Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sunătoarea – antidepresiv natural

Celebru „antidepresiv”, sunătoarea mai are şi alte proprietăţi: e sedativă, antiseptică, astringentă, antiinflamatoare, vasodilatatoare şi cicatrizantă. De aceea, ea e folosită la prepararea multor medicamente şi remedii naturiste, indicaţiile fiind pentru depresie, afecţiuni cardiace, insomnii, hipertensiune arterială sau obezitate.

Bolile sistemului nervos (de exemplu depresia sau tulburările de somn) pot fi ţinute sub control cu ajutorul infuziei de sunătoare şi a tincturilor. Pentru asta însă e nevoie de o cură de două-trei luni în care să se consume zilnic câte două căni cu infuzie. Efectele se văd abia după câteva săptămâni de consum regulat.

Sistemul digestiv poate fi dereglat dintr-un milion de motive, de la mâncatul în până la probleme ale danturii, şi aşa mai departe. Aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul tincturii de sunătoare. În cazul afecţiunilor hepatice, de exemplu hepatită cronică şi acută, ciroză, ascită, degenerarea celulei hepatice ori dischinezie biliară se iau câte zece picături de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni.

Sunătoarea este un bun adjuvant şi în cazul afecţiunilor cardiovasculare (hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă ori circulatorie), dar şi în artrită, varice şi ulcere varicoase, caz în care se consumă câte o jumătate de cană de trei ori pe zi, vreme de două luni.

O altă problemă ce poate fi rezolvată cu ajutorul acestei plante este îngrăşarea pe fond emoţional. Din acest motiv, persoanelor stresate şi celor cărora le e frică să nu se îngraşe li se recomandă o infuzie combinată. Iată cum se prepară aceasta: puneţi la macerat pentru opt ore patru linguri cu plantă într-un litru cu apă, apoi filtraţi şi lăsaţi lichidul deoparte. Planta filtrată se pune la fiert pentru cinci minute într-un alt litru de apă, apoi se strecoară din nou şi se lasă la răcit. La final amestecaţi cele două extracte şi beţi infuzia obţinută în mai multe reprize, cu 30 de minute înainte de masele principale. Tratamentul trebuie urmat 28 de zile, iar dacă doriţi îl puteţi repeta după o lună de pauză.

Arsurile în bucătărie sunt inevitabile, dar dacă sunt de gradul întâi şi aveţi în casă ulei de sunătoare nu trebuie să vă îngrijoraţi. Acesta le poate trata fără teamă de complicaţii, dar mai întâi trebuie să-l preparaţi astfel: umpleţi un borcan cu flori proaspete de sunătoare sau cu pulbere (dacă vreţi să faceţi uleiul pe timpul iernii) şi turnaţi apoi ulei (de preferat de măsline) peste plantă. După ce înfiletaţi bine borcanul lăsaţi soluţia la macerat timp de două săptămâni, apoi filtraţi şi puneţi uleiul la rece într-o sticluţă de culoare închisă.