Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liderii USL duc negocieri dure pentru numirea viceprimarilor

DISPUTE. Ion Cîlea şi Cristian Buican se războiesc pe funcţiile de viceprimari în cele 74 de localităţi pe care le-au câştigat împreună, sub sigla USL. Dacă pesediştii refuză să facă înţelegeri cu PDL-ul pentru a avea susţinerea în consiliile locale, liberalii se pare că nu au nicio jenă în acest sens, procedând la fel ca şi înainte de alegeri, atunci când au primit în partid primarii fugari din PDL numai să pună mâna pe putere. Până acum, în localităţile Olăneşti, Drăgăşani şi Malaia au fost aleşi, prin votul consilierilor locali, viceprimari ai PNL, în localităţile Lungeşti, Suteşti, Prundeni, Voiceşti, Slătioara, Valea Mare, Cernişoara şi Brezoi primarii liberali vor fi secondaţi în primărie de un membru PSD, însă politicienii spun că abia de acum înainte vor începe negocierile în forţă.   

Liderii USL, Ion Cîlea şi Cristian Buican, sunt în plină campanie de negocieri a viceprimarilor din localităţile judeţului Vâlcea. Pe măsură ce se constituie consiliile locale, useliştii fac alianţe locale, fac pact cu „diavolul”, numai să pună mâna pe putere. Bătălia cea mai mare se duce însă chiar între pesedişti şi liberali, pentru că împreună au nu mai puţin de 74 de primării şi trebuie să-şi împartă frăţeşte posturile. Cel puţin aşa spune protocolul USL. Numai că, realitatea contrazice regulile, iar Cîlea şi Buican încearcă să se calce pe „bătături” şi să-şi pună în funcţie viceprimari în cât mai multe localităţi.

Pesediştii refuză înţelegeri cu PDL, liberalii ar face orice pentru putere

Pentru că au respectat în totalitate rezoluţia adoptată la congresul USL de a nu face nicio înţelegere cu PDL, social-democraţii vâlceni au ieşit în pierdere la aceste alegeri locale. Liberalii însă nu au ţinut cont în totalitate de această rezoluţie şi, pentru a obţine puterea în cât mai multe localităţi, i-au primit în partid pe edilii fugari din PDL, unii dintre ei refuzaţi de PSD. Astfel se face că, PNL a câştigat un număr de 43 de primării, în timp ce social-democraţii doar 31. Secretarul executiv al PSD Vâlcea, Dumitru Persu, este de părere însă că formaţiunea politică din care face parte a luat un vot politic mai mare decât PNL, iar numărul de consilieri locali, municipali şi judeţeni este, de asemenea, mai mare. „Se vehiculează informaţii care nu sunt în totalitate adevărate. Este real faptul că liberalii au mai mulţi primari, dar asta pentru că noi am respectat în totalitate convenţia şi nu am acceptat niciun primar fugar din PDL, deşi aveam posibilitatea aceasta. Liberalii nu au făcut-o, iar acum au mai mulţi primari. Numai că, la vot politic, PSD bate la orice oră PNL în judeţul Vâlcea. Acest lucru se vede şi prin faptul că avem mai mulţi consilieri locali, municipali şi judeţeni” – ne-a declarat secretarul executiv al PSD Vâlcea, Dumitru Persu.

Ca şi în cazul primarilor, social-democraţii refuză şi acum, când negociază susţinerea în consiliile locale pentru numirea viceprimarilor, să facă înţelegeri cu PDL-ul.

Până acum, 3 viceprimari PNL şi 8 PSD

Până în acest moment, liberalii şi pesediştii au ajuns la un acord comun pentru numirea viceprimarilor în doar 11 localităţi din 74. Aşadar, dacă în localităţile Olăneşti, Drăgăşani şi Malaia au fost aleşi, prin votul consilierilor locali, viceprimari ai PNL, în localităţile Lungeşti, Suteşti, Prundeni, Voiceşti, Slătioara, Valea Mare, Cernişoara şi Brezoi primarii liberali vor fi secondaţi în primărie de un membru PSD. „Nu există reguli bine stabilite în cadrul USL pentru negocieri, în afară de rezoluţia dată împotriva alianţelor cu PDL, rezoluţie de care vă spuneam mai devreme. În fiecare localitate, în funcţie de alianţele locale începem să negociem. Evident, pornim de la premiza de a ne pune viceprimar PSD în toate localităţile. Suntem conştienţi că acest lucru nu se poate, dar încercăm” – ne-a mai declarat secretarul executiv al PSD Vâlcea, Dumitru Persu.

Probleme mari se pare că sunt în localitatea Voineasa, acolo unde un independent şi un liberal se bat pentru postul de viceprimar, iar social-democraţii nu se decid de partea cui să fie, mergând la două capete, numai să-i pună beţe-n roate noului primar PNL, Gheorghe Stanciu.

CLAUDIA STANCIU