Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

REŢETA ZILEI: Pateu de casă

Ce vă trebuie? 450 g ficat de pui sau de gâscă, 220 g unt, 400 ml lapte (nedegresat), 120 g smântână (cea pentru frişcă), 1 ceapă medie, 2-3 căţei mici de usturoi, 1 linguriţă sare, ½ linguriţă piper, 1 praf scorţişoară (opţional).

Cum se prepară? Spală bine ficăţeii şi lasă-i la scurs, apoi pune-i la macerat în lapte (laptele trebuie să-i acopere complet). Lasă-i în lapte între 30 de minute şi o oră.

Topeşte 2 linguri de unt într-o tigaie încăpătoare şi căleşte ceapa tocată fin, până devine sticloasă şi moale. Dă focul mic şi adaugă smântâna şi usturoiul strivit şi lasă la fiert 5 minute. Ia tigaia de pe foc şi asezonează cu sare, piper şi scorţişoară. Cât compoziţia este caldă, adaugă restul untului tăiat bucăţele, amestecând încontinuu ca să se topească tot.

Scurge bine ficăşeii şi pune-i în blender, apoi acoperă-i cu compoziţia din tigaie. Mărunţeşte şi mixează bine până se face o pastă moale. Dacă vrei să iasă pateul foarte fin, trece compoziţia mixată prin sită, apăsând mereu.

Toarnă pasta obţinută în forme ceramice (pentru cuptor) sau într-un vas de yena înalt şi acoperă-le cu folie de aluminiu. Coace pateul la 150 de grade timp de jumătate de oră. Trebuie să fie copt-maroniu- pe margini şi roz înăuntru.

Scoate tava şi toarnă unt topit peste pateu cât să-l acopere complet, dar stratul de unt să fie fin. Lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi dă pateul la frigider pentru cel puţin 4 ore.

Poftă bună!