Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MĂRȚIȘORUL, SIMBOL AL SOSIRII PRIMĂVERII

Sarbatoarea martisorului, se considera ca a aparut pe vremea Imperiului Roman. In acele timpuri, Anul Nou era sarbatorit in prima zi de primavara a lunii lui Marte care era nu numai zeul razboiului ci si zeul fertilitatii si vegetatiei. Snurul martisorului impletit in doua culori rosu si alb sublinia aceasta dualitate a lui Marte, rosu insemna razboiul si albul insemna pacea.

Anul Nou a fost serbat pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.

Obiecte sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu care erau insirate pe ata pentru a putea sa fie purtate la gat, care aveau vechime de mii de ani(mai mult de 8.000 de ani), au fost descoperite in multe sapaturi arheologice din Romania, dar cele mai vechi dovezi ale acestei sarbatori au fost descoperite de arheologi in Mehedinti la Schela Cladovei.

Snururile impletite ale martisorului simbolizeaza reintoarcerea la viata, rosul simbolizeaza iubirea si albul simbolizeaza divinitatea.

Sarbatoarea martisorului este o celebrare a sosirii primaverii si in aceasta zi se ofera persoanelor apropiate de sex feminin martisoare care se considera ca sunt aducatoare de fericire si noroc.

Barbatii nu trebuie sa fie tristi. In Moldova, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor si impreuna cu acestea se ofera si flori timpurii de primavara, mai ales ghiocei.