UPDATE: Singura percheziţie din Vâlcea, în cazul profesorilor universitari corupţi, s-a desfăşurat în municipiul Drăgăşani, acolo unde, se pare, că oamenii legii l-au căutat Marian Nicolae, care este chiar nepotul rectorului fondator al Universităţii Bioterra, prof. univ. Ion Nicolae, cel ce are domiciliul în „oraşul dintre vii”. Marian Nicolae a fost profesor de informatică la Liceul Agricol din Drăgăşani, iar de ceva timp este profesor în cadrul universităţii, acesta presupunându-se a fi omul de legătură dintre unchiul său, rectorul univeristăţii, şi studenţi.
UPDATE ora 15.00: Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în dosarul „Bioterra” sunt vizaţi pentru cercetări 2 profesori universitari şi 5 salariaţi din cadrul Universităţii Bioterra, ei urmând a fi conduşi la sediul parchetului. Mai mult decât atât, până în acest moment, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Florin Adrian Dulugeac, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti – Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, care se face vinovat de infracţiunile de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale. Mai mult, şi Laura Harcan, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra – Facultatea de Drept se face vinovat pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual, drept pentru care a fost pusă sub urmărire penală. „Până la acest moment, s-a reţinut faptul că, în perioada iunie- iulie 2012 învinuitul Duluceac Florin Adrian a furnizat informaţii care nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane ce au susţinut examenul de licenţă la Universitatea Bioterra – Bucureşti. De asemenea, acesta, cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii, a modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenţi fără ca aceştia să susţină respectivele examene” – se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
*****************************************************************************************************************************************
În dimineaţa de joi, 27 septembrie 2012, oamenii legii au descins în municipiul Bucureşti, dar şi în judeţele Ilfov, Olt şi Vâlcea, efectuând percheziţii la 22 de locuinţe. În judeţul nostru, la acţiune au luat parte ofiţeri de poliţie de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Vâlcea, împreună cu cei din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi D.G.P.M.B., sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Din primele informaţii pe care le avem, în acest caz sunt vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra, din Bucureşti, care ar fi pretins bani de la studenţi pentru acordarea unor note mai mari la licenţă. Mai mult decât atât, printre alte învinuiri ce li se aduc angajaţilor Universităţii Bioterra se numără şi eliberarea de diplome false, pentru o anumită sumă de bani, date unor anumite persoane ce aveau nevoie de ele pentru obţinerea de salarii mai mari.
Nu mai puţin de 40 de persoane au fost conduse la audieri, iar printre aceştia se află se pare şi profesori universitari din Vâlcea, aceştia urmând a fi învinuiţi pentru fapte de corupţie. „În cauză se efectuează cercetări faţă de mai multe cadre didactice şi salariaţi ai unei instituţii de învăţământ superior din municipiul Bucureşti, pentru fapte de corupţie şi fals. Aproximativ 40 de persoane vor fi conduse la audieri urmând ca, în funcţie de rezultatul acestora, să se dispună măsuri legale” – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, Alina Teodorescu.
Se pare că profesorii universitari ce vor fi puşi sub învinuire, vor fi prezentaţi instanţei de judecată a Tribunalului Vâlcea în cursul zilei de joi.
Vom reveni cu amănunte!
CLAUDIA STANCIU
Lasă un comentariu