Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Beneficiile jucăriilor pentru dezvoltarea emoțională a copiilor

Jucăriile aduc bucurie în viața celor mici. Ei sunt fericiți când le primesc, când se joacă și petrec momente frumoase alături de jucăriile lor.

Pe lângă bucuria pe care o aduc, jucăriile au și un rol important în dezvoltarea emoțională a copiilor.

Dezvoltarea emoțională este esențială în creșterea celui mic. Aceasta înseamnă autoconstientizarea trăirilor, acceptarea lor, gestionarea emoțiilor (și a comportamentelor ce rezultă), înțelegerea sentimentelor persoanelor din jur și clădirea unor relații sănătoase, de succes.

Copiii formează adevărate legături cu jucăriile lor și petrec un timp considerabil jucându-se cu ele. Iată cum jucăriile îi ajută pe copii și cum contribuie la dezvoltarea unor abilități necesare pentru cei mici.

Copiii învață să fie responsabili având grijă de jucăriile lor

Jucăriile implică un anumit nivel de responsabilitate. Copiii învață să aibă grijă de ele, ce anume le poate strica, să le mențină curate și frumos aranjate în camera lor.

Aceste acțiuni îl ajută pe copii să fie responsabili. Pentru a se bucura de ele cât mai mult timp, cei mici înțeleg că au nevoie să le acorde grijă și atenție.

Învățarea acestei valori de la vârste fragede îl ajută pe copil să își asume diferite roluri cât este mic, dar și ca adult.

Observă și înțeleg mai bine sentimentele celor din jur

Jucăriile și jocurile care implică interpretarea sau crearea unui rol pentru copil îi oferă copilului șansa de a vedea lucrurile dintr-o nouă perspectivă.

Copiii trebuie să se pună în pielea unui personaj, să se comporte și să gândească la fel ca el. Astfel, cei mici învață să înțeleagă mai bine sentimentele și trăirile celor din jur.

Luând rolul unui personaj, ei observă mai bine cum alții percep o situație și ce fel de emoții generează.

Dezvoltă abilitățile sociale și îmbunătățesc interacțiunile cu alți copii

Jocurile și jucăriile sunt parte din momentele de joacă și interacțiune cu alți copii.

Copiii își dezvoltă abilitățile sociale, învață cum să se comporte cu alți copii și descoperă lucruri noi și despre ei (de exemplu, ce își doresc și nu își doresc la un partener de joacă).

În plus, ei observă emoțiile partenerilor de joacă, ce îi supără și ce le place. Astfel, cei mici dezvoltă empatia, conștiința socială și învață să clădească relații sănătoase cu cei din jur.

Trăiesc diferite emoții și învață să le accepte

Momentele de joacă pot fi încărcate de emoții. De la bucurie și încântare, până la tristețe, furie sau teamă.

Conștientizarea și acceptarea tuturor emoțiilor este esențială pentru dezvoltarea copiilor.

Ei învață că toate emoțiile pozitive și negative sunt parte din viața lor, și fiecare trăire generează un anumit comportament.

Cu ajutorul părinților, cei mici află cum să le gestioneze mai bine, fără să le reprime.

VisulParintilor.ro pune la dispoziție părinților o gamă largă de jocuri și jucării. Magazinul online oferă copiilor jucării și accesorii ce le stimulează creativitatea, mișcarea, buna dezvoltare fizică și emoțională. Articolele îi ajută pe cei mici să creeze amintiri frumoase în copilărie, iar adulților le ușurează și înfrumusețează drumul ca părinte.