Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
FOTO: ziarullumina.ro

Părintele Petre Veţeleanu oferă bătrânilor sărmani din Ocnele Mari o masă caldă în fiecare zi

FOTO: ziarullumina.roPărintele Petre Veţeleanu de la Parohia Trăistari din Ocnele Mari este stâlpul de sprijin al multor locuitori greu încercaţi de soartă. Părintele Veţeleanu s-a implicat în multe proiecte sociale, menite să vină în sprijinul copiilor şi bătrânilor cu probleme din zonă. Din 2002, alături de Fundaţia „Inima pentru inima”, a derulat proiecte de interes naţional, cât şi proiecte ce au beneficiat de finanţare externa pentru tinerii aflaţi în sistemul de protecţie. S-a urmărit prevenirea abandonului şcolar şi preşcolar şi ajutarea bătrânilor.

„Dacă ne referim la copii, am urmărit, în principal, reintegrarea lor în familii, în societate. Împreună cu fundația amintită am creat o rețea de case de tip familial, care funcționează atât în județul nostru, cât și în Brașov, Brăila și Tulcea. Dacă ne referim numai la Vâlcea, vorbim de patru așezăminte, două ridicate de Biserică și două de fundație, un centru rezidențial, două centre de zi și unul de recuperare. Ele funcționează în Ocnele Mari și Râmnicu-Vâlcea. La Ocnele Mari avem o cantină, care are ca plajă socială atât bătrânii din oraș, cât și pe cei din Râmnicu-Vâlcea. Aceasta a fost realizată printr-un parteneriat cu direcțiile de asistență socială din cele două orașe”, a declarat părintele Vețeleanu pentru ziarullumina.ro.

Fiecare program creat de parohie a ținut cont atât de realitatea zonei, cât și de strategia gândită de instituțiile de specialitate ale autorităților locale. „Ne confruntăm cu două categorii de situații sociale. Avem, pe de o parte, familii cu probleme, monoparentale, iar pe de altă parte, foarte mulți copii în semiabandon, ai căror părinți au plecat la muncă în alte țări. Aceasta este o problemă urgentă. Copiii au fost lăsați la bunici, la rude, la vecini, care nu au o implicare activă în creșterea și educarea lor. Centrele de zi le oferă, pe lângă suportul moral, îmbrăcăminte, cazare, mâncare sau consilier și pregătirea temelor după orele de curs. Seara, copiii merg la casele lor”, ne mai spune părintele paroh.

Cealaltă componentă a activității sociale a parohiei are în vizor bătrânii semiabandonați, ale căror pensii sunt prea mici pentru traiul zilnic, şi ai căror copii nu se mai află lângă ei. În acest caz parohia le duce o masă caldă la domiciliu, zilnic, şi o dată pe săptămână îi ajută la igiena corporală şi a locuinţei.