Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ce îţi trebuie pentru a pleca în vacanţă cu copilul peste hotare?

Foarte mulţi români îşi programează vacanţa de vară petrecută cu familia peste hotare. Trebuie să fie însă foarte atenţi, şi asta pentru că există câteva condiţii privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate. Astfel, Legea 248/2005 prevede faptul ca aceştia pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Se va permite ieşirea din ţară a minorilor numai în următoarele cazuri: în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi; în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte. Această declaraţie trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni: scopul deplasării, ruta urmată până în statul de destinaţie, iar în cazul în care minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul sau dacă urmea-ză să se întoarcă, trebuie să fie precizat însoţitorul.

În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

Pe de altă parte, în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră, copiii pot ieşi din ţară numai dacă persoana însoţitoare prezintă pe lângă cazierul judiciar o declaraţie a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal. Prin reprezentant legal se înţelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor. Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

Declaraţiile, ca şi condiţii la călătoria minorului în străinătate, trebuie redactate în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de su-pralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine. Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul sau cartea de identitate a minorului.