte şi de un sistem medical la fel de original. Aşa se face că persoanele muşcate de căpuşe sunt scutite de plata consultaţiei medicale dacă se prezintă la control şi cu căpuşa. Fără căpuşe, pacienţii sunt obligaţi să scoată din buzunar 30 de lei, contravaloarea consultaţiei, taxă percepută şi în cazul muşcăturilor de câine. Medicii susţin că taxa este perfect normală în cazul în care pacienţii se prezintă la control aparent sănătoşi, fără proba care certifică un posibil pericol. Dacă în cazul muşcăturilor de căpuşe problema se poate rezolva relativ simplu, ţinând cont de dimensiunile acesteia, în cazul muşcăturilor provocate de maidanezi problema se complică, nu din cauza indolenţei victimei, ci din cauza  maidanezilor care au prostul obicei să fugă după compostarea acesteia.

Căpuşele au băgat spaima în vâlceni şi bani în casieria spitalului de urgenţă. Persoanele muşcate de căpuşe sunt obligate să plătească o taxă de 30 de lei, dacă s-au prezentat la medicul specialist  fără căpuşa din dotare sau trimitere de la UPU. Cei care nu au făcut imprudenţa să se descotorosească de ea sunt scutiţi de plata consultaţiei pentru că au făcut dovada pericolului. Drept urmare, medicii SJU Vâlcea şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea sfătuiesc persoanele muşcate de căpuşe să coabiteze  cu insecta până în cabinetul medicului de la Urgenţe sau la cel al specialiştilor  din cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, altfel controlul îi va costa 30 de lei, plus tratamentul prescris. „Dacă  pacientul vine fără căpuşă, nu ştiu din ce motive, pentru că dacă a scos-o cu o jumătate de oră mai devreme sau o jumătate de oră mai târziu nu se schimbă nimic în calitatea vieţii pacientului şi în posibilitatea de a dezvolta sau nu patologia, pacientul nu mai este urgenţă. Nu mai beneficiază de nimic de la niciunul dintre departamentele de urgenţă, pentru că nu mai am ce să scot şi nici ce să aplic. Nu mai am nimic de făcut şi atunci pacientul este îndrumat spre secţia infecţioase pentru recomandarea tratamentului. Faptul că este consultat, chiar dacă pare ciudat pentru că doar se uită la pacient, acela este un consult şi această consultaţie a pacientului costă 30 de lei, indiferent pentru ce patologie sau ce specialitate. Consultaţia costă 30 de lei, nu este o ,,taxă de căpuşe”.Nu există aşa ceva”, a precizat Letiţia Badea, director medical SJU Vâlcea.

Potrivit datelor furnizate de  Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, în ultima lună, din cele 260 de persoane muşcate de căpuşe doar  81 de persoane au ajuns la urgenţe, ceilalţi  au mers la secţia Boli Infecţioase a Spitalului, unde au plătit între 30 şi 40 de lei pentru consultaţie, pentru că nu aveau nici căpuşa, nici trimitere de la medicul de familie, nici de la Urgenţe. Din fericire, până în prezent, niciunul dintre vâlcenii care s-au prezentat la spital nu a fost diagnosticat cu  boala lyme.

DANA NEDESCU