Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
FOTO: www.suntmamica.ro

Vâlcea, în topul județelor cu produse INFESTATE cu E. Coli

FOTO: www.suntmamica.roUn raport al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară arată că în urma prelevării şi analizării a 1.484 de probe recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte, în 69 de cazuri a fost depistată bacteria E-Coli.

Pe lista judeţelor în care au fost probe pozitive se află, din nou, Vâlcea, care s-a aflat printre judeţele cu cele mai multe cazuri depistate, cinci la număr! Pe primul loc se află Timişul cu opt cazuri, pe al doilea Sibiul cu șase cazuri, Maramureșul la egalitate cu noi, și Bistrița-Năsăud cu patru cazuri.

„Potrivit raportului Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016 — 30.12.2016, în cadrul Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală au fost prelevate și analizate un număr de 1.484 probe, din următoarele categorii de produse: carne și produse din carne (sanitație carcasă ovine, sanitație carcasă bovină, carne tocată vită, carne de pui, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnați vită, carne tocată mânzat, cârnați, șnitel mânzat, hamburger vită), lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, smântână pasteurizată, cașcaval afumat, caș bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, cașcaval afumat). (…) În perioada menționată, buletinele de analiză au confirmat prezența Escherichiei Coli verotoxigenă la 69 de probe (…)”, se arată în comunicatul ANSVSA.

În perioada menţionată, buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă la 69 de probe prelevate din:

• lapte crud bovină, fermă, județ Alba;

• proba sanitaţie carcasă ovină, abator, județ Maramureş;

• proba sanitaţie carcasă ovină, abator, județ Maramureş;

• proba sanitaţie carcasă bovină, abator, județ Călăraşi;

• mici vită oaie, hypermarket, judeţ Teleorman;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator, județ Buzău;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator, județ Buzău;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator, județ Timiş;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator, județ Timiş;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator, județ Timiş;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator, județ Timiş;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator, judeţ Sibiu;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator, judeţ Sibiu;

• probă din cârnaţi Pleşcoi uscaţi Valmar, județ Mureş;

• probă din pastă de mici, hypermarket, judeţ Gorj;

• probă din pasta de mici vită oaie, supermarket, județ Caras Severin;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator, judeţ Bistrita Nasaud;

• probă din pastrama din piept de oaie, hipermarket, judeţ Braşov;

• probă din carne vită, măcelărie, județ Bucureşti;

• probă sanitaţie carcasă bovină, abator, județ Cluj;

• probă din pastă de mici vită porc, carmangerie, judeţ Bucureşti;

• probă din produsul brânză de vaci, centru prelucrare lapte integrat, judeţ Ialomiţa;

• probă sanitaţie carcasă de ovină, abator, judeţ Vâlcea;

• probă sanitatie carcasă de ovină, abator, judeţ Vâlcea;

• probă sanitaţie carcasă de ovină, abator, judeţ Vâlcea;

• probă sanitaţie carcasă de bovină, abator, judeţ Suceava;

• carne tocată vită, magazin alimentar, judeţ Tulcea;

• cârnaţi amestec subţiri, magazin alimentar, judeţ Tulcea;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;

• probă sanitaţie carcasă ovină, abator judeţ Sibiu;

• probă recoltată din produsul pasta de mici speciala, restaurant, județ Caras Severin;

• probă recoltată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, județ Bistrița Nasăud;

• probă recoltată din sanitaţia carcasei de ovină, abator, judeţ Bistrița Nasăud;

• probă recoltată din produsul telemea oaie, județ Olt;

• probă recoltată din lapte crud bovina, ferma, județ Prahova;

• probă recoltată din produsul mici vită oaie, restaurant, județ Giurgiu;

• probă recoltată din produsul caș proaspăt, centru prelucrare lapte, județ Vaslui;

• probă recoltată din produsul carne tocată vită, carmangerie, județ Iași;

• probă recoltata de pe suprafata carcasei de ovine (teste de sanitatie), abator, județ Timiș.

• probă recoltată din produsul carnati carne vita oaie, supermarket, județ Dambovița;

• probă recoltată din produsul lapte crud vaca, ferma, județ Dolj;

• probă recoltata din produsul mici vita porc, carmangerie, județ Maramureș;

• probă rezultată de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Maramures;

• probă rezultată de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Maramures;

• probă recoltată din produsul carne tocata vita, supermarket, județ Gorj;

• 3 probe recoltate de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Vâlcea;

• 3 probe recoltate de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Sibiu;

• 3 probe recoltate de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Timis;

• probă recoltată din produsul carne porc vita, supermarket, județ Vâlcea;

• probă recoltată din produsul pasta de mici refrigerati, carmangerie, judet Teleorman;

• probă recoltată din produsul cascaval, magazin alimentar, judet Teleorman;

• 3 probe recoltate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Bistrița Năsăud;

• probă recoltată de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Buzău;

• probă recoltată din produsul mici porc vita, supermarket, județ Tulcea;

• probă recoltată din produsul pasta de mici, carmangerie, Bucuresti;

• probă recoltată de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Buzău.

• probă recoltată din produsul hamburger, supermarket, judet Gorj;

• probă recoltată din produsul pasta de mici vita oaie, supermarket, judet Iași;

• probă recoltată de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Timiș;

• probă recoltată din produsul carne tocata vita, supermarket, judet Timiș.

Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control. Toate măsurile, întreprinse de către inspectorii sanitari veterinari în aceste cazuri, au fost făcute publice și postate pe pagina de web a fiecărei Direcții.

*Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.